See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 05.07.2013 - Pakistan gjeninnfører dødsstraffen
» 16.04.2013 - Flere drept etter kraftig jordskjelv i IranChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sakharov-prisvinner Malala Yousafzai
© Plan International/Kureren
Samfunn - Pakistan | Verden

Malala Yousafzai får Sakharov-prisen 2013

Kureren, 10. oktober 2013 - 16 år gamle Malala Yousafzai fra Pakistan, offer for et angrep fra Taliban og verdenskjent for å forsvare jenters rett til utdanning, får årets Sakharov-pris, den mest prestisjetunge prisen EU deler ut. Samtidig seiler hun opp som en av favorittene til Nobels fredspris.

"Hun representerer motet til en ung kvinne som har forsvart grunnleggende rettigheter til tross for å bli utsatt for angrep mot hennes liv," skriver Charles Tannock, medlem i Europarlamentet, i en pressemelding i dag.

Malalas kandidatur ble presentert av de viktigste politiske blokkene som er representert i EU-parlamentet (Det europeiske folkeparti EPP, sosialistene og de liberale), så hun var på forhånd storfavoritt til å vinne Sakharov-prisen.

Malala Yousafzai, fra Mingora i det urolige Swat-distriktet i Pakistan, er blitt verdenskjent for sin innsats for barns rettigheter. Da hun var elleve år begynte hun å skrive en anonym dagbok for BBCs sendinger på urdu. Hun ble også presentert i dokumentarer laget av The New York Times. I bloggen fortalte hun om livet under Taliban-regimet, og var kritisk til bevegelsen.

I oktober 2012 ble hun skutt i hodet og nakken av Taliban-medlemmer.

De to andre finalistene var den tidligere CIA-ansatte og varsleren som røpet omfanget av USAs spionasjeprogrammer, Edward Snowden, og tre hviterussiske opposisjonelle - Ales Bialatski, Eduard Lobau og Mykola Statkevich - som ble arrestert for å protestere mot "gjenvalget" av president Alexander Lukasjenko.

Og dette kan bli en veldig spesiell uke for den pakistanske tenåringen. Det er nemlig svært mange som anser henne som favoritt også til Nobels fredspris, som offentliggjøres på fredag. Internasjonale medier er fulle av spekulasjoner om hvem som får tildelt årets pris i Oslo, og Malala går igjen i alle analysene verden over. De fleste ser henne som storfavoritt.

Vinnere av Sakharov-prisen blir valgt ut av presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz, og lederne for de politiske gruppene som er representert i parlamentet. Prisen, som inkluderer et pengebeløp på 50.000 euro (400.000 kroner), vil deles ut under en seremoni i Strasbourg den 20. november.

Men før denne datoen, den 22. oktober, blir det også en annen emosjonell hendelse i Europaparlamentet. Da skal den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi endelig få overlevert Sakharov-prisen som hun ble tildelt av Europaparlamentet for 23 år siden.

Aung San Suu Kyi (69), som i mer enn to tiår var utsatt for politisk forfølgelse, ble tildelt Sakharov-prisen i 1990, to år etter at Europaparlamentet begynte å tildele denne prisen. Året etter fikk hun Nobels fredspris, noe som viser at Sakharov-prisen ofte går forut for Nobelprisen.

Sakharov-prisen for tankefrihet deles ut av Europaparlamentet den 10. oktober hvert år, til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettigheter. Prisen er oppkalt etter den russiske dissidenten, menneskerettsforkjemperen og fredsprisvinneren Andrej Sakharov.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no