See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Maleriet "Solnedgang i Montmajour" (1888) av Vicent van Gogh
© Van Gogh-museet/Kureren
Kultur - Innenriks | Nederland

"Ny" van Gogh oppdaget i Norge

Det var her van Gogh lot seg inspirere da han malte bildet "Solnedgang i Montmajour" i 1888

© Van Gogh-museet/Kureren
Kureren, 9. september 2013
- Van Gogh-museet i Amsterdam har "oppdaget" et nytt maleri av den nederlandske kunstneren som man hittil trodde var falskt. Maleriet fra 1888, med en eikeskog rundt den franske byen Arles som motiv, skal ha ligget på loftet til den norske industrieierfamilien Mustad i 100 år.

Det prestisjetunge museet i Amsterdam presenterte i dag van Gogh-maleriet med tittelen "Solnedgang i Montmajour" for verdenspressen. Museet har undersøkt det hittil ukjente maleriet i to år og fastslått at det likevel er et ekte van Gogh-verk. På 1990-tallet konkluderte det samme museet med at det var falskt.

"En oppdagelse av denne størrelsesorden har aldri forekommet i Van Gogh-museets historie," sier det nederlandske museets direktør Axel Rüger i en pressemelding i dag. "Det er en raritet at et nytt maleri kan bli lagt til livsverket til van Gogh," la Rüger til. Museet regner for tiden med at det eksisterer totalt 864 ekte malerier av Vincent van Gogh.

Museumsdirektøren forklarer videre at han anser maleriet som et betydelig verk for å forstå den maleriske karrieren til van Gogh, da det markerer en "overgangsperiode" i livsverket hans, fra den viktige tiden han bodde i Arles i Sør-Frankrike. "I løpet av denne perioden malte han også verdenskjente verk som 'Solsikker', 'Det gule huset' og 'Baderommet'," påpeker Rüger.

Det er flere observasjoner som får Van Gogh-museet til å snu i sin bedømmelse av maleriet og konkludere at det er ekte. Dette gjelder både referanser til bildet i van Goghs korrespondanse med sin bror Theo, samt "omfattende studier av stil, teknikk, maling, lerret, motiv, van Goghs skrift og opprinnelse," forklarer Rüger.

"Hva angår stil og teknikk, er det et utall paralleller med andre van Gogh-malerier fra sommeren 1888," forklarer museets to forskere, Louis van Tilborgh og Teio Meedendorp, som har undersøkt maleriet. "Og ved å studere litteraturen og registre, var vi også i stand til å kartlegge maleriets tidligste historie og opprinnelse. Det tilhørte [broren] Theo van Goghs samling i 1890 og ble solgt i 1901," forklarer forskerne. Men der sluttet alle spor etter maleriet i det skriftlige materialet.

Sporet dukker igjen opp i Norge. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble maleriet trolig kjøpt av den norske industrimagnaten Christian Nicolai Mustad i 1908. Men siden han ble fortalt at det trolig dreide seg om en forfalskning, ble det lagret på loftet. En henvendelse fra Mustad-familien til Van Gogh-museet i 1991 endte med nok en konklusjon om at maleriet var en forfalskning.

Men for to år siden begynte museet å se på bildet med et nytt blikk. Da var det begynt å dukke opp spor etter maleriet i van Goghs korrespondanse med broren Theo, og andre dokumenter

Selvportrett (1888) av Vicent van Gogh i Arles

© Van Gogh-museet/Kureren
som indikerte at maleriet eksisterte kom for dagen. Derfor fikk van Tilborgh og Meedendorp i oppdrag å studere selve maleriet nærmere.

Ifølge museet, viste tekniske undersøkelser at pigmentene som ble brukt i "Solnedgang i Montmajour" tilsvarer dem van Gogh hadde på paletten da han malte andre kjente verk i Arles samme sommer. Han brukte også samme lerret og grundering på minst ett annet verk fra Arles.

Forskerne klarte også å identifisere lokaliteten der maleriet ble til. Det er fra et landskap ved fjellet Montmajour, ikke langt fra byen Arles ved elven Rhône i Provence. Ruinene etter et kloster ved samme navn kan også sees på bildet.

Ifølge van Tilborgh og Meedendorp er det også to brev av van Gogh fra sommeren 1888 som knytter bildet til ham. I ett av brevene til broren skriver maleren at han "ikke har lyktes" med å uttrykke det han ønsket med maleriet. Dette kan, ifølge de to forskerne, forklares med at "maleriet viser veldig sterke og typiske van Gogh-trekk, ved siden av elementer som er mindre overbevisende."

Verken van Gogh-museet eller Mustad-familien ønsker i dag å uttale seg om hvem som er den aktuelle eieren av maleriet. Forsiktige anslag om verdien til bildet ligger på mellom 20 og 30 millioner euro (160-240 millioner kroner), ifølge kunsthistorikere i Tyskland.

Bildet skal nå stilles ut på Van Gogh-museet i Amsterdam, og vil være tilgjengelig for publikum fra 24. september. Hvor lenge det skal stilles ut og hva som vil skje med maleriet deretter, sier museet ingenting om.

Postimpresjonismens mester
Vincent Willem van Gogh (1853 - 1890) er en av postimpresjonismes mest kjente malerne. Men han var også produktiv. Det anslås at han malte 900 malerier (hvorav 27 selvportretter og 148 akvareller) og 1.600 tegninger.

Kvaliteten på arbeidet hans ble først anerkjent etter hans død, og han regnes i dag som en av de store mestere i malerifagets historie. Han har hatt stor innflytelse på det tjuende århundres kunst, spesielt blant de tyske ekspresjonistene og fauvister som Derain, Vlaminck og Van Dongen Kees. Det er også kjent at van Gogh tidvis led av psykiske lidelser, og han betegnes blant annet som bipolar. Van Gogh døde i en alder av 37 år, sannsynligvis etter et selvmord.

Van Gogh er også verdenskjent fordi noen av verkene hans har nådd rekordhøye priser i markedet. Den største delen av han arbeid bevares i dag på Van Gogh-museet i Amsterdam.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no