See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.01.2014 - Nå er det forbudt å chatte i Iran
» 10.10.2013 - Iran henretter 50 fanger på to uker
» 07.10.2013 - Iranere spotter over Netanjahus jeansutspill
» 18.09.2013 - Iran løslater et titall politiske fanger
» 16.04.2013 - Flere drept etter kraftig jordskjelv i IranChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Twitter-melding fra presidenten i Iran: "Gratulasjon til alle jøder"
© Kureren
Samfunn - Iran

Irans president gratulerer alle jøder med nyttårsfesten

Kureren, 5. september 2013 - Mens forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad pleide å benytte anledningen til å attakkere Israel, gratulerte i dag Irans nye president Hassan Rouhani verdens jøder med 1. nyttårsdag, som nå feires verden over ifølge den jødiske kalenderen.

I dag er det den første dagen i år 5774, ifølge den jødiske kalenderen, og dermed feires det rosj hasjana i dag og i morgen blant jøder verden over.

Og for første gang på svært mange år kommer det også en varmende nyttårshilsen fra det politiske lederskapet i Teheran. "Nå som solen er i ferd med å gå ned her i Teheran, ønsker jeg alle jøder, særlig iranske jøder, en velsignet rosj hasjana," skrev Irans president Rouhani i en engelskspråklig Twitter-melding i går kveld.

I det jødiske verdenssamfunnet er det blitt lagt merke til at Rouhani faktisk henvendte seg til "alle jøder", verden over, altså også dem i Israel. Det ses på som en bemerkelsesverdig gest fra den geistlige og politiske iranske topplederen.

Rouhani legger også ved et bilde fra 2011, som viser en bedende jøde ved synagogen i Teheran. Ifølge de siste folketellingene bor det fortsatt 9000 jøder i Iran. Dette er en drastisk reduksjon fra revolusjonsåret 1979, da det antas at over 100.000 jøder bodde i det den gang religiøst tolerante landet.

Den islamske republikken Iran har prøvd å gi inntrykk av at den respekterer religionsfriheten for sine gamle jødiske og kristne minoriteter. Men i praksis har mange iranske jøder blitt anklaget for å være israelske spioner og blitt fengslet og henrettet. Titusener har derfor flyktet til Israel og USA.

Og under Irans forrige president, Mahmoud Ahmadinejad, prøvde regimet ikke en gang å skjule sin antijødiske politikk.

Ahmadinejad kunne aldri la seg bevege til å gratulere verken utenlandske eller iranske jøder med noen av deres helligdager. Tvert imot benyttet han ved flere anledninger den jødiske nyttårsfeiringen til å komme med ekstra heftige angrep mot Israel. I 2009, for eksempel, kalte presidenten jødeutryddelsene for "et eventyr".

Rouhani har derimot lagt seg på enn mer forsonlig linje, særlig overfor sitt internasjonale publikum. Dette har skapt store forventninger i Vesten om at det nå kan være mulig å komme frem til en forhandlingsløsning om stridsemner, da særlig Irans atomprogram.

Les mer om forhåpningene til det nye regimet i Iran i denne artikkelen: "Iran: Store forventninger til atomsamtaler".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no