See also:
» 23.01.2014 - Verdensøkonomien i vekst, men ledigheten stiger fortsatt
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 07.12.2013 - WTO: Ny global handelsavtale i havn
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.10.2013 - Sukkeret i colaen din kan være stjålet
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 04.09.2013 - Norsk konkurranseevne styrkes raskt
» 03.09.2013 - Veksten bremser opp i AsiaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Administrerende direktør i Nokia Stephen Elop og konsernsjef i Microsoft Steve Ballmer på en pressekonferanse i 2012
© Microsoft/Kureren
Økonomi - Verden | Finland

Microsoft tar over Nokias smartphone for 44 mrd kr

Flere generasjoner Nokia-mobiler, fra den gang selskapet var markedsledende

© Jorge Barrios/GNU/Kureren
Kureren, 3. september 2013
- Nokia annonserer at de selger ut mobilvirksomheten til Microsoft for 44 milliarder kroner etter at denne har gått med underskudd i flere år. Etter at salget ble kjent, steg aksjekursen til finske Nokia i været med over 30 prosent.

Det finske storkonsernet Nokia offentliggjorde i dag en avtale med Microsoft om salget av hele mobilvirksomheten sin, inkludert en mengde patenter innenfor sektoren. Microsoft skal betale litt over 30 milliarder for virksomheten rundt Nokias mobiltelefoner og mobiltjenester. De resterende nesten 14 milliardene er betaling for en rekke Nokia-patenter innen mobilbransjen.

Overtakelsen skal foregå i begynnelsen av 2014, gitt at styrene i Nokia og Microsoft samt europeiske og amerikanske konkurransemyndigheter godkjenner salget, ifølge en pressemelding fra Nokia. Nokia vil ta opp transaksjonen på en ekstraordinær generalforsamling den 19. november.

Det finske konsernet var lenge det dominerende selskapet på verdensmarkedet for mobiltelefoner og satt nærmest standarden for bransjeutviklingen. Men med utviklingen av smartphones mistet Nokia raskt markedsandeler til alternativer som iPhone fra Apple, Android fra Google og andre konkurrenter som Samsung. Nokias egen smartphone klarte ikke å gjenerobre stillingen som markedsleder.

Dermed har det finske konsernet tapt store summer på den inntil nylig lukrative mobilvirksomheten. Siden 2011 har Nokia samarbeidet tett med Microsoft om å produsere smartphones med Microsofts operativsystem Windows Phone, og det har lenge vært spekulert i en sammenslåing av de to selskapene.

"Etter at handelen er avsluttet, vil Nokia konsentrere seg om sine tre kjernevirksomheter," sier det finske konsernet i dag. Nokia er markedsledende på de tre feltene nettverksinfrastruktur, kartleggingstjenester og teknologilisensiering, ifølge selskapet, og med den store salgssummen for mobilvirksomheten vil Nokia kunne investere massivt i disse tre forretningsområdene.

Nokia-aksjen i været
Investorer feiret i dag Nokias salgsavgjørelse med en massiv kursoppgang på over 30 prosent for Nokia-aksjen. Tidvis var oppgangen på hele 45 prosent.

Det var mange som hadde mistet troen på at Nokia ville kunne finne en ny vinneroppskrift på mobilmarkedet etter at det finske konsernet kom for sent på banen med sin egen smartphone. Salget fjerner dermed risikoen for at mobilvirksomheten skal fortsette å produsere tap for storkonsernet.

Prisen Nokia oppnådde for sin mobilvirksomhet er høyst omdiskutert blant analytikere verden over. Reaksjonene går fra at Microsoft gjorde "et røverkjøp" til at Nokia har gjort en genistrek.

Trolig er begge deler rett. Microsoft, som kontrollerer operativsystemet på Nokias smartphone, har kjøpt seg et anerkjent varemerke som det amerikanske storkonsernet har både den teknologiske og finansielle muligheten til å utvikle til en markedsleder, og slik gjort et røverkjøp. Nokia, som synes å ikke ha kapasitet til å snu underskudd til overskudd i mobilvirksomheten, har klart å få en svært god pris for et synkende skip.

Den nye kjernevirksomheten til Nokia, som opprinnelig ble etablert som et trevirkeselskap i 1865, er i første rekke innen nettverksinfrastruktur. Selv om denne forretningen ikke er så synlig som mobilproduksjonen, er dette kjerneteknologi innen et stort antall bransjer. Og Nokias nye kjernevirksomheter er alle solide overskuddsforetak med et stort vekstpotensial.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no