See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


SPD-leder Sigmar Gabriel, CDU-leder Angela Merkel og CSU-leder Horst Seehofer skriver under koalisjonsavtalen
© CDU/Kureren
Politikk - Tyskland

Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon

SPD-leder Sigmar Gabriel og CDU-leder Angela Merkel presenterer regjeringsplattformen

© CDU/Kureren
Kureren, 27. november 2013
- Det har tatt to måneder å fremforhandle en regjeringsplattform i Tyskland, og det vil gå to uker til før plattformen legges frem for medlemmene i sosialdemokratiske SPD i en uravstemning. SPD har fått gjennomslag for de fleste av kravene sine i forhandlingene.

Forbundskansler Angela Merkel bytter ut de liberale koalisjonspartnerne med partiet SPD. Og da hun i dag var med å presentere regjeringsplattformen for storkoalisjonen, var det ikke mange kampsaker og seire hun kunne presentere for sitt kristligdemokratiske CDU.

"Sentrale valgkampløfter fra CDU blir opprettholdt," sa Merkel da regjeringsplattformen ble presentert i Berlin i dag. "Blant det viktigste av dette er at det ikke kommer til å bli skatteøkninger," la Merkel til, i det som var hennes største seier i forhandlingene.

Men punkt etter punkt i den nye avtalen forutser større offentlige utgifter, og et første anslag fra Merkels parti er at utgiftsrammene derav vil øke med hele 23 milliarder euro (190 milliarder kroner) i løpet av perioden. Samtidig hadde CDU på forhånd sagt at vekstanslagene for Tyskland ga et spillerom på 15 milliarder euro i økte utgifter.

Partiene var ikke i stand til å svare på hvordan de skulle finansiere dette spriket uten å øke skatte- og avgiftsnivået. Samtidig har koalisjonen nemlig også forpliktet seg til at man i løpet av fireårsperioden skal oppnå målet om ballanserte statsbudsjetter "der vi ikke tar opp ny gjeld," ifølge Merkel.

Likevel understreket Merkel at regjeringsplattformen ville sørge for "solide statsfinanser, sikring av velstanden og sosial sikkerhet." Koalisjonen skulle mestre store oppgaver for Tyskland. "Vi har gode muligheter for at vi i 2017 vil kunne si at folk har det bedre enn det de har nå," oppsummerte Merkel.

SPD fikk mest gjennomslag
SPD-leder Sigmar Gabriel hadde oppnådd mye mer i løpet av koalisjonsforhandlingene. Sosialdemokratene hadde i løpet av valgkampen kommet med mange flere valgløfter en kristendemokratene, og de fleste av disse fikk partiet også gjennomslag for, selv om SPD fikk et dårlig valgresultat.

Gabriel har ledet forhandlingene med stor kløkt og hatt som mål at SPD ikke skal komme like dårlig ut av det som forrige gang partiet deltok i en storkoalisjon under Merkels ledelse. Han utøvde stort press på de konservative gjennom å presse frem en uravstemning blant SPD-medlemmene, og han stilte flere ultimative krav til CDU.

Det første og viktigste ultimative kravet gjaldt en minstelønn for alle arbeidstakere i hele Tyskland på 8,50 euro (70 kroner) timen. Dette skal gjennomføres fra 2015, og det blir ikke noe unntak for Øst-Tyskland, eller for lærlinger og praktikanter, som CDU prøvde å insistere på. Dette var den viktigste seieren for sosialdemokratene, da en nasjonal minstelønn satt langt inne for de konservative.

Merkel forsøkte å fremstille det som et "rettferdig kompromiss" at CDU hadde fått utsatt minstelønnen til 2015. "Dessuten skal det være muligheter for unntak i ordningen i de to første årene den er i kraft," presentere kansleren nederlaget. Blant annet kan det frem til 2017 inngås tariffavtaler med en lønn på under 8,50 euro.

Det andre ultimative kravet til SPD var innføringen av en adgang til dobbelt statsborgerskap i Tyskland, noe CDU har vært prinsipiel

Fagorganisasjonen DGB har hatt aksjoner for mistelønn over hele Tyskland

© DGB Thüringen/Kureren
t imot i flere tiår. Dette er særlig en gave til de mange millioner innvandrere og barna deres i Tyskland, der en stor andel stemmer SPD. Særlig barn av innvandrere har vært provosert av de strenge statsborgerskapsreglene i Tyskland, og de har aktivt måttet velge nasjonalitet før fylte 23 år.

I løpet av forhandlingene dukket også homoekteskapet opp som et ultimativt krav fra SPD, selv om partileder Gabriel prøvde å unngå et brudd på dette grunnlaget. På dagens pressekonferanse unngikk partilederne da også temaet. Regjeringsplattformen er vag om homorettigheter, og sier kun at "lover og reguleringer som plasserer likekjønnede partnerskap i en dårligere posisjon skal elimineres."

Derimot fikk SPD mest gjennomslag for sin pensjonsmodell i forhandlingene, der begge partiene gikk inn for høyere ytelser for enkelte grupper pensjonister. De konservative fikk gjennomslag for en "mødrepensjon" som gir pensjonerte husmødre en bedre posisjon, mens SPD fikk en garantert minstepensjon for "sliterne" som har vært yrkesaktive i minst 45 år, uansett lønnsnivå.

Også det bayerske søsterpartiet til Merkels CDU, CSU, som vil delta i den nye koalisjonen, fikk tilsynelatende gjennomslag for sitt hovedkrav, nemlig en årsavgift for utenlandske biler som vil benytte det tyske motorveinettet. CSU tolket i dag plattformen som om dette skal innføres allerede i 2014, mens SPD og CDU hevder at man kun har vedtatt å utrede en motorveiavgift for utlendinger.

Fortsatt langt frem
Og selv om de tre partilederne i dag undertegnet regjeringsplattformen, er det fortsatt en lang vei frem til Tyskland får en ny regjering.

Det neste hinderet i veien er uravstemingen blant SPD-medlemmene. Partiledelsen har allerede i ukesvis prøvd å sukre pillen for partimedlemmene, men under et nylig landsmøte i Leipzig ga medlemmene allerde tydelig uttrykk for misnøye med ledelsen. Lederne fikk rekordlav oppslutning da de presenterte seg for gjenvalg til partivervene.

SPD-medlemmene skal stemme over regjeringsplattformen den 12. desember og sier da et ja eller nei til storkoalisjonen. Resultatet av uravstemningen ventes den 15. desember, og deretter kan eventuelt regjeringsdannelsen gå videre.

Det er påfallende at det ikke er delt ut en eneste ministerpost enda, og at det kun er klart at Merkel fortsetter å sitte som forbundskansler. Mens man i Tyskland går ut fra at de tre partilederne allerede har fordelt taburettene seg i mellom, synes det som om dette skal holdes hemmelig til SPD-medlemmene har stemt over plattformen. Man ønsker nemlig å unngå at partimedlemmene også stemmer over regjeringens sammensetning.

Og skulle SPD-medlemmene mot formodning si nei til storkoalisjonen, har partileder Gabriel enda ett alternativ. På landsmøtet i Leipzig fikk partiledelsen gjennomslag for at man i fremtiden også kan forhandle om regjeringsmakt med venstrepartiet Die Linke, arvtakerne etter det gamle kommunistpartiet i DDR. Sammen med De grønne har de to partiene nemlig flertall i den nye Forbundsdagen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no