See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tysklands miljøvernminister Peter Altmaier presenterer et lovforslag om fracking
© Sascha Hilgers/BMU/Kureren
Politikk | Økonomi - Tyskland

Fracking blir lovlig i Tyskland

I Niedersachsen, delstaten med størst potensial, protesterer borgerne mot fracking

© Grodotzki/Neugebauer/Campact/Kureren
Kureren, 26. februar 2013
- Den tyske regjeringen håper å kunne gjøre seg nytte av de enorme skifergassressursene i landet. Men for å få til dette må Forbundsdagen vedta en lov som legaliserer og regulerer den svært omdiskuterte utvinningsmetoden "fracking".

Den tyske regjeringen har blitt enig om et lovverk som vil legalisere gassutvinningsmetoden hydraulisk oppsprekking, populært kalt fracking. Lovverket skal imidlertid sette opp strenge grenseverdier for bruk av miljøskadelige kjemikaler og vannforurensing, heter det i det tyske miljødepartementet.

Fracking er en svært omstritt metode for å utvinne naturgass og olje som er bundet i skiferbergarter. Gassen frigjøres ved at grunnfjellet blir sprukket opp. Til dette brukes det vann og kjemikalier under høyt trykk, som sprøytes inn i fjellet. Metoden er kontroversiell fordi kjemikaliene kan forurense grunnvannet, og fordi det oppsprukne grunnfjellet kan utløse jordskjelv.

Men fracking er også i vinden for tiden, særlig fordi den store satsningen på dette og andre ukonvensjonelle metoder i USA vil gjøre supermakten til en nesten selvforsynt storprodusent av olje og gass. Det samme gjelder Canada.

I Europa har moderne kjemikaliebasert fracking møtt større motstand. Det er først og fremst Nederland og Polen som satser stort på denne utvinningsmetoden. Polen håper på å kunne bli en av Europas største gassprodusenter i løpet av neste tiår, og dermed erstatte mye av Vest-Europas avhengighet av Russland.

Også i Danmark begynte storstilte frackingprosjekter i Nord-Jylland i fjor, men motstanden mot mulige miljøødeleggelser har begynt å gjøre sin virkning. Det samme er situasjonen i Storbritannia, der protestaksjoner har klart å forsinke videre utbygging. I Frankrike og Bulgaria har miljøbevegelsen klart å få til et totalforbud mot fracking. Og nå kjempes det for et EU-forbud mot fracking.

Det er særlig flatlandet nord på kontinentet, fra Nederland, via Tys

Protester mot fracking foran EU-parlamentet i september 2012

© Europas grønne parti/Kureren
kland og Danmark til Polen, som til sammen regnes som et av verdens største bassenger for skifergass. Med en intensiv utbygging kunne denne delen av Europa blitt en av verdens ledende gassprodusenter, men da må det settes i gang frackingvirksomhet i stor stil.

I Tyskland har det til nå vært stor motstand mot fracking, selv om det har vært drevet på forsøksbasis i den nordlige delstaten Niedersachsen i flere år. Den nye rødgrønne regjeringen i delstaten er imidlertid mot videre forsøk i denne nøkkellandsdelen. Partiet De grønne, som nå innehar miljøverndepartementet i Hannover, gikk til valgkamp med slagordet "Ikke noe gift i jorda - nei til fracking!"

Men den konservativliberale forbundsregjeringen til Angela Merkel ser annerledes på saken. Miljøvernminister Peter Altmaier, som tidligere hadde antydet et totalforbud mot fracking, har vært under stort press fra næringsminister Philipp Rösler, og de to annonserte i dag et kompromiss i saken. Fracking skal tillates, men med store begrensninger.

Ifølge Altmaier, skal fracking for eksempel forbys i de omfattende vannvernområdene i Tyskland for slik å beskytte grunnvannet. Også tett befolkede områder skal ikke utsettes for fracking, lover miljøvernministeren, og som han selv påpeker, blir det da ikke mange områder igjen for gassproduksjon i befolkningstette Tyskland. Både Merkel og Altmaier har påpekt at fracking ikke har potensial til å vokse seg til en storindustri i Tyskland.

Miljøvernministeren sier han tror at den strenge reguleringen vil bety at de store frackingprosjektene vil unngå Tyskland i de kommende årene. Rollen som Europas frackingeldorado blir dermed fortsatt overlatt nabolandet Polen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no