See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 01.11.2013 - Hundrevis rammes av "cannabisepidemi" i Albania
» 16.10.2013 - Bulgaria vil bygge mur mot Tyrkia
» 29.04.2013 - Telenor kjøper Bulgarias nest største mobiloperatør
» 12.02.2013 - Bulgarsk-britisk ordkrig om innvandring











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Masseprotester mot høye strømpriser i Sofia, Bulgaria, den 19. februar 2013
© "Castaliafons"/Kureren
Samfunn | Økonomi - Albania | Bulgaria | Tsjekkia

Tsjekkisk energigigant i trøbbel

Arrestasjoner under masseprotestene mot høye strømpriser i Sofia, Bulgaria, i går

© Victor Dimchev/GNU/Kureren
Kureren, 21. februar 2013
- Det store tsjekkiske energiselskapet ČEZ er i hardt vær i Bulgaria og Albania etter beskyldninger om ågepriser. I Albania har ČEZ fått inndratt lisensen. og i Bulgaria er ČEZ sentral part i en regjeringskrise og vil trolig også miste lisensen.

De siste ukene i Bulgaria har vært preget av voldsomme opptøyer over økte strømpriser, og den tsjekkiske energigiganten ČEZ har blitt utpekt som en av hovedsyndebukkene. Da protestene kom ut av kontroll og politiet begynte å skyte mot demonstrantene, bestemte Bulgarias statsminister Bojko Borissov seg denne uken for å gå av i protest.

Statsminister Borissov protesterte dermed både mot politiets harde fremferd - han uttalte at han ikke kunne lede et land der politiet skjøt på folket - og mot de høye strømprisene. En av de siste regjeringshandlingene Borissov gjorde før han gikk av på onsdag var å innlede rettslige skritt for å frata ČEZ lisensen til å operere i Bulgaria. Statsadvokaten i Bulgaria bekreftet at ČEZ hadde "brutt systematisk" med lisensreglene.

"Tyver, banditter, mafia!"
ČEZ har, sammen med østerrikske EVN, stått i fokus for folkets vrede og blitt kalt "tyver, banditter, mafia" i de store demonstrasjonstogene i Sofia. Sammen har ČEZ og EVN kontroll over strømnettet i Bulgaria.

I Bulgaria er strømmen faktisk billigst i hele EU, med priser godt under halvparten av det europeiske gjennomsnittet. Men i løpet av det siste året har nettleien økt så voldsomt at den totale strømregningen for bulgarerne i snitt har doblet seg.

Mens ČEZ og EVN sier at det er nødvendig med enorme investeringer i strømnettet, som har et mye større strømtap enn i andre land, mener befolkningen at de utenlandske selskapene benytter monopolet sitt til å ta ågepriser og hevder at selskapene benytter seg av "mafiametoder".

Bulgaria forbereder seg nå på nyvalg, og den avgåtte statsministeren Borissov håper å vinne folkets sympati ved å fortsette å tordne mot de utenlandske strømselskapene. Det vil bli viktig for enhver fremtidig bulgarsk regjering å se til at ČEZ faktisk mister lisensen dersom den ikke vil utsette seg for folkets vrede.

I Tsjekkia har derimot regjeringen og den nyvalgte presidenten Milos Zeman sagt at de vil støtte ČEZ i sin kamp for å beholde lisensen i Bulgaria. President Zeman har annonsert "bilaterale samtaler" med den utgående regjeringen, mens utenriksminister Karel Schwarzenberg ser litt mørkere på situasjonen og sier at man først må vente på en ny regjering å forhandle med i Sofia.

ČEZ kastet ut av Albania
I Albania var regjeringen føre var og inndro i januar i år lisensen til ČEZ etter at strømleverandøren begynte å kutte leveransen til kunder med betalingsproblemer. Også statlige kunder som sto i konflikt med ČEZ fikk kuttet strømmen, noe som førte til store produktivitetstap. Den harde fremgangsmåten kunne raskt ført til protester også i Albania.

Konflikten begynte med at nettleien økte også i Albania, noe som førte

Etableringen av strømgiganten ?EZ i Albania ble fulgt med stor optimisme og oppmerksomhet

© ?EZ Shpërndarje/Kureren
til at mange fikk betalingsproblemer og flere nektet å betale.

Regjeringen i Tirana inndro lisensen til ČEZ med begrunnelsen at det tsjekkiske firmaet ikke hadde oppfylt kontraktbetingelsene hva angår investeringer i og oppgradering av strømnettet. Ifølge myndighetene, har Albania tapt rundt en milliard US dollar på de angivelige kontraktbruddene.

Etter at ČEZ mistet lisensen sin i Albania har staten igjen tatt over driften av strømnettet i landet.

ČEZ har imens krevd en internasjonal mekling og opp til 200 millioner i erstatning fra den albanske staten. Tsjekkerne hevder at de har oppfylt forpliktelsene sine og investert store summer i landet. Den økte strømprisen forklarer ČEZ med "en dramatisk tørke i 2012" som førte til at den statlige albanske strømprodusenten "måtte importere strøm fra utlandet til mye høyere priser og dermed kom på randen av konkurs." ČEZ påstår videre at myndighetene veltet "alle kostnadene til redningen" av strømprodusenten på ČEZ.

Tsjekkiske myndigheter har også utøvd stort press på Albania, og truet med at lisensinndragelsen vil kunne føre til tilbakeskritt for Albanias forhandlinger om en nærmere EU-tilknytning. Tsjekkias statsminister Petr Necas uttalte at "for å være med i EU må Albania vise at det er land som respekterer loven ... og ha en sundt investeringsklima."

Men albanske myndigheter står på sitt og nekter å betale noen form for erstatning til ČEZ. Det er tvert imot den tsjekkiske energigiganten som har påført Albania store tap, sa visestatsminister Edmond Haxhinasto til albanske medier. Hva angår forholdet til EU, mener Haxhinasto tsjekkerne kommer med tomme trusler: "Dette er et rent forretningsmessig problem, som stammer fra ČEZ sine brudd på kontraktforpliktelsene."

Stor i Øst-Europa
ČEZ ble dannet i 1992 på toppen av privatiseringsbølgen i Tsjekkoslovakia. I Tsjekkia kontroller ČEZ tre fjerdedeler av strømproduksjonen. Som et av de tidligste private, konsoliderte energiselskapene i Sentral-Europa, sto ČEZ klar til å investere utenfor Tsjekkia da landet ble med i EU i 2004, samtidig med andre østeuropeiske land.

ČEZ startet utenlandsekspansjonen sin i 2005, nettopp i Bulgaria, der de vant anbudet ved privatiseringen av tre strømleverandørselskaper. Senere kjøpte ČEZ også opp et stort kraftverk i Varna i Bulgaria, og ble dermed det dominante strømselskapet i landet.

Deretter kjøpte ČEZ opp strømleverandører og -produsenter, stort sett som følge av privatiseringsprogrammer, i store deler av Sentral- og Øst-Europa. ČEZ har dermed betydelige markedsandeler i Romania, Polen, Slovakia, Albania og Tyrkia. Den tsjekkiske staten eier fortsatt to tredeler av aksjene i ČEZ.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no