See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 09.01.2014 - Nå er det forbudt å chatte i Iran
» 10.10.2013 - Iran henretter 50 fanger på to uker
» 10.10.2013 - Malala Yousafzai får Sakharov-prisen 2013
» 07.10.2013 - Iranere spotter over Netanjahus jeansutspill
» 18.09.2013 - Iran løslater et titall politiske fanger
» 05.09.2013 - Irans president gratulerer alle jøder med nyttårsfesten
» 05.07.2013 - Pakistan gjeninnfører dødsstraffenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hjelpearbeidere fra Irans Røde halvmåne rykker ut mot jordskjelvområdet
© IFRC/Kureren
Samfunn - Iran | Pakistan

Flere drept etter kraftig jordskjelv i Iran

Jordskjelvet var på grensen mellom Iran og Pakistan

© USGS/Kureren
Kureren, 16. april 2013
- Et svært kraftig jordskjelv, målt til 7,8 på Richters skala, har rammet Øst-Iran nær grensen til Pakistan. Irans Røde halvmåne anslår at minst 40 personer er drept. Også på pakistansk side meldes det om "flere" døde.

Det svært kraftige jordskjelvet har likevel, ifølge de første rapportene fra Iran og Pakistan, gjort relativt lite skade, sammenliknet med andre nylige jordskjelv i regionen. Dette skyldes først og fremst at skjelvet var svært dypt, 82 kilometer under jordoverflaten, og at det er få byer i området. I tillegg kom skjelvet på ettermiddagen, når få mennesker er i boligene sine.

"Rapporter fra byen Saravan, som ligger svært nær episentret, tyder på at skadeomfanget har vært minimalt," melder Røde halvmåne fra Iran, "men både strøm og kommunikasjon har i lengre tid vært ute av drift i provinsene Sistan og Baluchistan," helt øst i Iran.

De første mannskapene fra iranske Røde halvmåne har allerede blitt sendt til det potensielle katastrofeområdet, og melder om til dels omfattende skader. "Tidlige anslag tyder på at det har vært opptil 40 dødsfall, men dette tallet er ikke bekreftet," melder hjelpeorganisasjonen.

Atomkraftverket i Bushehr, som ligger i nærheten av episentret for jordskjelvet, skal ha klart seg uten problemer. Ansatte ved atomkraftverket har meldt fra til Teheran at skjelvet ikke hadde påført anlegget noen skader og at det var i normal drift.

På pakistansk side av grensen, der skjelvet rammet mye større områder men med noe svakere kraft, melder den lokale Røde halvmåne også om "flere drepte", men uten å kunne bekrefte dette eller gjøre noe anslag. Også på pakistanske siden av grensen, i fjellandskapet helt vest i delstaten Baluchistan, er det få større befolkningssentre.

Ingen større byer er rammet sterkt av skjelvet, som kun var ødeleggende sterkt i landsbyer helt øst i Iran og helt vest i Pakistan. Skjelvet var svært godt merkbart i den iranske byen Zahedan og de pakistanske byene Quetta og Karachi, men trolig ikke sterkt nok til å gjøre alvorlige skader i noen av disse byene.

Skjelvet kunne også merkes klart på deler av Den arabiske halvøy på andre siden av Persiagulfen, da særlig i Abu Dhabi i Emiratene og i Qatar. Videre ble det registrert i deler av Afghanistan, særlig byen Kandahar sørvest i landet. Selv i New Dehli i India ble skjelvet merket. Men det er ingenting som tyder på at skjelvet har gjort noen skade i disse landene.

Ifølge iranske myndigheter, er dagens jordskjelv, med styrke 7,8, det sterkeste i landet siden 1990. Likevel synes det til nå at det har gjort mye mindre skade enn vesentlig lettere skjelv de siste årene. 9. april i år førte et vesentlig svakere skjelv i Bushehr ved Persiagulfen, målt til 6,3 på Richters skala, til store ødeleggelser, med 37 døde og 850 skadede.

Også det fatale jordskjelvet i Bam, andre juledag 2003, der over 26.000 mennesker døde og 30.000 ble skadet, var vesentlig svakere enn dagens. Skjelvet i Bam ble målt til 6,6 på Richters skala, og ble svært ødeleggende på grunn av større folketetthet og svært dårlige byggeteknikker som ikke levde opp til forskriftene.

Siden jordskjelvet i Bam, har iranske myndigheter innført vesentlig strengere byggeforskrifter og kontroll med byggmassen for å forebygge liknende katastrofer i fremtiden. Hele landet er utsatt for jordskjelv.

Dette gjelder også så å si hele Pakistan, som opplevde sitt mest ødeleggende jordskjelv i moderne tid i Kashmir i oktober 2005, der anslagsvis 100.000 ble drept, 138.000 ble skadet og 3,5 millioner mistet hjemmene sine.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no