See also:
» 12.02.2014 - Vietnam sensurerer 35-årsjubileet for krigen med Kina
» 05.02.2014 - Filippinenes president: "Asia er på randen av verdenskrig"
» 13.01.2014 - Norge bøyer av for Kina under Dalai Lamas besøk
» 11.11.2013 - Nå meisles Kinas kurs for de neste fem årene
» 26.06.2013 - Titalls døde etter uro i Xinjiang i Kina
» 13.05.2013 - Kina og Sveits enige om frihandelsavtale
» 10.05.2013 - Kina vil mekle mellom Israel og Palestina
» 17.04.2013 - Kina forbyr media å publisere informasjon fra utlandet











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kinas president Xi Jinping (v) og lederne av det kinesiske kommunistpartis politbyrå
© Bert van Dijk/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Kina

Kinas kommunistparti avskaffer arbeidsleirene

Ikke storfornøyd: Den kinesiske menneskerettsadvokaten Pu Zhiqiang

© VoA/GNU/Kureren
Kureren, 15. november 2013
- For første gang har det kinesiske kommunistpartiet lagt frem et program der det forplikter seg til de universale menneskerettighetene. Sentralkomiteen vil konkret avskaffe arbeids- og omskoleringsleirene, redusere bruken av dødsstraff og styrke eiendomsretten.

Den 18. sentralkomiteen i Kinas kommunistparti har denne uken meislet ut kursen for politikken for de neste fem årene. På tross av mye hemmelighold, hadde mange av beslutningene lekket ut i løpet av uken, noe som i dag tvang partiet til å offentliggjøre hele det 34 sider lange programdokumentet fire dager før det var planlagt.

I tillegg til mange ventede reformer i den økonomiske politikken, overrasker kommunistpartiet med å gå lengre i menneskerettsspørsmål enn det de fleste hadde våget å håpe på. Dokumentet overrasker særlig ved at partiets sentralkomité for første gang tar ordet "menneskerettigheter" i bruk og opphøyer dem til et mål.

Dokumentet sier ordrett: "Vi må gjøre det rettslige garantisystemet for menneskerettigheter mer fullstendig. Staten respekterer og garanterer for menneskerettighetene. Den vil sørge for at også rettslige prosesser i forhold til eiendomsretten kommer i regulerte baner."

Selv om partiet på ingen måte planlegger å respektere de universelle menneskerettighetene fullt ut i løpet av femårsperioden, annonseres det flere konkrete tiltak i programposten menneskerettigheter.

Bort med arbeidsleirene
Det viktigste er at de omstridte arbeids- og omskoleringsleirene skal avskaffes for godt. Det samme gjelder det ekstraordinære lovverket som tillater myndighetene å sende opposisjonelle til disse leirene uten at det ordinære rettsvesenet har vært involvert. Dermed avskaffes en av de mest grunnleggende ufrihetene i Kina. Det blir mindre vilkårlighet og rettsstaten styrkes kraftig.

Arbeids- og omskoleringsleirene har vært i bruk siden 1957, og det anslås at over fem millioner kinesere har vært innom dem. I 2008 var det fortsatt 350 slike leire i drift, med anslagsvis 160.000 fanger. Nyere anslag finnes ikke, men det antas at bruken av leirene har gått stadig nedover de siste årene.

Partiets sentralkomité går også inn for flere tiltak som skal styrke rettssikkerheten i Kina. Blant de viktigste er et uttalt mål om å sikre mer beskyttelse og rettigheter for landets advokater som vil gjøre dem bedre i stand til å forsvare sine klienter. Det er særlig de kinesiske menneskerettsadvokatene som har vært utsatt for statlig forfølgelse, og disse vil nå gradvis få større frihet til å utøve yrket sitt.

Dokumentet tar også spesifikt for seg eiendomsretten, der det kinesiske rettssystemet har vært preget av stor vilkårlighet og der makta har rådd i forhold til den enkelte borger. Kommunistpartiet forplikter seg nå til å øke rettssikkerheten til folk flest i slike saker, som har eksplodert i antall i de siste årene.

Mindre bruk av dødsstraff
"Staten skal etter hvert redusere båndbredden av forseelser som blir sanksjonert med dødsstraff," heter det videre i programteksten fra sentralkomiteen. Kina er, sammen med USA, Iran og Saudi-Arabia, blant de landene i verden som i størst grad benytter seg av dødsstraff.

Det anslås at opptil 5.000 mennesker henrettes årlig i Kina, selv om det eksakte tallet er en statshemmelighet. De fleste dødsdommene kommer som følge av drapssaker, men også narkotikasaker, grov økonomisk kriminalitet og i svært sjeldne tilfeller også "kontrarevolusjonær" politisk virksomhet kan ende i en dødsdom.

Allerede i 2011 begynte kommunistpartiet med å redusere antall forseelser som kan straffes med en dødsdom. Da ble 13 forseelser fjernet fra listen, blant annet smugling av kulturskatter, sjeldne dyrearter og edle metaller. Men det er i dag fortsatt 55 forseelser der dødsstraffen er høyeste straffeutmåling i Kina.

Til sist annonserer kommunistpartiet også at den omstridte ettbarnspolitikken skal håndheves mindre rigid. Også denne politikken har blitt sakte reformert de siste årene. I dag er det kun tillatt for familier der både mor og far er enebarn å få to barn. Nå skal familier der en av foreldrene er enebarn få lov til å få to barn, ifølge reformdokumentet.

Menneskerettsgrupper er skeptiske
Corinna-Barbara Francis fra menneskerettsgruppen Amnesty International kommenterer i dag at det er "et stort skritt i riktig retning" å avskaffe arbeids- og omskoleringsleirene og å redusere spekteret for dødsdommer. Men, sier hun, "realiteten er at myndighetene har funnet andre måter å straffe de samme menneskene, blant annet ved å sende dem til andre typer av vilkårlig forvaring, som de såkalte 'hjernevasksentrene' og 'svarte fengsler'."

Ifølge Amnesty vil avskaffelsen av arbeidsleirene "kun være en kosmetisk endring" dersom myndighetene i Beijing ikke tar større grep for å endre vilkårligheten i bruk av fengsling og varetekt i landet.

"Uten en grunnleggende endring i politikken som fører til straffing og forfølgelse av individer som demonstranter, menneskerettsaktivister og medlemmer av Falun Gong, er det en svært reell risiko for at kinesiske myndigheter kun vil avskaffe ett system for vilkårlig fengsling for å bytte det ut med og øke bruken av andre," advarer Francis.

Heller ikke blant kinesiske dissidenter er det stormende jubel. Den ofte forfulgte kinesiske menneskerettsadvokaten Pu Zhiqiang sier på sin blogg i dag at han er fornøyd med at det er fremskritt, men at de ikke går langt nok. "Jeg takker regjeringen for dette, men veien som vi må gå, er fortsatt lang," skriver Zhiqiang.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no