See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 12.03.2014 - Etikkrådet vil granske Oljefondets investeringer i Vest-Sahara
» 17.01.2014 - Titalls sårede i Vest-Sahara etter marokkanske angrep
» 05.09.2013 - "Grønn energi sementerer Marokkos okkupasjon i Vest-Sahara"
» 13.05.2013 - Vest-Sahara truer Marokko med krig
» 24.04.2013 - FN skal ikke overvåke menneskeretter i Vest-Sahara
» 23.04.2013 - Marokko og EU starter samtaler om frihandel
» 06.03.2013 - Marokko nekter EU-delegasjon innreise











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protester mot fiskeriavtalen med EU i okkuperte Vest-Saharas hovedstad El Aaiún
© Equipe Media/Kureren
Politikk | Økonomi - Marokko | Vest-Sahara

EU får "tyvfiske" utenfor okkuperte Vest-Sahara

Den marokkanskeide fiskerbåten Adrar i Vest-Saharas farvann kvitter seg med sardiner i feil størrelse

© WSRW/Kureren
Kureren, 10. desember 2013
- EU-parlamentet vedtok i dag, under protest, en fiskeriavtale med Marokko som tillater "tyvfiske" i Vest-Saharas farvann. For dette betaler EU 30 millioner euro til Marokko, som har okkupert Vest-Sahara siden 1975. Et stort mindretall stemte mot avtalen.

En omfattende fiskeriavtale mellom Marokko og EU var ferdigforhandlet allerede i 2011, men den gang nektet et flertall i EU-parlamentet å godt avtalen fordi den stred med folkeretten. Internasjonal lov sier nemlig at man ikke får utbytte naturressurser i okkuperte områder dersom dette ikke kommer lokalbefolkningen til gode.

To år etter har EU fremforhandlet en "bedre" avtale med marokkanerne. Prislappen er redusert fra 36 til 30 millioner euro, kvotene er likevel økt med en tredel og fangsten skal være mer bærekraftig, heter det fra Strasbourg.

Men ikke minst omfatter den nye avtalen forskrifter om at store deler av betalingen skal "investeres på måter som den saharawiske befolkningen nyter godt av." Og dersom dette ikke respekteres av marokkanerne, kan avtalen når som helst annulleres, ifølge EU-kommisjonen.

Dermed ble det i dag et flertall for den nyforhandlede fiskeriavtalen med Marokko i EU-parlamentet. 310 stemte for avtalen, 204 stemte mot og 49 unnlot å stemme. Det var særlig mange EU-parlamentarikere fra de 11 landene som nå får tildelt fiskerikvoter utenfor Marokko og Vest-Sahara som stemte for avtalen.

Marokkanske myndigheter vil i de fire neste årene få overført 30 millioner euro (250 millioner kroner) årlig fra EU. I tillegg vil det nordafrikanske kongedømmet inndrive rundt 10 millioner euro årlig i kvotebetalinger fra EU-fartøyene som får fiske i farvannene.

Glede og skuffelse
Meldingen om at EU-parlamentet hadde godtatt den kontroversielle fiskeriavtalen ble tatt forskjellig imot i Marokko og blant saharawiene og deres støttespillere.

Det marokkanske utenriksdepartementet utstedte en pressemelding der fiskeriavtalen ble hyllet som en seier for "den europeiske og marokkanske befolkningen." Uttalelsen nevnte ikke den saharawiske befolkningen med ett ord, men hevdet derimot at EU med dette hadde anerkjent Marokkos arbeid med å "fremme og beskytte menneskerettighetene" i landet.

I okkuperte Vest-Sahara hadde saharawiske de

Stemte ja: Lederen for den sosialdemokratiske gruppen i EU-parlamentet, Hannes Swoboda

© S&D Group/Kureren
monstranter i helgen våget å avholde en protestmarsj mot fiskeriavtalen med EU. Store mengder væpnet politi kastet seg over demonstrantene, og flere aktivister ble slått brutalt ned. Over 20 demonstranter ble såret under angrepet fra politistyrkene.

På forhånd hadde saharawiske organisasjoner som representerer folkegruppen i det okkuperte landet og i de store flyktningleirene i Algerie skrevet klare og entydige brev til EU-kommisjonen, med beskjed om at de ikke ønsker at EU-båter skal fiske i farvannene utenfor Vest-Sahara, og at de saharawiske innbyggerne heller ikke ville få noen nytte av dette.

Avtalen blir dermed omtalt som "i strid med folkeretten" og som et "tyvfiske". Også ifølge FN må folket på et territorium uten selvråderett være enig i avtaler som går ut på å nytte naturressursene der. "Dette er en trist dag for internasjonal fred og menneskerettigheter," kommenterer derfor Erik Hagen fra Vest-Saharakomiteen, og viser til at dagen i dag i tillegg er ettårsdagen for at EU i fjor mottok Nobels fredspris.

Han viser til at "eierne av fiskeriressursene enten lever under den brutale marokkanske okkupasjonen, eller i flyktningleire i Algerie." Men likevel vil Marokko "bli betalt 40 millioner euro årlig for adgang til ikke-marokkanske farvann," legger Hagen til.

Men i det splittede EU-parlamentet sa lederen for den sosialdemokratiske gruppes, Hannes Swoboda, i dag at den nye avtalen gikk langt i å tilfredsstille saharawiske krav.

"Vi sørget denne avtalen veldig klart for i at folket i Vest-Sahara må tilgodeses med inntektene fra denne avtalen," sier Swoboda. "Tidligere har vi forkastet en avtale fordi den ikke i tilstrekkelig grad tilgodeså saharawiene. Dagens avtale drøfter og svarer på disse bekymringene, og det er derfor vi støtter den," la sosialdemokraten til.

Les også kronikken til Mads Opheim, leder i Ungdom mot EU, om EUs fiskeriavtale med Marokko: "EU og Vest-Sahara: Støtt okkupasjon - få fredspris".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no