See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Storbritannia varsler flere kutt i velferdsstaten
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 13.12.2013 - Slovenia unngår full eurokrise
» 13.05.2013 - Liechtenstein stiller krav for å sløyfe bankhemmeligheten
» 04.02.2013 - Protestvalg i Liechtenstein











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Liechtensteins regjeringssjef Klaus Tschütscher i møte med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble 30. januar 2013
© Regierung des Fürstentums Liechtenstein/Kureren
Økonomi | Politikk - Liechtenstein

Finansfyrstedømmet Liechtenstein må spare

Landdagen (parlamentet) i Liechtenstein

© Landtag/Kureren
Kureren, 30. januar 2013
- Naboene i nord og øst viser nærmest skadefryd over sparetvangen i Liechtenstein. Etter at landet dempet profilen som skattesnyterparadis, har statsøkonomien begynt å gå med underskudd. Sparetiltak er viktigste tema før valget 3. februar.

Noen dager før valget i Liechtenstein, håper det høyreorienterte progressive borgerpartiet FBP å skilte med en effektiv sparepolitikk for den neste fireårsperioden. Regjeringssjef Klaus Tschütscher fra Fedrelandsunionen VU, også et konservativt parti, har drevet landet inn i en enestående situasjon med store budsjettunderskudd som anses som uholdbare.

Nå sitter partiene FBP og VU i regjeringskoalisjon - noe de ha gjort nærmest sammenhengende siden 1938 - men FBP håper å komme ut som seniorpartner etter valget og dermed stille regjeringssjefen.

Og mens poltikken synes å bero i stillstand i Liechtenstein - FBP og VU ventes å bli de desidert største partiene også i dette valget - er det andre deler av samfunnet og økonomien i fyrstedømmet som har revolusjonert seg de siste par årene.

Liechtenstein er, sammen med Norge og Island, EFTA- og EØS-medlem. Og i og med adgangen til det europeiske markedet har presset vært stort på det bittelille fyrstedømmet om å reformere landets finansvesen. Vendepunktet kom i 2008, med statteaffæren der tyske myndigheter kjøpte hemmelige data om konti i Liechtenstein, og der det i det følgende ble avdekket et stort antall tyske skattesnytere.

Fyrstedømmet har allerede sinde 1930-tallet hatt ry på seg som et skattesnyterparadis, med fullstendig bankhemmelighet og lavt skattenivå. Svarte penger strømmet til landet. Men etter den tyskliechtensteinske skatteaffæren, der dette ble ettertrykkelig bevist, ble det internasjonale trykket stort på fyrstedømmet.

I 2009 godtok Liechtenstein OECD-retningslinjene for internasjonalt skattesamarbeid, og måtte dermed løsne på den absolutte bankhemmeligheten. Regjeringssjef Tschütscher lovte ved valget for fire år siden å rette opp landets dårlige internasjonale ry og "gjøre Liechtenstein til en seriøs finansmarkedsplass."

Siden fulgte det en rekk

Adrian Hasler, kandidat for FBP til regjeringssjefvervet

© FBP/Kureren
e skatteavtaler med andre stater. I denne uken underskrev naboene Liechtenstein og Østerrike en skatteavtale som, ifølge landsavisen 'Vaterland', umuiggjør det for "østerrikere å parkere pengene sine i Liechtenstein for å smyge dem unna skattemyndighetene sine."

Fra 2014 skal kapitalinntekter østerrikere har i Liechtenstein skattes med 25 prosent. Tidligere illegale formuer av østerrikere i Liechtenstein legaliseres, men beskattes mellom 15 og 38 prosent, alt etter hvor grovt skatteunderslaget har vært.

Med slike avtaler er skatteparadiset Liechtenstein historie.

Regjeringssjef Tschütscher ser fyrstedømmets fremtid som finansmarkedsplass i forbindelse med fondssektoren. Nye regler har gjort landet svært konkurransedyktig for fondsforvaltere, hevder regjeringssjefen, og ser et "stort potensial."

Men hittil ser regningen ikke til å ha gått opp. Statsfinansene har kommet komplett ut av balanse. Liechtenstien smykker seg med ikke å ha utenlandsgjeld og budsjettoverskudd. Men siden 2010 har situasjonen snudd.

Mens budsjettoverskuddet var på 2 prosent i 2009, har det nå snudd til et enormt budsjettunderskudd på 20 prosent for 2013. Mens de sosiale godene fortsatt er høye i landet er inntektssiden gått ned. De fleste setter dette i forbindelse med omleggingen av finansnæringen i Liechtenstein, i tillegg til eurokrisen rett utenfor landets grenser.

Adrian Hasler, kandidat for FBP til regjeringssjefvervet, krever nytenkning. "En grunnpilar til stabiliteten er et balansert budsjett," tordner Hasler, og dette "vil få den høyeste prioritet i neste legislaturperiode," forklarer han.

Haslers parti ser for seg utgiftskutt, særlig overfor kommunene, og økt beskatning av de mange utenlandske arbeiderne som pendler til Liechtenstein. Det er dermed klart at den økonomiske krisen også har nådd det steinrike fyrstedømmet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no