See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 07.03.2013 - Mexico forbyr homofobe fornærmelser
» 26.02.2013 - Økende kriminalitet mot turister i AcapulcoChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Transport av sukkerholdig drikke
© Guillaume Lemoine/Flickr/Kureren
Samfunn | Viten - Mexico

100.000 dør av sukker i Mexico hvert år

Kureren, 5. april 2013 - En ny studie konkluderer med at Mexico er det landet der flest mennesker dør av å konsumere sukkerholdige drikker. Diabetes er nå den nest største dødsårsaken i landet, og i løpet av de siste seks årene har diabetes drept mer enn en halv million meksikanere.

Ifølge en ny studie fra Harvard University, forårsaker sykdommer sett i sammenheng med forbruket av brus flere dødsfall i México enn noe annet sted i verden. I det latinamerikanske landet drikker man mer brus enn noe annet sted i verden: 180 liter per person per år, som er svært mye mer enn nummer to på listen, USA med 118 liter.

"I tillegg til dette, har en av tre personer diabetes i Mexico, og det er de som er yngre enn 45 år som har høyest risiko for å dø av dette. 24.000 mennesker døde i 2010 av sykdommer relatert til forbruket av disse drikkene i landet," avslører studien.

Men, hvorfor i all verden drikker meksikanere så mye brus?

Et av de viktigste svarene kan være manglende tilgang til rent vann. Mer enn 52 millioner meksikanere - 46,5 prosent av landets befolkning - lever i fattigdom, ifølge de siste tallene fra Det nasjonale rådet for evaluering av sosial utviklingspolitikk (Coneval).

I Mexico er syv av ti personer overvektige, og hele ett av tre barn er overvektige. Mangelen på rent drikkevann, særlig i Sørøst-Mexico, tvinger mange fattige familier til å leve med den eneste drikkevaren som alltid er tilgjengelig og alltid er ren: brus.

"Det er nesten en del av kulturen. Det er veldig vanlig når man kommer inn i spiserommet i ethvert hjem i Mexico, så finner man en brusflaske midt på bordet," ifølge Oxfam Mexico.

Men selv om brusen minsker faren for vannbårne infeksjoner, øker den faren for diabetes og andre sykdommer relatert til overvekt. Daglig inntak av 355 ml brus øker sjansene for fedme med 60 prosent. Den som drikker en liter brus om dagen, øker risikoen for diabetes med 25 prosent.

Dårlige matvaner har økt kraftig i Mexico de siste 30 årene. "Vi lever i et miljø som fremmer fedmen og øker omfanget av fenomenet. I mange tilfeller er det umulig å vite hva vi spiser og distribusjonsnettet i næringsmiddelindustrien har tillatt at mat med lavt næringsnivå og mange kalorier når ut til de fleste i hele landet," advarer Oxfam.

Et lovforslag som ble presentert til det meksikanske Senatet i fjor ville økt prisen av brus i landet med 20 prosent. Men forslaget er svært kontroversielt fordi det ville bety at millioner av fattige familier med minimale inntekter ikke får tilgang til et av de få produktene de har råd til.

I følge Coneval, bruker en meksikansk familie som bor i et urbant område i gjennomsnitt mellom 1000 og 1200 pesos i drikkevann (mellom 515 og 535 kroner). Det er mer enn halvparten av minstelønnen i Mexico, som er på 1.900 pesos i måneden (ca 875 kroner).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no