See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 07.10.2013 - Kina bruker 2000 ansatte for å overvåke Internet
» 26.09.2013 - Turistlov påbyr kinesere å oppføre seg i utlandet
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet
» 02.04.2013 - Kina bekrefter to dødsfall av nytt influensavirus
» 27.02.2013 - Prominente kinesere krever menneskeretterChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Eldre par i Shaanxi, Kina: Nå har de lovfestet rett til besøk fra barn og barnebarn
© Adam Cohn/Flickr/Kureren
Samfunn - Kina

Kina lovfester plikt til å besøke sine eldre

En familie i Yunnan: God, gammeldags familieidyll eksisterer fortsatt, også i Kina

© Jessi Eleien/Flickr/Kureren
Kureren, 2. juli 2013
- En ny lov i Kina gir de eldre rett til å kreve "regelmessige besøk" av sine barn. Avkommet plikter nå å sørge for "de åndelige behovene" til sine eldre foreldre, og dette inkluderer å besøke dem eller i det minste å holde en jevn kontakt.

Den nye og omdiskuterte Loven om beskyttelse av rettighetene og interessene til de eldre trådte i kraft i går. Loven ble til etter at det i de siste årene har vært store medieoppslag om hvordan eldre og andre svake grupper ofte overlates til seg selv. Loven ble vedtatt av den kinesiske nasjonalforsamlingen i desember, men de mange uklarhetene i lovteksten har forsinket ikrafttredelsen til nå.

Kinesisk lov har allerede forskrifter som tilsier at barn har ansvar for de fysiske behovene til sine eldre foreldre, og de må derfor påse at foreldrene har tilgang på ting som mat, husly, penger og helsetjenester. Det nye er at barna og barnebarna nå også har ansvar for de vanskelig definerbare "åndelige behovene" til foreldrene. Her nevner loven særskilt plikten til å besøke sine eldre "regelmessig".

Men som 'Folkets Dagblad', partiorganet til kommunistpartiet i Kina, melder, er det fortsatt svært usikkert hvordan loven skal håndheves. Lovteksten er vag for å ta hensyn de mange millionene vandrearbeiderne i landet, som bor langt unna foreldrenes fødested. Disse er ikke forpliktet til jevnlige besøk men til å holde jevn kontakt med sine foreldre.

Men hva betyr "åndelige behov", "regelmessige besøk" eller "jevn kontakt" i praksis? Dette er ikke definert nærmere i den nye loven. Lovverket sier heller ingenting om strafferammen for å ikke etterkomme foreldrenes "åndelige behov," påpeker 'Folkets Dagblad'.

Men den første saken ble prøvet for retten allerede samme dag som loven trådde i kraft. En domstol i millionbyen Wuxi i nærheten av Shanghai dømte i går et kinesisk ektepar til å stelle bedre med den 77-årige moren til kvinnen i paret. Domstolen krevde at paret må besøke den pleietrengende moren minst en gang annenhver måned samt hjelpe henne med å betale for pleien hun trenger.

Det har vært en relativ åpen debatt om denne nye loven i Kina, der også kritiske røster får komme frem. Selv 'Folkets Dagblad' refererer til en spørreundersøkelse på webstedet Sina.com som nesten 125.000 brukere har deltatt i. 55 prosent sa de støttet den nye loven, 26 prosent sa de tvilte på om det ville være mulig å få den til å fungere i praksis, mens 17 prosent sa de var mot loven, da dette handlet om etikk og ikke angikk staten.

Men med et dårlig utbygd sosialsystem og en enorm eldrebølge, er det mange som ser på loven som en bitende nødvendighet i dagens Kina. Ettbarnspolitikken har ført til en svært skjev alderfordeling i landet, og nå er det allerede 194 millioner eldre i Kina. Mens andelen eldre, definert som over 60 år i Kina, nå ligger på 14 prosent, er den forventet å stige til 17 prosent i 2020 og til over 30 prosent på 2040-tallet. Og over en tredel av de eldre bor alene, uten sine barn.

Og samtidig er verdiene i ferd med å endre seg i rekordfart i Kina. Mens den konfutsianske læren i tidligere tider anså det som en særskilt plikt å ta vare på sine eldre, har individualismen nå inntatt Midtens rike med full kraft. Et økende antall avisoppslag i Kina om forkomne og mishandlede eldre har skapt mye debatt om hva som er i ferd med å skje med de gamle verdiene i landet.

Og nå erstattes verdiene med lover, noe mange ser på som et svakhetstegn. Andre ser det som en nødvendighet i modernitetens navn.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no