See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kultur - Innenriks | Nederland

Religiøs kunst fra 1400-tallet gjøres interaktiv

Maleriet "Den hellige familie" fra 1500-tallet, olje på treplate

© Koninklijk Museum voor Schone Kunsten/Kureren
Kureren, 22. februar 2013
- Hvordan inviterer man et moderne publikum til å oppleve religiøs kunst fra 1400-tallet? Nasjonalmuseet i Oslo bruker interaktive virkemidler i utstillingen 'Åpning mot det hellige. Gylne glimt fra Nederlandenes renessanse', som åpner i dag.

Utstillingen om nederlandsk renessansekunst på Nasjonalmuseet inneholder flere multimediale stasjoner hvor publikum kan fordype seg i tematikken. "Gjennom interaktive virkemidler kan man her utforske elementer knyttet til kunsten på en visuell måte," ifølge museet.

Utstillingen, som åpner i dag og står til 12. mai, viser et eksklusivt utvalg 1400- og 1500-tallsmalerier fra Nederlandene. I tillegg til de 23 innlånte arbeidene stilles det ut fem malerier fra museets egne samling.

I 1400-årene og ut på 1500-tallet skapte kunstnere som Jan van Eyck, Rogier van der Weyden og Quinten Metsys malerier som skildret "de himmelske sannheter" i en realistisk verden. Utstillingen viser hovedsakelig malerier med motiver fra bibelhistorien og helgenlegendene.

Flamsk hoff- og bykultur
På 1400-tallet kom kunsten i Nederlandene til å få stor betydning for utviklingen av renessansen i Europa. Denne kunstens internasjonale suksess hadde sammenheng med Flanderns politiske, økonomiske og kulturelle betydning - ikke minst på grunn av rike byer som Brugge og Antwerpen.

En forutsetning for malernes nybrottsarbeid var en revolusjonerende bruk av olje som bindemiddel i malingen. Nå kunne det males bilder med en uovertruffen detaljrikdom, fargedybde og stofflighet. Samtidig ble store deler av senmiddelalderens kristne motivverden og mystikk brakt videre inn i en ny tid.

I senmiddelalderen ble blant annet den ammende Madonna gjenstand for en omfattende kultus. Den omsorgsfulle moren som gir melk, blir et bilde på hennes menneskelighet og hennes omsorg for alle troende ved å gi dem både legemlig og åndelig føde.

Utskillingen på Nasjonalmuseet prøver å presentere høydepunkter i denne nøkkelperioden for malerkunsten, og museet prøver å ta i bruk moderne utstillingsteknikker for at publikum kan nærme seg denne historisk fjerne perioden.

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Det kongelige museum for skjønne kunster i Antwerpen. Dessuten er en alterfløy innlånt fra Museum Boijmans van Beuningen i Rotterdam. Den har sitt motstykke i Antwerpen, og de to forenes under utstillingen i Oslo.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no