See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.01.2014 - Nå er det forbudt å chatte i Iran
» 10.10.2013 - Iran henretter 50 fanger på to uker
» 07.10.2013 - Iranere spotter over Netanjahus jeansutspill
» 05.09.2013 - Irans president gratulerer alle jøder med nyttårsfesten
» 16.04.2013 - Flere drept etter kraftig jordskjelv i IranChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh
© Reza Chandan/Kureren
Samfunn - Iran

Iran løslater et titall politiske fanger

Hassan Rouhani, da han i 2003 som Irans sjefsforhandler møtte EUs Christopher Patten i Brussel

© EU/Kureren
Kureren, 18. september 2013
- Irans nye president Hassan Rouhani overrasket en hel verden i dag. Advokaten, menneskerettighetsforkjemperen og Sacharov-prisvinner Nasrin Sotoudeh er blitt løslatt, sammen med et titall andre politiske fanger i Iran.

"Nasrin Sotoudeh er blitt løslatt i dag," kunngjorde hennes mann Reza Chandan på Facebook-siden sin. "Nasrin har kommet. Hun sier at hun er blitt løslatt. Dette er ikke midlertidig, dette er friheten!" jubler Chandan.

I tillegg er også minst et titall av andre politiske fanger blitt løslatt fra iranske fengsler, blant dem åtte kvinner. Nyheten, som kom uten forvarsel, spredte seg raskt i sosiale medier i dag.

Sotoudeh ble arrestert i september 2010 etter anklager om at hun truet den "nasjonale sikkerheten" og for å samarbeide med Senteret for forvar av menneskerettighetene i Teheran, en organisasjon som ble stiftet av Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Noen måneder senere ble hun dømt til 11 års fengsel og 20 års utelukkelse fra advokatyrket. Fengselsstraffen ble senere redusert til seks år og yrkesforbudet til ti år. 700 prominente aktivister undertegnet den gang en erklæring som fordømte avgjørelsen og forlangte hennes umiddelbare løslatelse.

Men denne modige advokaten, som hadde forsvart mange journalister og menneskerettighetsforkjempere, ga ikke opp kampen. Hun gjennomførte minst tre sultestreiker i protest mot å bli holdt i isolat og nektet kontakt med sin familie og advokat. Fredsprisvinner Ebadi organiserte en protest foran FNs hovedkvarter i Genève for å kreve at Sotoudeh ble løslatt.

Selv om Irans myndigheter ikke har forklart den plutselige løslatelsen av politiske fanger, håper mange iranere at dette kan være et første skritt i den riktige retningen.

Tiltaket kommer også like før Irans nye president Rouhani for første gang skal reise til New York og tale i FNs generalforsamling, neste tirsdag. Og i de siste dagene har flere iranske ledere kommet med uttalelser om dialog og avspenning overfor det internasjonale samfunnet som har vekket stor oppmerksomhet.

Irans nye president Hassan Rouhani har lagt seg på enn mer forsonlig linje enn sin forgjenger, Mahmoud Ahmadinejad, særlig overfor sitt internasjonale publikum. Dette har skapt store forventninger i Vesten om at det nå kan være mulig å komme frem til en forhandlingsløsning om stridsemner, da særlig Irans atomprogram.

Les mer om forhåpningene til det nye regimet i Iran i denne artikkelen: "Iran: Store forventninger til atomsamtaler".

Rouhani var tidligere Irans sjefsforhandler i atomprogramstriden. Han har et godt nettverk i Vesten og en god forståelse av begge siders synspunkter. Dessuten ble han valgt til president etter å ha kritisert veivalgene i den iranske politikken under Ahmadinejad; også utenrikspolitikken og hvordan atomspørsmålet blir håndtert i Iran.

Rouhani ble overraskende valgt som president i Iran i juli i år og ble tatt i ed den 8. august. Teologen deltok aktivt i den iranske revolusjonen i 1979 sammen med ayatolla Khomeini og har siden hatt mange betydningsfulle verv. Han var den iranske sjefsforhandleren under atomforhandlingene i perioden 2003-05.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no