See also:
» 23.01.2014 - Verdensøkonomien i vekst, men ledigheten stiger fortsatt
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 07.12.2013 - WTO: Ny global handelsavtale i havn
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.10.2013 - Sukkeret i colaen din kan være stjålet
» 05.10.2013 - Norsk våpeneksport øker kraftig
» 04.09.2013 - Norsk konkurranseevne styrkes raskt
» 03.09.2013 - Microsoft tar over Nokias smartphone for 44 mrd kr











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fabrikkarbeider i India: Industriproduksjonen går ned
© ILO/Kureren
Økonomi - Asia-Oseania | Verden

Veksten bremser opp i Asia

OECDs tall for andre kvartal: Årlig BNP-vekst i verdens store økonomier, 2012-13

© Kureren
Kureren, 3. september 2013
- Mens Europa og USA er i ferd med å overvinne den økonomiske krisen, har veksten begynt å bremse opp i de store utviklingsøkonomiene i Asia, advarer en ny OECD-rapport som ble lagt frem i dag. Både Kina og India har skuffet med svakere vekst.

Industrilandsorganisasjonen OECD la i dag frem sin nye prognose for verdensøkonomien, der de positive tendensene i eurosonen, Japan og USA ble overskygget av en dempet vekst i de store nyindustrialiserte landene. Det er særlig den saktere veksten i Kina som vekker bekymring, men også liknende tendenser i India og Indonesia.

OECDs sjefsøkonom Jørgen Elmeskov presenterte prognosene på en pressekonferanse i Paris i dag. Elmeskov uttrykte særlig bekymring over utviklingen i Kina, som utgjorde en "stor risiko" for verdensøkonomien som helhet, og også kunne få konsekvenser for den begynnende overvinnelsen av krisen i Europa og USA.

"Veksten har nådd oppmuntrende siffer i Nord-Amerika, Japan og Storbritannia, og eurosonen som helhet er kommet ut av resesjonen selv om situasjonen fortsatt er svak i mange av disse landene," oppsummerer OECD-rapporten situasjonen.

Prognosen tilsier at denne trenden vil fortsette eller forsterke seg i resten av 2013. I de tre største OECD-økonomiene, USA, Japan og Tyskland, regner organisasjonen med en årsvekst på 2,5 prosent i tredje og fjerde kvartal i år. Også Frankrike er tilbake til svarte tall, med en forventet vekst på 1,5 prosent, mens Italia fortsatt må forvente en svak nedgang i økonomien.

Derimot er situasjonen i Kina omvendt. Kina er fortsatt verdensøkonomiens motor og har en av verdens høyeste vekstrater, men den er betydelig svekket dette året. Fra en skuffende vekstrate på 7,5 prosent hittil i år, regner imidlertid OECD at den kinesiske økonomien vil klare å nå 8,0 prosent innen årets slutt. "Men også dette tallet vil representere en saktere vekstrate enn i tidligere år," påpeker rapporten.

Nesten halvparten av BNP-veksten i Kina i de siste to årene har kommet fra investeringer gjort i lande

OECDs sjefsøkonom Jørgen Elmeskov

© Herve Cortinat/OECD/Kureren
t, noe som gjør Kina svært avhengig av investorenes gunst. Og industriproduksjonen i det gigantiske asiatiske landet er ikke lenger i vekst.

OECD anbefaler da også kinesiske myndigheter å foreta strukturreformer som kan gjøre veksten mindre avhengig av investeringer og mer basert på innenlandsk etterspørsel. "Disse reformene vil inkludere den pågående utbyggingen av sosiale sikkerhetsnett for å redusere den overdrevne sparingen" til kinesiske forbrukere, mener OECD.

Industrilandsorganisasjonen observerer også problemer i andre asiatiske vekstland. Det er særlig valutaproblemene i India og Indonesia som trekkes frem. Begge landene har i det siste opplevd en sterk svekkelse av valutaen og en enorm kapitalflukt. OECD forklarer dette i hovedsak med den høye avkastningen på statsobligasjoner i industriland i Nord-Amerika og Europa.

Men også Asias gigant nummer to, India, står overfor svekkede vekstutsikter, selv om dette ikke nevnes i OECD-rapporten. Nasjonalbanken i India la på fredag frem de svakeste veksttallene på fire år for andre kvartal. Vekstmålene for 2013 og 2014 på rundt 5,5 prosent ser ikke ut til å bli nådd, og flere prognoser plasserer nå den indiske veksten på rundt 4 prosent.

I 2010 hadde India fortsatt en vekstrate som var på linje med den kinesiske, på hele 9 prosent. Siden den tid har både gruve- og industrisektoren falt i India, og veksten i privat forbruk har opplevd en demper. Nå er det imidlertid håp om at den svekkede indiske valutaen vil gi utslag i økte eksporttall.

Også Asias tredje mest folkerike land, Indonesia, har dempet vekstutsiktene sine. Finansminister Chatib Basri sa i dag at regjeringen nedjusterer vekstanslaget for 2013 fra 6,3 til 5,9 prosent, med referanser til utviklingen i verdensøkonomien.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no