See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.09.2013 - "Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"
» 15.02.2013 - Vest-Saharas flyktninger får sitt første universitetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


En av massegravene som er avdekket i Vest-Sahara
© HEGOA/Kureren
Samfunn - Vest-Sahara

Massegraver avdekkes i Vest-Sahara

Dokumentene som ble funnet i massegravene viser at to av ofrene hadde spansk statsborgerskap

© HEGOA/Kureren
Kureren, 17. september 2013
- Rettsmedisinere har avdekket to massegraver i Vest-Sahara med åtte henrettede personer. Levningene er identifisert som saharawier som ble bortført av marokkanske styrker i 1976. Over 500 saharawier skal ha forsvunnet siden Marokko okkuperte deler av Vest-Sahara.

Et team av rettsmedisinske forskere fra Universitetet i Baskerland har lokalisert to massegraver i Sahara og brukt DNA-analyser for å identifisere levningene etter åtte saharawier, to av dem mindreårige. To av ofrene hadde også spansk statsborgerskap.

Ofrene ble henrettet ved skyting den 12. februar 1976 av medlemmer av den marokkanske hæren. De ble begravd i overfladiske graver av sand og stein i ingenmannsland midt i Sahara-ørkenen.

En gjeter fant nylig menneskelige levninger i Fadret Leguiaa-området, i den delen av Vest-Sahara som frigjøringsbevegelsen Polisario selv kontrollerer. De baskiske forskerne reiste i juni til området, som ligger rundt 400 kilometer fra flyktningleirene i Tindouf, midt i ørkenen, for å undersøke de menneskelige levningene.

Forskerne kunne bekrefte antagelsene til lokale saharawier, som fortalte om en massehenrettelse utført på stedet av de marokkanske styrkene i 1976. Det var også et vitne til massakren, Alid Said Aba Daf, som var 13 år gammel da hendelsene inntraff og som uttalte seg til forskerne.

Ifølge rapporten fra de baskiske rettsmedisinerne kan skildringene til øyenvitnet bekreftes av funnene gjort i massegravene. Rapporten bekrefter at åtte saharawiske fanger ble massakrert, og knytter identiteten deres til forsvunne saharawier. Både DNA-profiler og id-kort som ble funnet i gravene hadde bidratt til å identifisere ofrene.

Den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara kommenterer at "rapporten kaster nytt lys på gamle overgrep, og har fattet

Ofrene ble henrettet ved skyting den 12. februar 1976

© HEGOA/Kureren
stor interesse blant befolkningen i Vest-Sahara. Rapporten ble presentert i Rabat, og denne uken skal forskerne og familiemedlemmene til de forsvunne legge fram funnene i FNs menneskerettighetsråd."

"Dette funnet understreker behovet for å etterforske et større antall forsvinninger fra tidligere år. Marokko har ikke gjort nok for å sikre rettferdighet for ofre og deres familie," sier daglig leder av Støttekomiteen, Erik Hagen, og viser til de om lag 500 forsvunne saharawiene.

Også Amnesty International har uttalt seg om det bemerkelsesverdige bevismaterialet om at massakre på saharawier har foregått. Amnesty ønsker nå en uavhengig FN-granskning av massegravene. En marokkansk menneskerettsgruppe hadde nemlig nylig fremlagt "bevis" på at fire av ofrene ikke var saharawier, men Amnesty trekker dette i tvil og ber FN om å se nærmere på massakren.

Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden den spanske kolonimakten trakk deg tilbake fra territoriet i 1976. Etter en lang kamp mellom frigjøringsbevegelsen Frente Polisario og Marokko, kom det til våpenhvile i 1991.

Betingelsen var at FN skulle organisere en folkeavstemning om uavhengighet i Vest-Sahara, men dette har marokkanerne så langt klart å forhindre. Likevel er det fortsatt FN-styrker i territoriet med oppdrag om å organisere folkeavstemningen, 22 år etter at våpenhvilen trådde i kraft.

Les mer om Vest-Sahara i denne artikkelen: ""Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no