See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"
» 23.09.2013 - Ny Merkel-koalisjon vil myke opp Tysklands Europa-politikk











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avstemning under landsstyret til det tyske sosialdemokratiske partiet SPD
© Marco Urban/SPD/Kureren
Politikk - Tyskland

Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland

SPD-leder Sigmar Gabriel under pressekonferansen på fredag kveld

© Kureren
Kureren, 28. september 2013
- "Vi vil måtte ville det," er et sitat fra sosialdemokratenes landsstyre, som betegner "entusiasmen" i SPD da partiet godtok sonderinger om en storkoalisjon med Angela Merkels CDU. Men SPD har lagt inn to nødbremser, som en uravstemning blant de svært kritiske partimedlemmene.

En uke etter valget i Tyskland. Ingen vet mot hvilken regjering det går. Det er ikke startet noen form for sonderinger om regjeringsforhandlinger. Merkels konservative part CDU har ikke en gang sendt ut invitasjon til de to aktuelle partiene, SPD og De grønne, om slike sonderinger.

Likevel har det skjedd masse. Og alt peker i retning av en storkoalisjon mellom SDP og CDU. Selv om veien dit kan se umulig ut.

De 200 medlemmene av landsstyret i SPD møttes i går for å drøfte en mulig regjeringsdeltakelse som juniorpartner under forbundskansler Merkel. Møtet drøyde ut hele kvelden, da alle delegatene hadde noe på hjertet. Partiledelsen vet at den er fullstendig på kræsjkurs med grasrota i partiet dersom den nå igjen deltar i en storkoalisjon under Merkel. Det kan bli opprør blant sosialdemokratene.

Derfor sørget partileder Sigmar Gabriel å legge inn minst to selvmordsparagrafer i det endelige vedtaket om SPDs regjeringsforhandlinger. Som i Norge, skal det først holdes sonderinger for å finne ut om det er et grunnlag for konkrete regjeringsforhandlinger. Landsstyremøtet, som ikke er hevet men fortsetter, vil bestemme om resultatet fra sonderingen tilsier videre forhandlinger eller ikke.

Når så regjeringsforhandlingene mellom SPD og CDU er sluttført, noe partiledelsen forutser vil skje innen seks uker, skal regjeringsplattformen fremlegges de 470.000 SPD-medlemmene i en uravstemning. Det er altså medlemmene som skal ha det siste ordet om en regjeringsdeltakelse.

SPD-landsstyret gikk derimot ikke inn på noen ultimative krav om enkelte politikkmål for en koalisjonsregjering, heller ikke i spørsmålet om minstelønnen, som har vært SPDs viktigste valgkamptema. Partiets program måtte være utgangspunkt for sonderingene, het det i en uttalelse fra SPD. Det eneste konkrete kravet til Merkel var at sosialdemokratene ikke ville stå til disposisjon for å fortsette dagens regjeringspolitikk, "men kun for å få til et skifte i politikken."

Landsstyret godtok denne kjøreplanen med stort flertall. Av de 200 delegerte var det kun fem som stemte imot og tre som avholdt seg fra å stemme.

Partileder Sigmar Gabriel skal, ifølge tyske presserapporter, ha omsvermet landsstyredelegatene med utsagn om at de holdt på å gjøre et historisk vedtak, som åpnet SPD for mer basisdemokrati. Gabriel skal ha sagt at han var "stolt over å tilhøre dette partiet" som nå vågde å utføre demokrati i praksis. Samtidig lovte han en kontinuerlig dialog med grasrota i partiet mens ledelsen forhandlet med det konservative CDU.

Vil SPD-medlemmen

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) er åpen for skattereformer

© Jörg Rüger/Bundesfinanzministerium/Kureren
e godta en koalisjon?

Vedtaket om å gjennomføre en uravstemning blant SPD-medlemmene vekker stor debatt i Tyskland. Det er kjent at det store flertallet av medlemmene står til venstre for partiledelsen og er svært negative til nok en runde med regjeringssamarbeid med Merkels CDU. Hadde uravstemningen blitt holdt i dag, ville medlemsmassen stemt massivt "nei" til å i det hele tatt starte sonderingene, er en utbredt mening blant tyske kommentatorer.

Det er svært uklart hvordan uravstemningen skal avholdes - det er i seg selv et stort prosjekt å organisere en slik avstemning - og hvilke(t) spørsmål SPD-medlemmene skal ta stilling til. Også datoen for avstemningen er i det blå, men timeplanen som indikeres er at medlemmene bør få sagt sitt før det ordinære landsmøtet i Leipzig den 14. november, der en eventuell storkoalisjon kan godtas formelt av partiets øverste organ.

Den vedtatte uravstemningen vil utvilsomt gi SPD-leder Gabriel ekstra styrke i det som vil bli vanskelige forhandlinger med Merkel. Gabriel vil hele tiden ha med seg argumentet om at "dette vil SPD-medlemmene aldri godta" eller at "uten å innfri dette kravet, vil medlemmene våre si nei." Gabriel får med seg alle de 470.000 partimedlemmene inn i forhandlingsrommet.

Likevel er dette et svært høyt spill fra SPD-ledelsen. Selv om de skulle få gjennomslag for sentrale sosialdemokratiske posisjoner i forhandlingene med Merkel, er det ikke sikkert at medlemmene vil gi sin velsignelse, ikke minst fordi flertallet av dem står til venstre for Gabriel.

For å ha det minste håp om et "ja" i en uravstemning, må partiledelsen dermed gjøre alvor av å være i konstant dialog med grasrota mens forhandlingene pågår, samt å skape entusiasme for resultatene underveis. Det er uvisst hvordan dette kan kombineres med en forhandlingssituasjon mellom SPD og CDU. Sonderingene kan i alle fall ikke holdes på samme hemmelighetsfulle måte som det er tradisjon for i Norge dersom SPD-ledelsen skal holde løftene sine.

Vedtaket om en SPD-uravstemning har derfor, ikke uventet, ført til misnøye blant de konservative. Lederen for Merkels bayerske søsterparti CSU, Horst Seehofer, uttaler til morgendagens utgave av Bild, Tysklands og Europas mest solgte avis, at SPD-ledelsen har fått sitt mandat fra velgerne og medlemmene til å forhandle med CDU.

"Vi er da ikke noen reddharer som lar oss jage på kryss og tvers av åkeren av frykt for en regjeringsdannelse, helt til jegeren får has på oss," håner Seehofer. Velgerne hadde talt, la han til, og de ville ha Merkel som kansler og

Horst Seehofer, leder for de konservative i Bayern (CSU): "Vi er da ingen reddharer!"

© CSU/Kureren
ga SPD et ansvar for å skape stabile regjeringsforhold i Tyskland, tolket han valgresultatet.

Partiene nærmer seg hverandre
Situasjonen etter valget i Tyskland er ekstraordinær i og med at det er gått én uke og ingen regjeringsforhandlinger har begynt. De grønne er i ferd med å skifte ut hele lederskapet og er opptatt med seg selv etter et dårlig valgresultat. Partiet viser sterk motvilje mot en koalisjon med Merkels CDU.

I SPD har det vært stor motstand mot storkoalisjonen helt til landsstyret nå har vedtatt å starte sonderingene med Merkel og Seehofer. Men SPD har ikke villet indikere hvilke politikkområder partiet er villig til å kompromisse på.

Derimot har Merkels konservative parti gått høyt ut og vist seg forhandlingsvillig. CDU-lederne har gitt klart uttrykk for at de foretrekker en koalisjon med sosialdemokratene fremfor De grønne. Seehofer selv gir SPD-leder Gabriel svært positiv omtale i søndagens Bild. "Jeg anser ham som en absolutt seriøs og innholdsmessig kompetent samtalepartner," sier Seehofer. "Herr Gabriel er okay," legger han til.

Finansminister Wolfgang Schäuble, selve grunnfjellet i CDU, har allerede åpnet døren på gløtt for et høyere skattenivå. Både SDP og De grønne hadde valgkamputspill om høyere skatter for de rikeste for å finansiere bedre velferdsordninger. "Personlig mener jeg at staten ikke trenger noen tilleggsinntekter," kommenterte Schäuble allerede på onsdag, men han ville likevel ikke lenger utelukke dette. Det gjorde han før valget.

Dermed har skattedebatten brutt ut internt i CDU. Den har vist at det er mye motstand mot økte skatter, men det har vært svært få ultimative uttalelser. Men det er også flere ledende CDU-medlemmer som har uttalt seg positivt til en skattereform, der toppskatten økes mens vanlige arbeidsfolk får en skattelette.

Også de andre punktene som er sentrale i SPDs partiprogram møter liten motstand i CDU-ledelsen, som under Merkel er blitt avideologisert og fører en svært pragmatisk politikk. SPD-kravet om en allmenn minstelønn i Tyskland er tidligere blitt avvist blankt av CDU, men partiledelsen har vært på gli i spørsmålet de siste ukene. Heller ikke SPD-kravene om høyere minstepensjon og tiltak mot raskt økende husleier møter vesentlig motstand i CDU.

Veien mot en storkoalisjon mellom CDU og SPD er dermed, innholdsmessig, langt fra vanskelig og kunne vært løst i raske forhandlinger. Det er ikke der problemet ligger. Problemet er hvordan SPD kan selge en ny storkoalisjon til den misfornøyde medlemsmassen. Det er det som blir spennende.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no