See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tysk Ikea-filial: Det er mye biltrafikk forbundet med varehuskjeden
© Helmut Stettin/IKEA/Kureren
Politikk | Økonomi - Tyskland

Folkeavstemning om "verstingen Ikea" i München

Folkeinitiativet mot Ikea overrekker 938 underskrifter til ordfører Werner van der Weck

© CSU Feldkirchen/Kureren
Kureren, 3. april 2013
- Etableringen av et planlagt tredje Ikea-varehus utenfor München har satt sinnene i kok i bygda Feldkirchen. Forstadskommunen frykter økt trafikk, forurensing og et hensynsløst storkonsern, og i sommer skal borgerne få stemme over utbyggingen.

Folkeavstemningen kommer som følge av at velgere i den tyske forbundsstaten Bayern gjennom underskriftskampanjer kan tvinge gjennom avstemninger på stats- og kommunalt nivå. Et folkeinitiativ må i så fall samle inn underskrifter fra 10 prosent av velgermassen i løpet av en 14-dagersperiode. Klarer de det, blir det holdt en lovgivende folkeavstemning.

I den besteborgerlige forstaden Feldkirchen, en mil øst for München sentrum, har borgerne nå tatt seg sin grunnlovsfestede rett til direkte demokrati. Stridsspørsmålet er den nye arealplanen, som avsetter et av kommunens siste store ikke-utbygde arealer, et stort jorde, til industriområde.

Grunnen er at Ikea har fremmet ønske om å bruke arealet til sitt tredje varehus i Münchenregionen. En tysk byggevarekjede vil i så fall henge seg på. Borgermester Werner van der Weck fra det sosialdemokratiske SPD synes konseptet er utmerket. Det vil gi Feldkirchen nye arbeidsplasser og skatteinntekter. Videre, ifølge van der Weck, vil det finansiere en ny omkjøringsvei slik at den tette trafikken endelig forsvinner fra bygdas sentrum.

Men dette vekte sterke protester i Feldkirchen, og samlet raskt opposisjonen. Det konservative CSU, partiet De grønne og miljøbevegelsen hevdet Ikea-varehuset ville være en katastrofe for Feldkirchen. Varehuset ville dramatisk øke trafikken og luftforurensingen i den allerede belastede bygda, hevdet koalisjonen, og industriområdet ville okkupere et av de siste områdene for fremtidig boligbygging.

Opposisjonen slaktet borgermesterens argumenter. Reinhard Mulzer fra det lokale CSU sier at de økte skatteinntektene fra Ikea vil være minimale, og at det svenske varehuset i alle fall for det meste benytter seg av underbetalt deltidsarbeidskraft.

Og, at Ikea vil betale for en omkjøringsvei er en myte. "Det er kommunen Feldkirchen som er ansvarlig for veiutbygging og som må betale kostnaden med en vei som går rundt bygda allerede før etableringen av varehusene," påpekte Mulzer.

Ikea som "versting"
Dermed satt de i gang et folkeinitiativ for å kreve avstemning om Ikea-planene i kommunen. Folkeinitiativet har gått hardt ut mot både ordfører van der Weck, som de hevder villeder velgerne, og møbelkjeden Ikea. Med referanse til tidligere medieavsløringer i Tyskland, hevder folkeinitiativet at "Ikea er en versting hva angår skatteunndragelser og misbruk av deltidsarbeidere." I Tyskland lønnes deltidsarbeidere som regel med 450 euro (3400 kroner) i måneden, som tilsvarer den skattefrie maksimumslønnen.

Det svenske varehuset beskyldes videre for å bygge "legale skattemessige konstruksjoner" for å unngå å betale den vanlige satsen for selskapsskatt på 40 prosent. Typisk nok betaler varehusene kun en sats på 15 prosent, sier initiativtakerne, og viser til en dokumentar fra den statlige kringkasteren 'WDR'.

"Hvem vil ha en versting som Ikea i kommunen?" spør folkeinitiativet.

Blant de 6.700 innbyggerne, var det nødvendig med 471 underskrifter for å tvinge kommunen til å holde en folkeavstemning. Men i løpet av 14-dagersperioden klarte initiativtakerne å samle inn nesten det dobbelte, 938 underskrifter. Disse ble høytidelig overrakt borgermester van der Weck i mars.

Og nå er det altså offisielt. Kommunestyret i Feldkirchen vedtok i går enstemmig å godkjenne gyldigheten av underskriftskampanjen. "Datoen for folkeavstemningen blir den 30. juni 2013," står det i en pressemelding fra kommunen. Resultatet av avstemningen vil ha samme gyldighet som et kommunalt vedtak, heter det videre.

Saken er relativt unik i Tyskland, der Bayern er en av de få delstatene som tillater direkte demokrati ved siden av normen, representativt demokrati. Det er først siden 1995 at borgerne har rett til å begjære folkeavstemninger på kommunalt nivå i Bayern, og denne lovendringen kom som resultat av et folkeinitiativ på delstatsnivå.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no