See also:
» 15.01.2014 - Egypterne strømmer til valglokalene
» 10.01.2014 - Egypt: Ny grunnlov vil gi mer makt til de militære
» 04.11.2013 - Mursi: "Jeg er Egypts eneste legitime president"
» 08.10.2013 - Egypts hærsjef: "Jeg var lojal mot president Mursi"
» 23.09.2013 - Egyptisk domstol oppløser Muslimbrorskapet
» 03.09.2013 - Egyptisk kommisjon anbefaler å tvangsoppløse Brorskapet
» 20.08.2013 - Egypt: Brorskapets leder er arrestert
» 16.08.2013 - Islamister og hæren presser Egypt mot borgerkrigChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Omkomme i Kairo i dag
© Saleh Shesu Ashaka/Twitter/afrol News
Politikk - Egypt

Unntakstilstand i Egypt etter massakre i Kairo

Det muslimske brorskapet krever at ekspresident Muhammed Mursi gjeninnsettes

© Brorskapet/Kureren
Kureren, 14. august 2013
- Egypts overgangspresident har erklært en måneds unntakstilstand for hele landet og et portforbud i flere provinser, blant annet Kairo og Alexandria. Erklæringen kommer etter voldsomme sammenstøt i Kairo, med over 100 døde. Samtidig sier visepresident Muhammed ElBaradei at han trekker seg.

Minst 100 mennesker har blitt drept i sammenstøt mellom politi og tilhengere av den avsatte islamistiske presidenten Muhammed Mursi i løpet av de siste 24 timene, ifølge uttalelser fra Det muslimske brorskapet i morges. Sammenstøtene skjedde på Rabaaplassen og Nahdaplassen i den egyptiske hovedstaden Kairo.

Også mer enn 2.000 mennesker skal være skadd etter at sikkerhetsstyrkene tidlig onsdag morgen gikk til aksjon mot de to protestleirene som Mursi-tilhengerne har holdt i Kairo siden Mursi ble styrtet. Ryddeaksjonen utviklet seg raskt til et stort blodbad.

Talsmannen for Det muslimske brorskap, Gehad al Haddad, opplyste om islamistenes versjon av blodbadet gjennom det sosiale nettverket Twitter. Store deler av Brorskapets lederskap sitter nå fengslet.

I mellomtiden har egyptiske myndigheter gitt en helt annet versjon av hendelsene og hevder at demonstrantene begynte å skyte på politiet.

Det hersker fortsatt stor forvirring rundt tallet på døde og sårede. I morges bekreftet det egyptiske innenriksdepartementet at seks mennesker hadde mistet livet i de nyeste sammenstøtene i Kairo, derav to politimenn. Men noen timer senere gikk helsedepartementet i Kairo ut med sine egne tall: 149 døde og 1.400 sårede.

I alle fall tyder alt på at dagen i dag vil bli husket som en av de blodigste i Egypt. I sammenstøtene i Kairo døde også to journalister, en amerikansk kameramann og en egyptisk reporter. Politikilder i Kairo, som sto midt i det frenetiske redningsarbeidet, kunne bare bekrefte at "de døde er politimenn og sivile."

Det muslimske brorskap, en religiøs bevegelse som var den viktigste bestanddelen av Mursis regjering frem til 3. juli, har organisert en rekke protester til støtte for den avsatte presidenten, som fortsatt holdes i varetekt av de militære styrkene. Mursis tilhengere og andre kritikere av den nåværende midlertidige regjeringen reagerer nå kraftig på at protestleirene er blitt angrepet av politiet.

Opposisjonen oppfordrer til nye demonstrasjoner. Brorskapets talsmann, al Haddad, har i dag via Twitter oppfordret tilhengerne sine til å sette opp en ny protestleir på Mustafa Mahmoud-plassen i Giza utenfor Kairo. Det er uklart om Giza omfattes av portforbudet som ble annonsert i dag.

ElBaradei trekker seg som visepresident
Og midt i den kaotiske situasjonen sa Egypts visepresident Muhammed ElBaradei i kveld at han går av som følge av blodbadet i Kairo. "Dette kunne vært løst på en fredelig måte, det eksisterte fredelige alternativer for å få en slutt på den politiske krisen i landet. Jeg trekker meg fordi jeg ikke vil ha ansvaret for avgjørelser som jeg har vært uenig i," sa ElBaradei i en uttalelse.

Fredsprisvinneren ElBaradei ble utnevnt til visepresident den 9. juli, kort etter at Egypts overgangspresident Adli Mansur overrasket alle med å utstede midlertidige grunnlovsdekreter som skulle sikre raske nyvalg. ElBaradei var den fremst representanten for den ikke-islamistiske demokratibevegelsen som ble gitt en maktposisjon i en overgangsregjering som ellers er preget av jurister og teknokrater.

Les mer om overgangsmyndighetene i Egypt i denne artikkelen: "Juristene tar over makten i Egypt".

Konflikten i Egypt eskalerte etter at demonstrasjonene den 30. juni samlet titals millioner egyptere under kravet om at revolusjonen måtte gå videre og at Mursi måtte gå. Hæren fullbyrdet maktovertakelsen som folket hadde krevd og kastet Mursi til fordel for en overgangsregjering som skal forberede nyvalg og en ny grunnlov.

Les mer om revolusjon i Egypt i denne artikkelen: "Leder: Revolusjon, ikke kupp i Egypt".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no