See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Qatars påtroppende emir, Tamim bin Hammad al Thani
© State of Qatar/Flickr/Kureren
Politikk - Qatar

En fotballgal investor blir ny emir i Qatar

Den avtroppende emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al Thani

© Department of State/Kureren
Kureren, 25. juni 2013
- Den 61-årige emiren av Qatar annonserte i dag at han overfører makten til sin 33-årige sønn, prins Tamin, kjent for sin store kjærlighet til fotballen og raske penger. Lille Qatar er verdens største eksportør av flytende naturgass (LNG) og storinvestor i den arabiske våren.

Sjeik Hamad bin Khalifa al Thani holdt i dag en overraskende tale: "Jeg erklærer at jeg overfører makten til prins Tamin bin Hamad al Thani. Jeg er overbevist om at han er moden for dette ansvaret," sa emiren i den direkteoverførte talen. Emiren har styrt Qatar siden han kuppet faren sin i 1995, og forsikret i talen sin at "øyeblikket nå har kommet for å åpne en ny side" i landets historie og "overlate ansvaret til den neste generasjonen."

Men emiren ga ikke noen tidsplan for når maktoverføringen skal finne sted. Imidlertid hevdet qatarske statstjenestemenn i dag at maktoverføringen teknisk sett skjedde med umiddelbar virkning.

Sjeik Hamad forklarte at han nå ville innta "en ny posisjon" uten å gå videre i detaljer om hvilke funksjoner han ville fortsette å inneha. Qatar og de andre Gulfstatene har ingen tradisjon for abdiserte emirer. Til sist oppfordret den avtroppende emiren borgerne i Qatar til å "holde på de tradisjonelle og kulturelle verdiene" i landet, araberverden og den islamske verden.

Abdiseringen er unik på Den arabiske halvøya, og den synes å sette et politisk signal til emirens kollegaer som tviholder på makten. Avgjørelsen kan også ses på et svar på den økende kritikken mot det eneveldige kongehuset i Qatar, som med store ressurser har understøttet demokratiske og islamistiske krefter i den arabiske våren, fra Tunisia til Syria, men som ikke har tillat noen form for demokratiske reformer innenlands.

En pragmatisk politikk
Siden sjeik Hamad styrtet sin far i et ikke-blodig palassopprør i 1995, har han penset den qatarske politikken inn på en liberal og pragmatisk kurs. Qatars utenrikspolitikk har markert seg ved å søke positive relasjoner til land av alle ideologier, mens innenrikspolitikken har vært preget av liberale reformer.

Emiren har imidlertid lagt stor vekt på å ha et svært godt forhold til USA, som i flere tiår har hatt en omfattende militærbase i Qatar. Men samtidig har Qatar, som eneste gulfstat, passet på å utvikle et godt og innholdsrikt forhold til Iran, som sammen med Qatar kontrollerer verdens største gassressurser. Emiren har videre utviklet svært gode forhold til islamistiske grupper verden over, og han skal ha finansiert flere av dem, blant annet i Egypt.

Sønnen Tamin anses å være mer liberal enn faren, og han har ord på seg o

Emiren av Qatar Hamad Al Thani med kone

© FIFA/Kureren
m å lytte til kravene om en ny reformpolitikk fra den qatarske ungdommen. Tamin sies videre å være noe mer distansert til USA enn faren, samt at han skal være kritisk til farens penge- og våpenstøtte til opprørerne i Libya i 2011 og i Syria frem til i dag.

Men det er særlig mangelen på innenlandsreformer de siste årene som skal irritere Tamin og hans generasjon qatarere. Og det store spørsmålet blir om den nye emiren våger å innføre mer demokrati i landet, et krav som utvilsomt vil bli rettet mot ham.

Qatars rolle i verdenspolitikken er svært mye større en landets beskjedne innbyggertall, kun 2 millioner, skulle tilsi, ikke minst på grunn av den store olje- og gassrikdommen som har forårsaket en økonomisk boom i emiratet siden sjeik Hamad kom til makten. Emiren har brukt pengene vist til å investere i landets maktposisjon, og også etableringen av araberverdenens ledende satellittkringkaster, 'Al Jazira', i Qatar har økt landets regionale innflytelse.

En sportsinteressert prins
Den påtroppende emiren i Qatar har, på tross av samme utdannelse som faren i Storbritannia, en helt annen bakgrunn. Tamin har først og fremst gjort seg bemerket som en superrik playboy med en nærmest ubegrenset hunger for fotballopplevelser. Prins Tamin ble kjent i europeisk offentlighet da han kjøpte den parisiske fotballklubben Saint Germain, der han har investert enorme summer i innkjøp av spillere og ledere. Dessuten leder han Qatar Foundation, som sponser store forballklubber som for eksempel FC Barcelona.

Prins Tamin går også for å være den store initiativtakeren bak Qatars kontroversielle søknad om å få arrangere fotball-VM i 2022, en søknad emiratet da også fikk gjennomslag for hos FIFA. Det qatarske herskerhuset har gjennom søknadsprosessen flere ganger blitt beskyldt for korrupte virkemidler, blant annet for å kjøpe stemmene til flere FIFA-medlemmer. Skandalen er internasjonalt kjent som "Qatargate".

Les mer om hvordan Qatar fikk fotball-VM i denne reportasjen: "Qatarstrofe: "Petrodollar og Sarkozy skaffet Qatar fotball-VM"".

Tamin al Thani er den eldste sønnen til emirens kone nummer to, og han ble utpekt til å være landets kronprins allerede i 2003. Prinsen har innehatt en svært lang liste av politiske, militære og økonomiske verv i Qatar.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no