See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 21.02.2013 - Tsjekkisk energigigant i trøbbelChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Byen Gjirokaster, der pasientene fra "cannabisepidemien" i Lazarati tas imot
© Thomas Muchi/GNU/Kureren
Samfunn - Albania

Hundrevis rammes av "cannabisepidemi" i Albania

Lover mer kontroll: Albanias politidirektør Artan Didi

© RTSH/Kureren
Kureren, 1. november 2013
- Å dyrke cannabis er ikke så enkelt, sies det i Albania. Der er flere hundre innlagt på sykehus på grunn av skader i forbindelse med planting, høsting og foredling av cannabis, ifølge lokale leger. Men det isolerte produksjonsstedet er ikke blitt nærmere undersøkt.

Leger i Albania sier i dag til lokale medier at hundrevis av mennesker er blitt syke etter innhøstingen av cannabis i Lazarati-området, et avsidesliggende fjellandskap som i mange år har vært utenfor rekkevidden til politi og myndigheter og har utviklet seg til et narkorede.

Det er sykehuset "Omer Nishani" i byen Gjirokaster, cirka 40 kilometer fra Lazarati, som denne uken varslet at totalt 700 mennesker fra den samme landsbyen er blitt innlagt på sykehuset siden juni på grunn av de akutte helseeffektene som cannabisproduksjonen angivelig skal ha hatt på dem.

I løpet av de siste to månedene kom det syv til åtte personer daglig inn på intensivavdelingen i Gjirokaster, og mange flere hadde allerede tidligere blitt lagt inn med lidelser som legene ved sykehuset setter i forbindelse med cannabisproduksjonen. Også i de siste 10 dagene er det svært mange pasienter som har kommet til sykehuset med plager som magesmerter, oppkast og svimmelhet.

Narkotisk luft
Den albanske avisen Panorama informerer at helseproblemene har en forbindelse med "den narkotiske luften" som plantene produserer. Det har ikke lyktes Kureren å finne noen andre kilder som indikerer at dyrking av marihuana eller hamp i seg selv har ført til helseproblemer andre steder i verden. Panorama formidler heller ikke noen mer grundig medisinsk forklaring på hvorfor landarbeiderne kan ha blitt syke.

Det er heller ikke foretatt noen undersøkelser i selve Lazarati, som kunne avdekket eventuelle andre forklaringsmodeller for det som i Albania omtales som en "epidemi", som for eksempel miljøgifter.

Legen Lucas Hysni kan derimot fortelle Panorama at de fleste at pasientene skal være romfolk som jobber i cannabisindustrien i Lazarati. Men det skal også dreie seg om noen cannabisbrukere, særlig ungdommer. De fleste pasientene ville ikke opplyse hvilken type jobb de har, men noen av dem bekreftet at de jobbet med prosesseringen av cannabis.

Og ifølge Hysni får disse pasientene ikke registrert diagnosen sin i offisielle journaler for å unngå at de albanske eierne av cannabisplantasjene i Lazarati kan identifisere dem og straffe dem for å ha snakket med utenforstående om den illegale geskjeften.

Men det verste er at "pasientene etter å ha fått behandling, reiser tilbake til arbeidet sitt i cannabisproduksjonen og blir syke igjen," sier den frustrerte legen.

Et kjent narkorede
Ifølge Panorama jobber rundt 2.000 mennesker med cannabisproduksjon i Lazarati. De jobber mellom 8 og 10 timer daglig og får utbetalt mellom 85 og 145 kroner for dagsverket. Og produsentene skal betale rundt 60 kroner for 10 kilo av det behandlede stoffet. Det skal dyrkes cannabis på 60 hektar i regionen, noe som inkluderer 300.000 marihuanaplanter.

Albania er en av Europas største produsenter av cannabis, selv om besittelse, salg, transport og dyrking av cannabis er ulovlig i landet. Ifølge FN-organet International Narcotics Control Board (INCB) er Albania, sammen med Bulgaria og Serbia, de tre fremste produsentene av cannabis i Øst-Europa. De siste tallene røper at denne produksjonen generer inntekter på rundt 35 milliarder kroner i året i Albania.

I de siste årene har lokalpolitiet gjennomført flere razziaer for å prøve å stoppe mafiaen som organiserer den store cannabisproduksjonen i landet, men uten hell.

Situasjonen er ikke enkel. På mandag innrømmet Albanias nye politidirektør, Artan Didi, overfor avisen Panorama at "problemet med narkotika i Lazarati er kritisk. Saken er blitt kjent internasjonalt, men situasjonen i Lanzarati er et komplisert problem og politiet alene kan ikke løse det. Politiet trenger flere virkemidler og å kunne bruke instrumentene til velferdsstaten," forklarte Didi, som også viser til de sosiale problemene i den fattige regionen.

Men Didi lover at politiet nå skal øke frekvensen av patruljer og kontroller i regionen og at etaten skal øke lønnen til lokale ansatte for å motivere dem i kampen mot narkotika i regionen. Albania er ifølge Transparency International et av de desidert mest korrupte landene i Europa, noe som også vanskeliggjør en politiinnsats.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no