See also:
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forbundskansler Angela Merkel tas i ed, for tredje gang
© Steins/Bundesregierung
Politikk - Tyskland

Dette er planene til Tysklands nye regjering

Angela Merkel velges til kansler av Forbundsdagen, for tredje gang

© Steins/Bundesregierung
Kureren, 17. desember 2013
- Angela Merkel er tatt i ed som forbundskansler for tredje gang, denne gang i storkoalisjon med sosialdemokratiske SPD. Med til sammen 504 av Forbundsdagens 631 mandater, har regjeringen et stort spillerom selv om erfaringene viser at en tysk storkoalisjon gjerne blir handlingslammet.

Etter erfaringene fra storkoalisjonen mellom konservative CDU-CSU og sosialdemokratiske SPD fra 2005 til 2009, der regjeringspartiene i de fleste tilfeller blokkerte hverandre, har forhandlingene om en regjeringsplattform denne gang vært mye mer omfattende.

Det foreligger dermed et bredt regjeringsprogram, til dels med detaljerte planer om hvordan og når forskjellige reformer skal utføres. Dessuten har SPD sørget for at medlemmene har stemt over regjeringsplattformen for å sikre bredest mulig forankring i partiet. Hele 78 prosent av medlemsmassen deltok i avstemningen, og partiledelsen kunne glede seg over 76 prosent ja-stemmer da resultatene endelig ble lagt frem på fredag.

En av de viktigste reformene som er blitt forankret i regjeringsplattformen er innføringen av en minstelønn for alle arbeidstakere i hele Tyskland på 8,50 euro (70 kroner) timen. Dette skal gjennomføres fra 2015, og vil også gjelde for Øst-Tyskland og for lærlinger og praktikanter. Men frem til 2017 vil det unntaksvis kunne inngås tariffavtaler med en lønn på under 8,50 euro, ifølge koalisjonsavtalen.

Det blir SPDs generalsekretær Andrea Nahles som skal lede arbeidet med gjennomføringen av den allerede detaljstyrte minstelønnordningen. Hun ledet koalisjonsforhandlingene om arbeidsmarkedsreformer og ble i dag utnevnt til arbeids- og sosialminister.

Energireformen blir i fokus
Også omkring de omfattende reformene som skal til for å realisere "die Energiewende" - overgangen fra kjerne- og kullkraft til fornybare energier - er utlagt med detaljrikdom i regjeringsplattformen. Allerede før sommeren skal det vedtas en ny lov om fornybare energier, og her er de fleste detaljene ferdig utmeislet.

Det skal for eksempel investeres mye mer i offshore vindkraft, som trolig vil stå for den største enkeltsatsningen i overgangen til "grønn energi". Vindkraft på land får mindre støtte, mens støtten til solenergien opprettholdes. Det er nettopp solenergien, som begynner å bli et vanlig syn på tyske hustak, som har fått fornybar energi til å stige svært raskt til en andel på allerede 25 prosent av den tyske forsyningen.

Også for gassleverandøren Norge er de tyske energiplanene interessante. Da fornybar energi ikke produseres like jevnt som strømmen etterspørres, må det satses på store og sikre backupkilder. Til dette utpekes kull

Koalisjonspartnere: SPD-leder Sigmar Gabriel og CDU-leder Angela Merkel

© CDU/Kureren
- og gasskraftverkene i plattformen, og i løpet av de neste årene vil disse kraftverken også få utbetalt en "premie" for å holde seg på nettet, slik at de kan settes i gang etter behov.

Selv om De grønne klager på for langsomme reformmål og for få skattemessige insentiver for energisparing, fremhever den nye regjeringen at "die Energiewende" er en av koalisjonens tre store satsningsområder. "Det er den største teknologiske, vitenskapelige, sosiale og økologiske utfordringen siden den tyske gjenforeningen," uttalte SPD-leder Sigmar Gabriel. Partilederen ble i dag utnevnt til nærings- og energiminister, og skal koordinere dette arbeidet.

Økonomisk har de to partiene fastlagt seg på å ikke øke skattene og heller ikke øke statsgjelden. De likevel forventede økte inntektene skal brukes til enkelte velferdsendringer, blant dem høyere pensjoner for "sliterne" i arbeidslivet og for tidligere husmødre.

Det kommer også en del symboltunge reformer, slik som dobbelt statsborgerskap, noe særlig den voksende tyrkiske minoriteten i Tyskland har krevd i svært lang tid. Med Aydan Özoğuz (SPD) som integrasjonsminister ved kanslerens kontor, kommer i dag også den første tysktyrkiske kvinnen noensinne i regjering.

Dessuten åpnes det nå også for første gang for kvinnekvoter, også i næringslivet, i Tyskland. SPD har i tillegg sikret seg familiedepartementet, og partiet vil satse på mer barnehager og stoppe den planlagte kontantstøtten.

Utenrikspolitiske endringer
I utenrikspolitikken forventes det også merkbare endringer. Liberale Guido Westerwelle, som hadde en svært famlende start som utenriksminister, har verken vært populær i Washington eller Moskva. Det er hans forgjenger, pragmatiske Frank-Walter Steinmeier fra SPD, som i dag gjeninntok tysk UDs politiske ledelse.

Steinmeier er kjent som mer USA-vennlig, mindre Russland-fiendtlig og en stødig EU-forkjemper. Dermed forventes det at Tyskland vil føre mindre markeringspolitikk internasjonalt de neste årene enn under Westerwelle. I Ukraina har allerede opposisjonsleder Vitali Klitsjko uttalt seg begeistret om Steinmeiers utnevnelse og bedt ham om å mekle i den ukrainske konflikten, da han skal ha troverdighet i begge leire.

Den tyske politikken i forhold til eurokrisen er det imidlertid få som forventer seg at blir vesentlig endret med den nye

Gammel og ny utenriksminister: Frank-Walter Steinmeier (SPD)

© SPD/Kureren
koalisjonen, i høyden en mer diplomatisk tone fra Berlin. Konservative Wolfgang Schäuble forblir nemlig på post som finansminister, og det er i stor grad han som har utarbeidet de tyske standpunktene i krisehåndteringen.

Dermed vil den tyske oppskriften på eurokrisen forbli sparetiltak i de rammede landene og minst mulig bruk av tyske midler. Men med SPD i regjering vil ikke Merkel og Schäuble ha det samme presset som før for å være harde i kravene mot kriselandene. Samtidig vil SPD som koalisjonspartner være mer positiv til å fordype EU-fellesskapet og søke løsninger av type bankunion, sysselsettingstiltak og tiltak mot skatteparadiser.

SPD-leder Gabriel betegnet "stabiliseringen av Europa og euroen" som "den største utfordringen" til regjeringen i sin presentasjon av regjeringsplattformen. Men kritikere har bemerket at det står usedvanlig lite om nye grep i Europa- og eurokrisepolitikken i dokumentet.

Frykt for stillstand
Eurokrisepolitikken er nemlig ett av stridsområdene mellom Merkels CDU og Gabriels SPD. Begge partiene har bemerkelsesverdig få klare standpunkter om hvordan Europa skal komme ut av krisen, og de har hele tiden latt seg styre av pragmatiske svar på akutte situasjoner. De klareste standpunktene har hele tiden vært å kritisere det andre partiets løsninger.

Mens SPD ønsker mer vekstpolitikk i Europa, ønsker CDU og finansminister Schäuble - som vil fortsette å ha styringen - fortsatt nøktern sparepolitikk. Og så lenge koalisjonsdokumentet ikke har noen klar kurs i saken, fryktes det i Tyskland at dette vil bety handlingslammelse på grunn av en stadig konflikt mellom de to partiene.

Dette var nemlig også erfaringene fra Angela Merkels første regjering, som var en storkoalisjon med SPD. Den koalisjonen skulle gi "kraft" til å styre landet og fortsette det viktige reformarbeidet som SPD-kansleren Gerhard Schröder hadde påbegynt. Men koalisjonen ble heller kjennetegnet av fire år med stillingskrig mellom de to regjeringspartnerne og få varige reformer.

Lærdommen fra forrige storkoalisjon, som særlig kostet SPD svært mange velgere, har dermed vært å bli enige om så mye som mulig på forhånd. Dermed har også regjeringsforhandlingene og -dannelsen tatt såpass lang tid. Tyskland hadde valg to uker etter Norge, den 22. oktober, og først i dag er den nye regjeringen tatt i ed.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no