See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 18.10.2013 - Afrikanske land begynner å forlate FN-domstol
» 24.09.2013 - Kenyatta: "Vi har vunnet over angriperne"
» 22.09.2013 - Terrorangrepet i Kenya var varslet på forhånd
» 20.06.2013 - Kenyatta må i retten over krigsforbrytelser











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kenyas visepresident William Ruto forsvarer seg i domstolen i den Haag
© ICC/Kureren
Samfunn - Kenya

Rettssaken mot Kenyas visepresident starter i Haag

Kenyas visepresident William Ruto (i midten) i domstolen i Haag

© ICC/Kureren
Kureren, 10. september 2013
- Kenyas visepresident William Ruto var i dag i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, der han anklages for forbrytelser mot menneskeheten. Ruto er den første politiske lederen som straffeforfølges mens han sitter ved makten. Saken mot Kenyas president Uhuru Kenyatta starter i november.

Siktelsen mot begge har bakgrunn i bølgen av vold som fant sted i Rift Valley (som krysser Kenya fra nord til sør) etter valget i Kenya i 2007. Minst 1.100 personer mistet livet i de voldelige sammenstøtene etter valget.

I forrige uke vedtok det kenyanske parlamentet i protest å trekke landet ut fra den internasjonale straffedomstolen. Men utmeldelsen har ikke tilbakevirkende kraft, så den juridiske prosessen går sin gang, noe både Ruto og Kenyatta motvillig aksepterer.

Ruto og Kenyatta var rivaler og tapere under valget i 2007. Ruto var en parlamentariker fra Orange Democratic Movement i opposisjon, mens Kenyatta var presidentkandidat for partiet Kenyas afrikanske nasjonale union (KANU). For seks år siden anklaget de hverandre for etnisk vold.

I mars i år, derimot, dannet de tidligere rivalene Jubilee koalisjonen som vant valget i Kenya. Kenyatta ble president og Ruto visepresident.

For å unngå at Kenya står uten ledere, har rettssaken mot Ruto og Kenyatta blitt delt i to bolker på fire uker hver. Ruto har frivillig reist til den Haag i Nederland, der ICC har sitt hovedsete, for å forsvare seg mot anklagene. Straffedomstolen måtte derfor ikke utstede en arrestordre.

President Kenyatta forventes å gjøre det samme den 12. november.

Opprinnelig hadde den internasjonale domstolen planlagt å starte saksføringen mot den nyvalgte kenyanske presidenten allerede den 9. juli i år. Men forsvarsadvokatene til Kenyatta ba retten om mer tid for å forberede saken mot ham og samle inn flere bevis. Nå synes det å være enighet om tidspunktet.

President Kenyatta anklages for i alt fem punkter som regnes som forbrytelser mot menneskeheten, "som består av mord, deportasjon eller tvangsflytting, voldtekt, forfølgelse og andre umenneskelige handlinger som angivelig ble begått under voldsbølgen etter valget i Kenya i 2007-08," ifølge domstolen.

ICC har i flere år gått sterkt ut imot den kenyanske lederen og insistert på å føre sak mot ham, på tross av en økende frustrasjon i Kenya og flere andre afrikanske land. Domstolen blir her i økende grad oppfattet som en rettsinstans som kun forfølger afrikanske ledere, og med den høyt profilerte saken mot president Kenyatta anklages ICC for å true stabiliteten i det skjøre kenyanske demokratiet.

Men mens det kenyanske synspunktet brer seg i andre afrikanske land, fører ICC-anklagene fortsatt til diplomatiske komplikasjoner for Kenyattas forhold til statsledere fra andre land. Det er særlig europeiske og amerikanske ledere som nå skyr høyt profilerte møter med den kenyanske presidenten så lenge anklagene mot ham fastholdes og menneskerettsgrupper går høyt ut mot Kenyatta.

Så langt har president Kenyatta bedyret sin uskyld, og han har lovt å samarbeide med den internasjonale domstolen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no