See also:
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 14.11.2013 - USA: 3.200 småkriminelle fengslet med livstidsdommer
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 30.08.2013 - Burgerstopp i USA: Fastfoodbransjen i storstreik
» 23.08.2013 - Nå blir det billigere å studere på universitet i USA
» 04.07.2013 - Også all vanlig postgang overvåkes i USA
» 20.06.2013 - Homoutdriverne legger ned og unnskylder seg
» 03.05.2013 - Laveste arbeidsledighet i USA på 4 år











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Homoaktivister demonstrerer og feier foran USAs høyesterett i dag
© Victoria Pickering/Flickr/Kureren
Samfunn - USA

USAs høyesterett anerkjenner rettighetene til homofile par

Kureren, 26. juni 2013 - Ni år etter at de første ekteskapene mellom likekjønnede ble inngått i USA, anerkjenner høyesterett i dag rettighetene til disse parene i hele landet. Retten fastslo at loven av 1996, som definerer ekteskapet som et bånd kun mellom mann og kvinne, er "grunnlovsstridig".

Høyesterett annullerte dermed en lov som ble fremlagt av president Bill Clinton i 1996, og som Clinton selv i år var med på å legge inn klage mot. Videre vedtok USAs høyesterett at avskaffelsen av adgangen for homofile og lesbiske til å gifte seg i California hadde vært ulovlig, og gjeninnfører dermed likekjønnede ekteskap i delstaten.

Kjennelsen var blitt ventet på i stor spenning. Hundrevis av amerikanere har stått i kø foran høyesterett siden tidlig på tirsdag for å få være til stede som publikum da den historiske kjennelsen skulle leses opp i dag. Og i hele landet har det i ukevis vært forberedelser for store fester og arrangementer for å feire utfallet.

I USA er det lov for likekjønnede par å gifte seg i 12 av delstatene, eller 13, nå som man må regne med California etter kjennelsen, samt det føderale territoriet Washington og flere indianske stammeområder. Massachusetts var den første delstaten som legaliserte homoekteskap, så langt tilbake som 2004, og siden den tid har spørsmålet polarisert amerikanerne.

Men "Loven om forsvar av ekteskapet", som ble fremlagt av president Clinton i 1996, har forhindret at likekjønnede par har samme rettigheter på føderalt nivå, da sentralmyndighetene i Washington hittil ikke har kunnet anerkjenne disse ekteskapene. Loven har definert ekteskapet som et bånd mellom en mann og en kvinne, og dermed har homoseksuelle ektefeller ikke kunnet nyte godt av tusenvis av føderale rettigheter som andre gifte par nyter godt av, alt fra skatteregler til velferdsordninger.

Clinton selv, gikk tidligere i år ut med en beklagelse over at han hadde vært med å fremme denne loven for nesten tjue år siden, og har nå vært aktivt med på å få den omgjort av høyesterett. Også Hillary Clinton og president Barack Obama har tatt til orde for å avskaffe loven og, i likhet med domstolen, omtalt den som "grunnlovsstridig".

Høyesterett fikk spørsmålet om ekteskapslovens gyldighet lagt fremfor seg av 83-åringen Edith Windsor. Windsor er enke etter at hennes kone døde etter et 40 års langt parforhold og ekteskap. Etter konas død, ble Windsor pålagt å betale 360.000 dollar for å overta parets felles bolig, grunnet føderale myndigheters manglende anerkjennelse av hennes status som gift.

Retten ga henne i dag medhold i at loven som nektet henne likebehandling med andre gifte par var "grunnlovsstridig". Men det var kun et knapt flertall, fem mot fire høyesterettsdommere, som støttet denne tolkningen. Flertallet kom frem til at føderale myndigheter ikke hadde noen rett til å behandle noen personer som "ekteskap av annen rang" og dermed nekte dem rettigheter i forhold til skatt, arv, bopel, pensjon eller helsetjenester som andre par nyter godt av.

Videre befattet retten seg med folkeavstemningen i California i 2008, der et flertall av velgerne stemte for å omgjøre den allerede legaliserte inngåelsen av ekteskap for likekjønnede par. Høyesterett fant, igjen med fem mot fire stemmer, at forbudet som ble innført i California var ulovlig, og gjeninnfører dermed ekteskapsretten for homofile og lesbiske i delstaten.

Høyesterettsdommen føyer seg godt inn i det som er et trendskifte i den amerikanske opinionen. Ifølge de siste nasjonale meningsmålene, er det nå et flertall på 53 prosent av amerikanerne som er for å legalisere homoekteskap, mens 45 prosent av befolkningen fortsatt stritter imot. I 1996, da Clinton innførte loven som i dag ble fjernet, var det kun 26 prosent av befolkningen som støttet homoekteskap.

President Obama er blant de mange amerikanerne som har forandret mening på dette punktet. I fjor annonserte presidenten, som den aller første i USAs historie, at han prinsipielt støttet homoseksuelles rett til å gifte seg.

I dag uttalte Obama at han var svært fornøyd med at Høyesterett hadde "rettet på noe som var galt." Obama la til at USA som samfunn vil ha godt av dommen. "Når alle amerikanere behandles likt, uten hensyn til hvem de er og hvem de elsker, er vi alle friere," uttalte presidenten i en pressemelding.

Høyesterettsdommen har, med unntak av California, ingen innflytelse på adgangen til å gifte seg for likekjønnede par. Det er det fortsatt de enkelte delstatene som regulerer.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no