See also:
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 14.11.2013 - USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 23.08.2013 - Nå blir det billigere å studere på universitet i USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 26.06.2013 - USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra fastfoodstreiken i New York denne uken: Arbeiderne krever 15 dollar i timen og rett til å organisere seg
© NYCommunities/Kureren
Samfunn | Økonomi - USA

Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik

Fra fastfoodstreiken i New York på torsdag

© NYCommunities/Kureren
Kureren, 30. august 2013
- Arbeidstakere i fastfoodbransjen i USA har avholdt sin hittil største streik med krav om å øke minstelønnen fra dagens 7,25 dollar (44 kr) per time til 15 dollar (91 kr). Under storstreiken i 50 amerikanske storbyer har det kommet til flere angrep mot restaurantene.

Ansatte i de store amerikanske fastfoodkjedene som McDonalds, Burger King og Wendy's demonstrerte torsdag foran arbeidsplassene sine i 50 amerikanske byer.

Protestene spredde seg over hele landet, i byer som New York, Los Angeles, Chicago, Denver, Seattle og Boston, der de ansatte i forskjellige fastfoodkjeder for første gang har samlet seg til landsdekkende protester.

I New York ble dette den fjerde streiken i fastfoodbransjen siden november 2012. Tusenvis av mennesker samlet seg og demonstrerte utenfor burgerrestaurantene på Fifth Avenue. Slagordet var "Vi kan ikke overleve på 7,25 dollar."

Eliseo Medina, talsmann for Den internasjonale fagforenningen for ansatte i tjenestesektoren (SEIU), uttalte i dag at torsdagens streik var "et klart og sterkt signal om at fastfoodarbeidere er lei av å prøve å overleve på en luselønn og vil ha en lønn det går an å leve av."

"Hvis man betaler 7,25 dollar til en arbeidstaker som jobber 20 eller 25 timer i uken, vil denne arbeidstakeren ta med seg rundt 10.000 dollar [61.000 kr] hjem i året. Og det kan man ikke leve av", beklaget talsmannen for SEIU, en fagorganisasjon som har over 2,1 millioner medlemmer.

De ansatte i den amerikanske fastfoodbransjen sier at de ønsker å forhandle om høyere lønn med sine arbeidsgivere uten å risikere "å bli konfrontere med represalier fra fastfoodkjedene."

Ifølge fagforeningen er den gjennomsnittlige timelønnen hos de mest kjente fastfoodkjedene for tiden 8,94 dollar (54 kr). Mange ansatte i næringen opplever også motstand dersom de ønsker å bli medlem av en fagforening eller å forhandle om høyere lønn på arbeidsplassen.

Fastfoodnæringen slår tilbake
I mellomtiden hevder fastfoodkjedene at restaurantene deres har blitt utsatt for en rekke voldelige angrep i løpet av streiken. Bransjeorganisasjonen har samtidig lansert en kampanje i amerikanske media der den påpeker bidragene fra fastfoodbransjen til USAs økonomiske vekst.

Phil Hickey, leder av Den nasjonale restaurantforeningen (NRA), hevder at "dusinvis av mennesker angriper restaurantene våre" i flere byer i USA. I en spalte i Wall Street Journal minner Hickey i dag om at "nesten én av tre amerikanere har sin første jobb i restaurantbransjen, en bransje som gir muligheter til mange."

Ifølge NRA sysselsetter sektoren 13 millioner amerikanere og bare 5 prosent av arbeiderne i fastfoodbransjen får utbetalt minstelønn.

Pete Hanson, leder av Wisconsin Restaurant Association (WRA) sier til lokalpressen i Wisconsin i dag at angrepene på fastfoodrestauranter gjør stor skade på næringen. "Jeg er bekymret over de siste angrepene på bransjen vår utført av særinteressegrupper. Dette skader 250.000 arbeidere i Wisconsin, som burde verdsettes for den jobben de gjør."

Også Lynn Minges, leder av North Carolina Restaurant and Lodging Association, forsvarer industrien. "Mens arbeidsledigheten i North Carolina fortsatt er en av de høyeste i landet, har restaurantbransjen gitt mer enn 21.000 nye arbeidsplasser i sektoren i fjor," hevder hun i en uttalelse.

Fastfoodbransjen i USA omsetter for 200.000 millioner dollar i året. Den har vært i offentlighetens søkelys fordi de fleste av arbeidsplassene som er blitt skapt i landet siden starten av resesjonen nettopp har kommet i denne bransjen. Det meste av disse jobbene går til ufaglærte og er deltidsbaserte.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no