See also:
» 04.12.2013 - Bulgaria kan redde Berlusconis politiske fremtid
» 23.10.2013 - Bulgaria: Lukkede mottak også for syrere med asyl
» 04.09.2013 - Bulgarias protester: Politikerne kupper folket
» 04.09.2013 - Storprotest skal blokkere parlamentet i Bulgaria
» 19.06.2013 - Protestene i Bulgaria tar ingen ende
» 10.05.2013 - Jevnt foran helgens valg i Bulgaria
» 20.02.2013 - Regjeringskrise i Bulgaria
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


GERBs leder og Bulgarias tidligere statsminister Boiko Borisov under valgkampen
© Boiko Borisov/Kureren
Politikk - Bulgaria

Vanskelig å danne regjering etter valget i Bulgaria

Den bulgarske avisen 'Standart' spør seg i dag: "Hvor går vi nå?"

© Faksimile (Standart/Kureren)
Kureren, 13. mai 2013
- Det populistiske partiet "Borgere for den europeiske utviklingen av Bulgaria" (GERB) ledet av tidligere statsminister Boiko Borisov må i dag begynne kampen om å danne en ny regjering etter å ha fått flest stemmer i valget på søndag.

Men ifølge foreløpige resultater, har ikke GERB fått et parlamentarisk flertall, og trenger å alliere seg med andre partier.

GERB ser ut til å ha fått 31,4 prosent av stemmene og 97 av 240 parlamentsrepresentantene i Sofia. Sosialistene (BSP), for sin del, har vunnet 27,4 prosent av stemmene og 85 parlamentsmedlemmer, ifølge resultatene. Det muslimske minoritetspartiet MRF (Bevegelse for rettigheter og friheter) vant 9,2 prosent av stemmene, mens det nasjonalistiske Attack fikk 7,6 prosent.

Dermed er den nylig avgåtte bulgarske statsministeren Borisov vinneren av parlamentsvalget som ble holdt i går. Men det vil ikke bli en enkel oppgave for ham å finne et regjeringsdyktig flertall i det nye parlamentet.

Den forrige regjeringen til eksbokseren måtte i februar trekke seg fem måneder før mandatsperioden egentlig sluttet og utlyse nyvalg. Det var enorme protester mot høye strømpriser, sammen med korrupsjonsanklager og den fortsatt lave levestandarden i landet som tvang regjeringspartiet GERB til å kaste håndkleet. Protestene toppet seg med en beleiring av parlamentet i Sofia, der politiet skjøt mot demonstrantene og elleve mennesker ble såret. Borisov sa han ikke kunne leve med denne situasjonen og meldte sin avgang.

Regjeringskrisen tidligere i år kostet Borisov mye av støtten blant velgerne, ifølge meningsmålinger før valget. Men mangel på gode alternativer synes å ha gjort at GERB og Borisov klarte å hente seg inn igjen ved valget og ta en knapp seier.

Les mer om avgangen til regjeringen Borisov i Bulgaria i denne artikkelen: "Regjeringskrise i Bulgaria".

Ifølge den bulgarske avisen 'Standart', kan de uklare valgresultatene føre til ny politisk og økonomisk ustabilitet i Bulgaria, det fattigste landet i EU. Det er forutsigbart at Borisov vil få store vanskeligheter med å danne en koalisjonsregjering med noen av de andre tre partiene. "Dannelsen av de nye regjeringen kommer til å være et vanskelig puslespill," advarer avisen i dag.

Dokumenert valgfusk
Kort tid etter at valglokalene stengte på søndag, protesterte hundrevis av mennesker foran det nasjonale kulturpalasset, der de politiske lederne holdt pressekonferanser for å vurdere valgdagen.

Skuffet over resultatene og organiseringen av valget, anklaget demonstrantene partiet til Borisov for valgfusk og prøvde å komme seg inn i bygningen mens de ropte "mafia" mot den politiske klassen. Dette er første gang siden kommunismens fall i 1990 at det er blitt organisert en slik protest mot valgresultatet i Bulgaria.

I dagene før valget ble det da også avdekket flere uregelmessigheter. Blant annet ble det funnet flere hundretusener falske valgsedler i et trykkeri i Sofia som ble beslaglagt av politiet. Eieren av trykkeriet skal stå Borisov nært. Opposisjonen har også beklaget andre mer eller mindre dokumenterte forsøk på valgfusk.

En mengde internasjonale observatører har overvåket parlamentsvalget i Bulgaria og har bekreftet at det er blitt gjort flere forsøk på valgfusk. Observatørene peker blant annet på at muligheten for å kjøpe stemmer var høy. Fem av partiene i Bulgaria, alle bortsett fra GERB, har nå bedt om en ekstra opptelling av stemmene fra et østerriksk konsulentfirma.

Les mer om valget i Bulgaria i denne artikkelen: "Jevnt foran helgens valg i Bulgaria".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no