See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 05.12.2013 - Nord-Korea utvider tvangsarbeidsleirene
» 14.08.2013 - Nord- og Sør-Korea enige om å gjenåpne Kaesong
» 03.04.2013 - Nord-Korea stenger grensen for sørkoreanske arbeidere
» 02.04.2013 - Nord-Korea reaktiverer alle sine atomanlegg
» 26.03.2013 - Nord-Korea retter skytset mot mål i USA og Sør-Korea
» 25.02.2013 - Sør-Koreas nye president tatt i ed
» 12.02.2013 - Kina forarget over nordkoreansk prøvesprengningChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Industriparken Kaesong i Nord-Korea, på grensen til Sør-Korea
© Nopira/GNU/Kureren
Politikk - Sør-Korea | Nord-Korea

Nord- og Sør-Korea forhandler gjenåpning av grensepark

Kureren, 5. juli 2013 - Nord-Korea har godtatt Sør-Koreas forslag om å holde samtaler om det økonomiske samarbeidsprosjektet Kaesong industripark. For få uker siden mislyktes forhandlingene. Parken ble stengt i april, da Nord-Korea stengte grensen for sørkoreanske arbeidere.

Pyongyang-regimet var raskt ute med å akseptere forslaget om samtaler i Seoul for å vurdere en gjenåpning av Kaesong industripark. Arbeidsmøtet skal avholdes nå på lørdag på den nordkoreanske siden av grensen i Panmunjom, i et demilitarisert område. Ifølge regjeringskilder i Sør-Korea, blir det kun "et teknisk møte" der det ikke skal delta noen representasjon på ministernivå.

Industriparken forvaltes av begge land i fellesskap, og den har blitt ansett som den viktigste kilden for utenlandsk valuta for det nordkoreanske regimet. Fellesanlegget var i normal funksjon til april i år, samtidig med at Nord-Korea kom med svært konkrete krigstrusler mot naboen i sør.

Kaesong industripark ble opprettet i 2004 og ligger inne i Nord-Korea, nær grensen mot Sør-Korea. Den huser rundt 120 sørkoreanske firmaer og sysselsatte rundt 50.000 nordkoreanere og cirka tusen sørkoreanere. De fleste sørkoreanerne jobber som fagarbeidere, med opplæring eller i ledelsen. Inntil i vår var Kaesong det viktigste symbolet på et mulig samarbeid mellom de to landene.

Nesten fem hundre sørkoreanske arbeidere krysset grensen daglig for å få adgang til anlegget.

I april i år stengte det nordkoreanske regimet anlegget i en periode med økende militære trusler som svar på FN-sanksjoner etter kjernefysiske tester i Nord-Korea.

Les mer om konflikten i denne artikkelen: "Nord-Korea stenger grensen for sørkoreanske arbeidere".

Onsdag 3. juli kunngjorde regjeringen i Pyongyang at den ville tillate sørkoreanske bedriftseiere adgang til Kaesong for å vurdere skaden på bedriftene sine. Seoul svarte torsdag med tilbud om forhandlinger.

Nord-Korea sies å være interessert i å gjenåpne Kaesong så snart som mulig av økonomiske grunner. Sør-Korea, derimot, har som mål å etablere det den koreanske pressen kaller "konstruktive ordninger" som skal sikre det felles økonomiske prosjektet en selvstendig levedyktighet, uten politisk innblanding.

Men politikken setter stadig hindringer i veien for grenseparken Kaesong. Industriparken ble også stengt av nordkoreanerne i 2009, da i protest mot de jevnlige felles militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no