See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 04.11.2013 - Mislykket valg i Kosovo truer fredsprosessen
» 04.04.2013 - Skal EU forvalte Nord-Kosovo?
» 01.03.2013 - Serbia går inn for deling av Kosovo
» 01.03.2013 - Leder: Gi serberne i Kosovo selvbestemmelse











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra venstre til høyre: Serbias statsminister Ivica Dacic, EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton og Kosovos statsminister Hashim Thaci, under forhandlingene tidligere denne uken
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Kosovo | Serbia

Historisk avtale mellom Serbia og Kosovo i havn

Catherine Ashton passer på når Serbias statsminister Ivica Dacic underskriver avtalen

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 19. april 2013
- Endelig et gjennombrudd. Etter lange forhandlinger, ledet av EU men med norske bidrag, har statsministrene i Serbia og Kosovo i dag kommet frem til en avtale som normaliserer forholdet mellom dem. Serberne i Nord-Kosovo skal sikres minoritetsretter.

Gratulasjoner har kommet inn fra hele verdenssamfunnet: alle EU-institusjonene, medlemslandene, FN, NATO, USA og det norske utenriksdepartementet. Tross til dels svært lange uttalelser, er det imidlertid ingen som kommer inn på innholdet i avtalen som ble underskrevet av statsministrene av Serbia og Kosovo i Brussel i dag. Kun USAs utenriksminister John Kerry røpet at avtalen dreier seg om "prinsipper for normaliseringen av forholdet" mellom Kosovo og Serbia.

EUs utenrikskoordinator Catherine Ashton fremforhandlet avtalen som skal gjøre slutt på tiårs konflikt mellom Serbia og Kosovo, og som er en betingelse for at EU tar opp formelle medlemskapsforhandlinger med Serbia og en assosieringsavtale med Kosovo. Ashton kalte avtalen et "modig" og "historisk" gjennombrudd.

Det som er klart, er at avtalen vil lede til at Serbia anerkjenner Kosovo som en selvstendig stat innenfor de grensene Kosovo har i dag. Det vil blant annet si at Serbia må anerkjenne at Nord-Kosovo, som stort sett er befolket av serbere som ikke ønsker å bli en del av Kosovo, blir nettopp dette.

Ashton har ledet hele ti forhandlingsrunder mellom Kosovo og Serbia, og har i løpet av prosessen kommet frem til kompromisser på de fleste punktene.

Men i løpet av den siste måneden har forhandlingene kommet i stå. Det utestående temaet var nettopp Nord-Kosovo, som Beograd i utgangspunktet krevde at ble tilbakeført til Serbia som bytte for en anerkjennelse av Kosovo. Etter press fra EU, endret serberne så posisjonen og krevde da at serberne i Nord-Kosovo i det minste skulle få selvstyre. Også dette ble tilbakevist av Kosovo og EU.

Det er uklart hva avtaleteksten, som fortsatt må ratifiseres av parlamentene i Beograd og Pristina, sier om stridsemnet Nord-Kosovo. Men det har lekket ut noen innspill til pressen i Serbia.

Ifølge den liberale serbiske dagsavisen 'Blic', hadde Ashton på vegne av EU i løpet av gårsdagen akseptert mer vidtgående rettigheter til den serbiske minoriteten i Kosovo. Ashton skal ha godtatt at "kosovoserberne overtar kommandoen over det lokale og regionale politiet [i Nord-Kosovo], i tillegg til ledelsen av den regionale domstolen i Mitrovica [den viktigste serbiske byen i

Catherine Ashton kontrollerer underskriften til Kosovos statsminister Hashim Thaci

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Nord-Kosovo],"skriver 'Blic'.

I tillegg skal regjeringen i Pristina ha gått med på å endre grunnloven i Kosovo, slik at minoritetsrettene til serberne i landet blir garantert, ifølge tidligere lekkasjer fra forhandlingene.

Dersom dette stemmer, unngår Kosovo og EU at det dannes en politisk enhet i Nord-Kosovo. Brussel og Pristina ville for all del unngå en ny Republika Srpska som i Bosnia-Hercegovina, som er lite samarbeidsvillig med den bosniske regjeringen i Sarajevo. Likevel vil det antatte kompromisset gi serberne i Nord-Kosovo kontroll over lokalt rettsvesen og politistyrker, og slik sikre dem mot mulige overgrep fra regjeringen i Pristina.

Nå kommer imidlertid den vanskelige prosessen med å selge den stort sett hemmeligholdte avtaleteksten til parlamentene i Beograd og Pristina. I begge landene er det sterke nasjonalistiske strømninger som prinsipielt motsetter seg en normalisering av forholdet, og disse har stor innflytelse over massene. Avtalen risikerer å provosere protester i både Kosovo og Serbia når den offentliggjøres.

Likevel viste alle parter seg optimistiske i dag og fikk massiv understøttelse fra det internasjonale samfunnet. Ashton klarte å fremforhandle en avtale i siste liten før EUs utenriksministermøte på mandag, der det er planlagt å godta eller avslå Serbias status som søkerland til EU, samt drøfte en sterke EU-tilknytning for Kosovo. Møtet la, som planlagt, press på partene for å komme frem til en enighet.

Norsk bidrag til forhandlingene
Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte at "enigheten mellom Kosovo og Serbia i Brussel i dag er historisk," og gratulerte med at enigheten ville "skape grunnlag for større politisk stabilitet og styrket økonomisk utvikling i hele regionen."

Barth Eide avslørte i dag også at Norges rolle i forhandlingene mellom Kosovo og Serbia hadde vært "større en det som hittil har vært kjent," men fortet seg med å gi EU og Ashton hovedæren for dagens forhandlingsresultat. Utenriksministeren bekreftet blant annet at Kosovos statsminister Hashim Thaci hadde vært i Oslo nylig i forbindelse med forhandlingene.

"Jeg tar sikte på å besøke Kosovo og Serbia i nær framtid," la Barth Eide til.




    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no