See also:
» 04.12.2013 - Bulgaria kan redde Berlusconis politiske fremtid
» 23.10.2013 - Bulgaria: Lukkede mottak også for syrere med asyl
» 04.09.2013 - Bulgarias protester: Politikerne kupper folket
» 04.09.2013 - Storprotest skal blokkere parlamentet i Bulgaria
» 13.05.2013 - Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria
» 10.05.2013 - Jevnt foran helgens valg i Bulgaria
» 20.02.2013 - Regjeringskrise i Bulgaria
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De fredelige protestene i Bulgaria fortsetter i dag, og foreldre med barn er et vanlig syn
© Alex Mitev/Twitter/Kureren
Politikk - Bulgaria

Protestene i Bulgaria tar ingen ende

Bulgarias statsminister Plamen Oresjarski taler til nasjonalforsamlingen

© Rep. Bulgaria/Kureren
Kureren, 19. juni 2013
- Selv etter at den omstridte utnevnelsen av en ny sjef for sikkerhetstjenesten er blitt omgjort, fortsetter de omfattende protestene i Bulgaria. Det er først og fremst middelklassen som krever politiske reformer og i økende grad regjeringens avgang.

Opp mot 10.000 mennesker protesterer nå hver ettermiddag i gatene i Sofia, der flere og flere krever avgangen til den nye, partiløse statsministeren Plamen Oresjarski. Finanseksperten Oresjarski har siden valget i mai ledet en koalisjonsregjering med det bulgarske sosialistpartiet, det muslimske partiet MRF og det høyrepopulistiske nasjonalistpartiet Ataka.

Den partiløse statsministeren påkalte seg befolkningens vrede da han på fredag utnevnte Deelian Peevski, sønnen til en av Bulgarias rikeste oligarker, til den nye lederen for landets sikkerhetstjenester. Utnevnelsen blottla, ifølge mange bulgarere, at det på tross av vårens regjeringsskifte fortsatt er en gruppe oligarker som har den reelle makten i Bulgaria og at de viktigste beslutningene i landet blir gjort som hestehandler bak lukkede dører.

De spontane protestene mot utnevnelsen førte til at Peevski trakk seg fra lederstillingen og at statsminister Oresjarski beklaget det omstridte vedtaket. "Vi undervurderte det negative imaget denne mannen har i offentligheten," beklaget statsministeren, da utnevnelsen ble omgjort tidligere denne uken.

Men protestene har ikke stilnet hen på tross av at utnevnelsen av Peevski er blitt tilbakekalt. Tvert imot synes affæren rundt Peevski å ha vekket en allmenn misnøye med styringen av landet på tvers av partipolitiske skillelinjer.

Ifølge en analyse i den bulgarske dagsavisen 'Dnevnik', er det først og fremst middelklassen som nå tar til gatene, mens regjeringen sliter med å forstå hvorfor protestene fortsetter. Grupper som "foreldre, lærere, journalister, forfattere, teaterskuespillere, ingeniører, studenter og avislesere" er i gatene og uttrykker at de er "dypt fornærmet" over hvordan oligarkene fortsatt styrer politikken i landet og korrupsjonen får råde.

Regjeringen har da heller ikke hatt mye å by demonstrantene, som verken krever høyere lønn eller lavere priser, men kun politiske reformer. Statsminister Oresjarski avviser kravet om at han skal trekke seg. "Min avgang ville ikke løst noen ting, så la oss forbli realistiske," sa statsministeren i et intervju med kringkasteren 'bTV'. Han viste til at nyvalg ikke ville endre maktbalansen i det bulgarske parlamentet.

Men demonstrantene krever nå ikke bare Oresjarskis avgang, de ønsker seg også dyptgripende endringer i valgloven som ville føre til en større utveksling av landets politiske elite. Samtidig krever de mer åpenhet i beslutningsprosessene og mindre makt til lobbygruppene som utgår fra oligarkene og i stor grad kontrollerer politikken og mediene i Bulgaria.

De nåværende protestene skiller seg dermed kraftig fra de store og voldelige opptøyene i Bulgaria i februar i år, som ble utløst av sterkt økende strømpriser og ble dominert av arbeiderklassen og landets mange arbeidsløse. Protestene i februar endte i at flere liv gikk tapt i sammenstøt mellom demonstrantene og politistyrker foran parlamentet i Sofia. Statsminister Boyko Borisov valgte å gå av etter sammenstøtene og skrev ut nyvalg.

Ved valget i mai ble det høyrepopulistiske partiet til Borisov, GERB, det største partiet, og han lå lenge an til å gjenvinne makten. Til sist ente de svært forskjellige opposisjonspartiene seg om en regjeringskoalisjon under den partiløse finanseksperten Oresjarski, der sosialistpartiet BSP er toneangivende.

Les mer om valgresultatet i Bulgaria i denne artikkelen: "Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria".

Men Oresjarski har hittil hatt lite hell med regjeringsledelsen i Sofia. Finanseksperten, som skulle føre Bulgaria inn i ny økonomisk utvikling og slå ned på korrupsjonen, har ikke vist politisk godt nok håndverk for å overbevise bulgarerne om at han også kan lede landet ut av den moralske krisen, som mange av demonstrantene beklager.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no