See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 25.04.2013 - Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica
» 22.04.2013 - Serbia får forhandle om EU-medlemskap
» 19.04.2013 - Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fredsforhandlinger: Serbias statsminister Ivica Dacic (v), EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton (m), Kosovos statsminister Hashim Thaci (h)
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Serbia | Kosovo

Serbia går inn for deling av Kosovo

EU-politi og EU-stattholdere er fortsatt på plass i Kosovo

© Fitim Shala/EULEX/Kureren
Kureren, 1. mars 2013
- Den serbiske statsministeren Ivica Dacic sier han går inn for en deling av Kosovo, der den nordlige delen tilfaller Serbia, som en endelig fredsløsning. Men EU har tidligere sagt nei til flere grenseendringer på Balkan.

Serbias nasjonalistiske statsminister Dacic har, mot alle forventninger, fått ny bevegelse i konflikten om Kosovo, noe som blir satt som en betingelse for at Serbia får starte medlemsforhandlingene med EU. Dacic har møtt Kosovos statsminister Hashim Thaci i flere forhandlingsmøter og har sagt seg villig til å finne en forhandlingsløsning.

Siden 19. februar er Serbia og Kosovo inne i den femte forhandlingsrunden under EU-rammeverket. Hovedemnet i denne runden er situasjonen i Nord-Kosovo, der befolkningsmajoriteten er serbisk og ikke anerkjenner de kosovariske styresmaktene i Pristina. Serberne i Nord-Kosovo har isolert seg fra resten av Kosovo og prøver å reintegrere seg i Serbia.

Nå sier den serbiske statsministeren at en todeling av Kosovo er den eneste realistiske løsningen på den fastlåste situasjonen, og indikerer at Serbia ville kunne anerkjenne Kosovo som en selvstendig stat dersom den serbiske delen skilles ut. "Videre tror jeg at dette er den beste og eneste mulig løsningen, eller det eneste som vil kunne tolereres av både serbere og albanere," sa Dacic i Beograd i går.

Dadic anklager kosovariske myndigheter for ikke å være villige til å gi den serbiske majoritetsbefolkningen i Nord-Kosovo nok rettigheter eller en utvidet autonomi, slik disse forlanger som minimum. Statsministeren indikerer at Serbia også kunne akseptert en løsning der serberne i Nord-Kosovo blir en autonom enhet "som del av pristinasystemet."

Men Serbia får ikke gehør for sine synspunkter i EU. "I Brussel gjentar de gang på gang at de ikke ønsker å ha en serbisk republikk i Kosovo" på linje med Republika Srpska i Bosnia-Herzegovina, men ifølge Dacic er det "ingen som ber om dette i alle fall." Serbia ønsker heller at Nord-Kosovo skilles ut fra Kosovo.

Dette forslaget har imidlertid vært totalt tilbakevist av landene som har anerkjent Kosovo, men særlig av USA og EU. Den offisielle doktrinen i EU er at det ikke skal aksepteres flere grenseendringer i Eks-Jugoslavia.

Det er også EU som leder forhandlingene mellom Serbia og Kosovo. Neste forhandlingsrunde starter på mandag i Brussel. Dadic sier at han er pessimistisk før sitt neste møte med Thaci, som han hevder ikke er villig til å inngå noe kompromiss.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no