See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gambias diktator Yahya Jammeh vil bryte fullstendig med den britiske fortiden
© Ghana Presidency/Kureren
Politikk | Samfunn - Gambia

Gambia vil avskaffe engelsk som offisielt språk

Grunnlagt av britene: Banjul er hovedstaden i Gambia

© D.Piris/GNU/Kureren
Kureren, 13. mars 2014
- Mens Gambia er et kjent turistparadis for mange nordmenn, slutter ikke landets diktator Yahya Jammeh å overraske verdenssannfunnet med sine utspill. Nå har han et nytt ønske: Gambia bør avskaffe engelsk som offisielt språk. Men ingen vet hva som skal erstatte engelsk.

Gambia, som var britisk koloni frem til 1965, vurderer nå å avskaffe engelsk som sitt offisielle språk. Eller, dette vurderer i hvert fall landets autoritære president, Yahya Jammeh. "Vi vil snakke vårt eget språk," sier presidenten i en video, publisert på Youtube denne uken, der han holder en tale på nettopp engelsk.

Uttalelsen synes lite overveid, da engelsk er lingua franca i Gambia, det vil si det språket de mange ulike folkegruppene bruker for å kommunisere med hverandre. Det er også det eneste språket som i all tid er blitt brukt i forvaltningen, i forretningslivet, i undervisning og i landets medier.

Derimot faller presidentens uttalelse inn i en rekke av nylige utfall mot Storbritannia og "Vesten" generelt. President Jammeh har blant annet nettopp kritisert den britiske koloniadministrasjonen i Gambia under en tale i parlamentet i Banjul.

"Alt de [britene] gjorde, var å stjele, å stjele, å stjele," sa president Jammeh, som la til at det finnes et museum i Birmingham "med gjenstander som de har stjålet fra Gambia."

"Det eneste de [britene] ga oss er, dessverre, det engelske språket, som vi snart kommer til å endre til et lokalt språk, fordi vi ikke lenger tror at vi som regjering bør vi snakke et fremmed språk. Vi kommer til å snakke vårt eget språk," sa Jammeh ifølge den gambiske avisen The Point, som er underlagt streng sensur.

Hvilket språk overtar?
Men i talen, som nå er blitt publisert på presidentens nettside, sier ikke Jammeh noe om hvilket språk skal overta som Gambias offisielle i fremtiden.

I Gambia, som i de aller fleste andre afrikanske land, finnes det ikke ett enkelt lokalt språk som snakkes godt av hele befolkningen, enn si skrives av alle. Engelsk er lingua franca i Gambia, som i de fleste tidligere britiske kolonier i Afrika (med unntak av arabisk i Sudan og delvis swahili i Kenya).

I Gambia snakkes det først og fremst wolof, fula, mandinka og jola.

Blant de i overkant av to millioner gambierne, er det ikke noen av disse språkene som dominerer. Folk flest kan sitt eget språk, samt mer eller mindre godt engelsk, men sjeldent et annet afrikansk språk. Det er mandinka som er det mest utbredte språket, som snakkes av anslagsvis 38 prosent av befolkningen, og ikke minst president Jammeh selv. Dermed har mandinka kanskje et ørlite forsprang når et nytt offisielt språk skal velges.

Problemet med mandinka, fula, wolof og jola er imidlertid at de i svært liten grad benyttes som skriftspråk. I det gambiske skoleverket finnes det ikke lærebøker og tekstbøker på disse språkene, så det er relativt få som behersker talespråket sitt skriftlig. Dette gjelder også offentlige tjenestemenn.

Gambia forlot Samveldet i fjor
Den planlagte avskaffelsen av engelsk som offisielt språk er imidlertid kun ett av mange politiske tiltak Jammeh har fremmet for å distansere seg fra Vesten, og særlig Storbritannia.

I oktober forlot Gambia, med umiddelbar virkning, Samveldet av nasjoner (Commonwealth), en sammenslutning som i hovedsak består av over 50 tidligere britiske kolonier. Begrunnelsen den gang var at Gambia "aldri vil være medlem av en neokolonialistisk organisasjon" og "en institusjon som står for en videreføring av kolonialismen," ifølge Jammeh selv.

Denne aversjonen mot britene er en følge av tiltagende kritikk av situasjonen i Gambia fra London, men også fra vestlige demokratier generelt. President Jammeh har, siden han kuppet seg til makten som 29-åring i 1994, utviklet seg til en av Afrikas mest despotiske og hensynsløse diktatorer. Menneskeretter er null verdt i Gambia, og befolkningen utsettes jevnlig for vilkårlige utfall fra presidenten.

Likevel fortsetter Gambia å være et populært reisemål for både briter og skandinaver. Turismen er nemlig en av hovedinntektskildene til regimet i Banjul, og president Jammeh har hittil voktet seg vel mot tiltak som kan skremme vekk besøkende fra Vesten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no