See also:
» 17.03.2014 - Valgskred: Vučić blir Serbias nye sterke mann
» 12.02.2014 - Nasjonalistene blander seg i bosnisk opprør
» 07.02.2014 - Voldsomme sosiale opptøyer i Bosnia
» 30.01.2014 - Nyvalg utskrevet i Serbia: Veien mot EU blir tema
» 21.01.2014 - Serbia i gang med EU-historiens tøffeste medlemskapsprosess
» 18.12.2013 - Serbia starter forhandlinger om EU-medlemskap i januar
» 01.10.2013 - Folketelling med krutt i Bosnia-Hercegovina
» 22.04.2013 - Serbia får forhandle om EU-medlemskap











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Serbias president Tomislav Nikolic
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Bosnia-Hercegovina | Serbia

Serbisk knefall for ofrene i Srebrenica

Den bosniske lederen Bakir Izetbegovic (h) besøkte nylig president Nikolic i Beograd

© Predsednici Srbije/Kureren
Kureren, 25. april 2013
- Serbias president Tomislav Nikolic har i et intervju med bosnisk tv "gått på kne" og bedt om tilgivelse for massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995. Men han nekter fortsatt å gå med på betegnelsen folkemord.

"Jeg går ned på knær," sa den nasjonalistiske serbiske presidenten i et intervju med den bosniske tv-kanalen 'BHT' som skal kringkastes 7. mai, men der utdrag ble lagt ut på YouTube i dag. "Jeg ber om at Serbia blir gitt tilgivelse for de forbrytelsene som ble begått i Srebrenica. Jeg beklager forbrytelsene som ble begått i vårt lands og vårt folks navn, av alle enkeltpersoner fra vår nasjon," sa Nikolic.

Nikolic annonserte videre at han nå planlegger et besøk til Srebrenica, der serbiske nasjonalister slaktet ned minst 8.000 bosniere i juli 1995 i det som generelt er ansett som et serbisk forsøk på etnisk rensing.

Det som videre er kjent fra intervjuet, er at den bosniske programlederen spør om president Nikolic nå er enig i at det ble begått folkemord av serberne i Bosnia-Hercegovina. Presidenten svarer at hendelsen i Srebrenica var en massakre, og at anklagene om folkemord i den bosniske byen fortsatt "må bevises."

Men med sin historiske unnskyldning har president Nikolic likevel beveget seg langt i forhold til uttalelsene hans fra juni i fjor, like etter at den nasjonalistiske politikeren ble innsatt som president. Da benektet Nikolic at det hadde blitt begått folkemord i Bosnia generelt og i Srebrenica spesielt, og kom heller ikke med noen uttalelser som tydet på anger. Intervjuet i juni forarget mange i Bosnia-Hercegovina.

Den liberale serbiske avisen 'Danas' bemerket i dag at beklagelsen fra Nikolic hadde kommet kun få dager etter at den bosniske lederen Bakir Izetbegovic var på offisielt besøk i Beograd. Izetbegovic skal ha påvirket den serbiske presidenten til å vise en forsonende tone.

Blant det liberale flertallet i Serbia, ser det ut til at beklagelsen på vegne av nasjonen er blitt tatt godt imot i dag. Sosiologen Vesn Pesic sa til 'Danas' at befolkningen burde støtte dette fremskrittet. "Vi har gjort store skritt for å bli en moderne stat," sa Pesic, og var glad for at Serbia var "på vei ut av galskapen vi har levd i."

Blant nasjonalister i Serbia og det serbiske mindretallet i Bosnia, Republika Srpska, har beklagelsen fra Nikolic falt i mindre god jord. Sistnevnte ville ikke se seg inkludert i presidents uttalelse, het det fra offisielt hold i Banja Luka.

Unnskyldningen fra Nikolic kan også ses i sammenheng med en større normalisering i forholdene mellom Serbia og det eksjugoslaviske naboer.

Dette skjer igjen på bakgrunn av at Serbia nettopp er blitt et offisielt søkerland til EU etter at regjeringen i Beograd skrev under på en avtale som vil normalisere forholdet til Kosovo. Også i til naboen Kroatia må Serbia nå sørge for å ha et plettfritt forhold. Kroatia blir nemlig EU-medlem 1. juli i år og kan dermed blokkere et serbisk medlemskap.

Nikolic har vært medlem av det ultranasjonalistiske Serbiske radikale partiet, som har en historie for å forsvare serbiske overgrep i de eksjugoslaviske krigene. Presidenten har dermed gått en lang vei for å kunne gjøre et knefall for ofrene i Srebrenica.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no