See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 05.12.2013 - Nord-Korea utvider tvangsarbeidsleirene
» 05.07.2013 - Nord- og Sør-Korea forhandler gjenåpning av grensepark
» 03.04.2013 - Nord-Korea stenger grensen for sørkoreanske arbeidere
» 02.04.2013 - Nord-Korea reaktiverer alle sine atomanlegg
» 26.03.2013 - Nord-Korea retter skytset mot mål i USA og Sør-Korea
» 25.02.2013 - Sør-Koreas nye president tatt i ed
» 12.02.2013 - Kina forarget over nordkoreansk prøvesprengningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sør-Koreas statsminister Chung Hongwon
© Korean Ministry of Culture/Kureren
Politikk | Økonomi - Nord-Korea | Sør-Korea

Nord- og Sør-Korea enige om å gjenåpne Kaesong

Industriparken Kaesong i Nord-Korea, på grensen til Sør-Korea

© Nopira/GNU/Kureren
Kureren, 14. august 2013
- Etter en ny runde med forhandlinger, som Seoul beskriver som "endelige", har Nord- og Sør-Korea kommet frem til en avtale for å gjenåpne den felles industriparken Kaesong. Sør-Korea avkrevde Nord et løfte om at de aldri skal stenge industriparken ensidig igjen.

Etter seks runder med mislykkede forhandlinger, understreket den sørkoreanske regjeringen at den nå endelig ønsket å komme i havn med avtalen om gjenopptakelse av aktiviteten i industriparken i Kaesong. Kaesong, på grensen mellom Nord- og Sør-Korea, har nå vært stengt i fire måneder.

Og endelig kom resultatet. Lederen for den sørkoreanske delegasjonen, Kim Ki-woong, og hans nordkoreanske motpart signerte i dag et 5-punkters dokument for å gjenåpne industriparken, selv om den konkrete datoen for åpningen er ukjent.

Nord-Korea stengte ensidig anlegget i begynnelsen av april. Beslutningen kom i forbindelse med opptrappingen av truslene fra Pyongyang-regimet, som var et svar på de harde FN-sanksjoner mot landet på grunn av kjernefysiske prøvesprengninger.

Les mer om stengningen i denne artikkelen: "Nord-Korea stenger grensen for sørkoreanske arbeidere".

Industriparken i Kaesong, som ligger rundt 20 kilometer på nordkoreansk side av grensen, huser 123 sørkoreanske selskaper som sysselsetter mer enn 50.000 nordkoreanske arbeidere. Nesten fem hundre sørkoreanske arbeidere krysser grensen daglig for å få adgang til anlegget. De fleste sørkoreanerne på Kaesong jobber som fagarbeidere, med opplæring eller i ledelsen.

Kaesong industripark ble opprettet i 2004 og har så langt vært det viktigste symbolet på et samarbeid mellom de to landene. Industriparken forvaltes av begge land i fellesskap. Kaesong er en viktig kilde til inntekter for Pyongyang-regimet, som siden nedleggelsen av industriparken har forsøkt å forhandle direkte med selskapene og ikke med den sørkoreanske regjeringen.

Inntil i dag har forhandlingene gått i stampe fordi de to landene skylder på hverandre om hvem som hadde ansvaret for suspensjonen av aktivitetene i industriparken.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået 'Yonhap' har Nord-Korea så langt vært tilbakeholden med å påta seg ansvaret for nedleggelsen. Regimet i nord har, ifølge samme kilde, heller ikke ønsket å garantere at det ikke ville gjenta den ensidige handlingen i fremtiden, noe som har vært et sørkoreansk hovedkrav.

Seouls regjering og stasminister Chung Hongwon har også satset på å få til en omdefinering av statuttene til industriparken for å "internasjonalisere Kaesong", som det heter i Seoul.

Dersom Kaesong blir en industripark der utenlandske selskaper kan etablere seg, ikke bare sørkoreanske, ville den ha en bedre levedyktighet, argumenterer sørkoreanerne. Da ville Kaesong heller ikke være så sårbar for de hyppige sammenstøtene mellom Nord- og Sør-Korea og kunne dermed utvikle seg til en sentral økonomisk faktor i den nordkoreanske økonomien.

Også de sørkoreanske fabrikkeierne har til stadighet oppfordret de to regjeringene til å nå en avtale slik at de kunne gjenoppta aktiviteten i Kaesong. Det ble i går kjent at den sørkoreanske regjeringen hadde begynt å betale erstatninger til selskapene som lider tap etter at fabrikkene deres i Kaesong ble stengt i vår.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no