See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 10.03.2014 - Rekordlav deltakelse ved valget i Colombia
» 06.11.2013 - Geriljaen får starte politisk parti i Colombia
» 10.10.2013 - Colombia lanserer krigsplan mot FARC midt i fredsamtalene
» 03.05.2013 - Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia
» 10.04.2013 - Colombias fredsforhandlinger deler landet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sjarmoffensiv? President Juan Manuel Santos, her under en tidligere valgkamp (i 2010)
© Partido de la Unidad Nacional/Kureren
Politikk - Colombia

Valg i Colombia: 4 av 10 vil stemme blankt

Konservativ motkraft: Tidligere president Álvaro Uribe fra Centro Democrático

© WEF/Kureren
Kureren, 7. mars 2014
- Nå begynner valgperioden i Colombia. Landet avholder parlamentsvalg på søndag og presidentvalg i mai. Men folk lar seg i liten grad engasjere, ifølge meningsmålinger, som viser av 42 prosent vil stemme blank ved parlamentsvalget og 20 prosent ved presidentvalget.

Det er en undersøkelse gjennomført for den kolombianske avisen El Tiempo som avslører denne misnøyen med valgmulighetene. Undersøkelsen baserer seg på intervjuer med 1.200 velgere, og viser at antall personer som vil stemme blankt ved begge valgene har økt med 10 prosentpoeng i løpet av valgkampen og sammenlignet med en undersøkelse fra januar.

I søndagens parlamentsvalg skal kolombianerne velge 166 nye medlemmer til parlamentets underhus og 102 medlemmer til Senatet. Og ifølge undersøkelse har hele 53,7 prosent av velgere fortsatt ikke bestemt seg for hvem de vil velge på søndag.

Colombias tidligere president Álvaro Uribe er førstekandidat til Senatet for det svært konservative partiet Centro Democrático, og han er den mest populære kandidaten. Ifølge de siste meningsmålingene, ville 23,4 prosent av velgerne stemt på Uribes parti, mens det i januar kun var 10,4 prosent av velgere som gikk inn for Uribe. Ekspresidenten er mot de aktuelle fredsforhandlingene med geriljagruppen FARC.

Nest etter Centro Democrático, kommer Partido Liberal på meningsmålingene, med 13,6 prosent, og deretter regjeringspartiet Partido de la U ("U-ets parti") med 13,4 prosent. Dette er en sterk tilbakegang i forhold til målingene i januar, da 18.2 prosent av velgere sa de ville stemme på Partido de la U, som er et konservativt parti med tilknytning til Colombias paramilitære grupper og ledes av nåværende president Juan Manuel Santos.

Også andre mindre partier som Polo Democrático og Partido Conservador ligger an til å få henholdsvis 10 og 7,3 prosent av stemmene, ifølge den siste målingen før valget, publisert i El Tiempo.

Presidentvalget engasjerer mer
Men for presidentvalget viser målingene et langt større engasjement i befolkningen. Og selv om dette valget først er i mai, er det bare 8,1 prosent av velgere som sier at de ikke har bestemt seg enda.

Nåværende president Juan Manuel Santos ville fått 24,2 prosent av stemmene dersom det var presidentvalg i dag. Og det synes som om kolombianerne virkelig har bestemt seg for hvem de skal velge i mai, for president Santos hadde nøyaktig den samme støtten på målingene i januar.

President Santos synes dermed en sikker kandidat for å gå videre andre runde, der han vil møte kandidaten med nest flest stemmer. Hvem dette blir, er imidlertid helt i det blå. Unntatt Santos er det nemlig ingen kandidater som når et tosifret tall på meningsmålingene.

Fire kandidater kan skilte med en oppslutning på mellom 4 og 6 prosent. Hittil er det Enrique Peñalosa fra den "grønne" alliansen og Óscar Iván Zuluaga fra det svært konservative Centro Democrático som ligger best an til å utfordre Santos. Men begge når kun en støtte på 6,3 prosent på de aktuelle målingene.

Fredsprosessen i fokus
Ikke uventet er fredsprosessen mellom Colombias revolusjonære væpnede styrker (FARC) og regjeringen et hovedtema under valgkampen. FARC-geriljaen selv stiller ikke med kandidater til valget, da den fortsatt er ulovlig i Colombia. Debattemaet er derimot om man burde fullføre fredsprosessen med FARC eller ikke.

President Santos hadde forhåpninger om at fredsprosessen, som foregår i Havanna på Cuba, ville avsluttes før valget for å unngå at den ble et valgkamptema. Men prosessen fortsetter etter månedsvis med diskusjoner mellom partene, der mange viktige uløste saker gjenstår. Fredsprosessen er, som Santos forventet, blitt den store polariserende saken i valgkampen.

På den ene siden har president Santos forsvart fredsprosessen for enhver pris, mens det erkekonservative partiet til ekspresident Álvaro Uribe er mot å ha samtaler med FARC. Uribe og tilhengerne går hardt ut mot en fredsavtale som kan bety at geriljalederne går fri fra fengsel og til og med kan starte en politisk karriere. Dette scenarioet er allerede har avtalt mellom FARC og regjeringen.

Les mer om FARC i kolombiansk politikk i denne artikkelen: "Geriljaen får starte politisk parti i Colombia".

Fredsprosessen har vært lang og omstridt. Regjeringen i Colombia og FARC møttes først til offisielle forhandlinger i Oslo i oktober i 2012, der de avtalte å møtes igjen på Cuba i 2013 for å starte "andre fase" av forhandlingene, som går mer på detaljnivå. Forhandlingene har som mål å avslutte den mer enn 60 år gamle blodige konflikten i Colombia, der det venstreorienterte FARC har kjempet mot den USA-støttede regjeringen og dets militser.

Norge spilte sammen med Cuba en sentral rolle med å få partene til forhandlingsbordet. I første omgang ble det drevet hemmelige samtaler i Havanna i månedsvis, som så flyttet til Oslo i full åpenhet. Nå deltar Chile og Venezuela også som "observatører" i den kolombianske fredsprosessen, som igjen foregår i Havanna. Under valgkampen har forhandlingene imidlertid gått inn i en pause.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no