See also:
» 15.11.2013 - Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene
» 07.10.2013 - Kina bruker 2000 ansatte for å overvåke Internet
» 02.07.2013 - Kina lovfester plikt til å besøke sine eldre
» 24.06.2013 - Kineserne vil ha luksusturisme
» 06.05.2013 - Kina øver på visumfrihet, med Seychellene
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet
» 05.04.2013 - "Kinesiske turister bruker mest penger"
» 02.04.2013 - Kina bekrefter to dødsfall av nytt influensavirus











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinesiske turister på fotosafari i Laos
© Axel Drainville/Flickr/Kureren
Reise | Samfunn - Kina

Turistlov påbyr kinesere å oppføre seg i utlandet

Kinesiske turister på fotosafari i Egypt

© Bob Gaffney/Flickr/Kureren
Kureren, 26. september 2013
- Neste uke trer den første loven som regulerer det kinesiske reiselivet i kraft. Først og fremst bedrer den forbrukerrettighetene til kineserne, som nå er blitt verdens største reiselivsmarked. Men den påbyr også kinesiske turister å oppføre seg i utlandet.

Kinesiske turister har et forferdelig rykte, særlig i Hongkong, der man føler seg mer sofistikert og verdensvant. Nykommerne på det internasjonale reiselivsmarkedet sies å være "uhøflige", "urenslige", "forsøplende", "bråkete", "usiviliserte køståere", "uforstandige i møte med andre kulturer" og "ikke gi tipps" - alt dette ifølge pressen i Hongkong.

Kina er i løpet av de siste årene blitt verdens største reiselivsmarked. Det vil si at det ikke er noen annen stat som produserer flere internasjonale turister enn Kina, og det er stor rift om å lokke til seg kinesiske turister i hele verden. Kineserne har vært sultefôret på muligheter til å reise utenlands, og nå som reiserestriksjonene er bortimot opphevet og titalls millioner er løftet ut av fattigdom, investerer de sparepengene sine i en utenlandsreise.

Dermed har også reiselivsnæringen i Kina tatt av over natten og blitt en milliardindustri i løpet av det siste tiåret. Og denne bransjen har til nå stort sett vært uregulert. Dermed kommer det stadige rapporter om svindel, uprofesjonelle aktører og plutselige priseksplosjoner rett før offentlige ferier.

Med rundt 300 millioner kinesere på innenlandsreise i løpet av året og nesten 100 millioner på tur utenlands, har dermed behovet for en lovregulering av reiselivet i Kina vært prekært. En turismelov har vært drøftet i over ti år, men myndighetene har ikke sett behovet inntil nå. Men mange skandaleoppslag om reiselivet i pressen tvang til slutt frem et lovverk.

Nå må turoperatører profesjonalisere seg, registrere seg hos myndighetene og få en lisens. Denne kan inndras dersom loven brytes. Blant de nye kravene er at operatørene må stille med reiseguider, at de må holde seg til det beskrevne reiseprogrammet og at de ikke skal lure turistene til uforutsette utgifter.

Blant de tingene som nå blir forbudt er at turoperatører kan ta kommisjon fra kjøpesentrene som de skiper turistene til, noe som til nå har vært standard i bransjen. Reisemål og attraksjoner blir også forpliktet til å kunngjøre prisøkninger minst 6 måneder i forveien for slik å unngå plutselige prishopp kun timer før store turistgrupper ankommer.

Ordens- og oppførselsregler
Men loven regulerer også hvordan turistene har å oppføre seg i utlandet. Myndighetene i Beijing har nemlig fått med seg hvordan kinesiske turister oppf

Videoen av dette kinesiske barnet som foreldrene lot gjøre fra seg på t-banen i Hongkong vakte sinne i millionbyen

© Sina Weibo/Kureren
attes i utlandet og synes dette er pinlig. Visestatsminister Wang Yang uttalte i mai i år at de mange skriveriene om "usivilisert oppførsel" av kinesere i utlandet "skader landets omdømme."

Derfor griper den nye loven også tak i kinesernes oppførsel utenlands. I første rekke gjøres reisearrangørene ansvarlig for å ha gode og kompetente guider som kan forklare de reisende om lokal skikk og bruk i landene de besøker og opptre som gode forbilder.

Men loven truer også med sanksjoner til individer som oppfører seg usivilisert i utlandet, noe reisearrangørene må melde fra om. Disse individene kan bli nektet utreisevisum ved en senere anledning, slik at de ikke vil få lov til å reise ut av landet mer.

Samtidig med at turismeloven, som trer i kraft tirsdag 1. oktober, har vært forberedt, har det dermed skutt opp nye aktører i Kina som tilbyr kulturell undervisning til reiseguider og reiseinteresserte, slik at disse kan lære hva som er allmenne oppførselsregler i utlandet. Reiserådgivere har plutselig begynt å bli både populære og ettertraktede i Kina, der mange innser at det er "pinlig" hvordan de førstegangsreisende oppfører seg.

Emnet "oppførsel i utlandet" er da også blitt et hett samtaletema i Kina. Presseoppslagene om pinlig oppførsel av kinesere i utlandet har skutt i været, noe særlig Hongkong-pressen har bidratt til. Men nå skriver selv det statlige nyhetsbyrået Xinhua og kommunistpartiets masseavis Folkets Dagblad om "pinlige" kinesiske turister.

I Hongkongs ledende South China Morning Post ser man sterkt frem til at turismeloven nå skal få skal få skikk på de såkalte "mainlanders", som ikke er like verdensvante som Hongkong-befolkningen. Avisen rapporterer, nesten med skadefryd, om alle de pinlige situasjonene kinesere er blitt observert i.

Særlig henger den seg opp i kinesernes uhygieniske forhold til offentlig trafikk, der det ikke er uvanlig at foreldre tillater sine barn å gjøre sitt fornødne inne i t-banen, noe folk i Hongkong nå observerer at også skjer i byens egne stolte og rene t-banesystem. Spytting i gater og baner, knuffing og sniking i busskøen, forsøpling av gatene - alt tillegges det økende antallet turister fra Kina som besøker Hongkong.

Nå, håper Hongkong-avisen, vil det etter hvert bli skikk på kinesiske turister, og ikke minst, på reisetilbudet i Kina som helhet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no