See also:
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 19.12.2013 - Norsk befolkningsvekst har nådd toppen
» 17.12.2013 - Fiskevann og -elver trues av stadig nye arter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 04.12.2013 - Stor tilbakegang av fugl på fjellet
» 08.10.2013 - Ernas forskningssatsning tas godt imotChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fjellreven har hatt et relativt godt år i Norge i 2013
© Tomas Meijer/Miljødirektoratet/Kureren
Viten - Innenriks

Fortsatt kritisk for fjellreven i Norge

Fjellrev som er satt ut på Dovrefjell

© Miljødirektoratet/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Kun 24 valpekull med fjellrev ble registrert i Norge i år, viser resultater fra det nasjonale overvåkningsprogrammet for fjellrev. Men dette er en stor fremgang fra i fjor, da det kun var ett valpekull. Likevel er fjellreven fortsatt kritisk truet.

Årets 24 valpekull "står i skarp kontrast til 2012, da det bare ble registrert ett kull av fjellrev," heter det i et gledesbudskap fra Miljødirektoratet i dag. Tilgangen på smågnagere skal være årsaken til den store variasjonen.

Totalt er den voksne fjellrevbestanden i Norge nå oppe i om lag 120 individer, og fjellreven er derfor fortsatt rødlistet og utrydningstruet.

"Det er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet med å bygge opp en levedyktig bestand av fjellrev, men arten er fortsatt kritisk truet. Derfor er det fortsatt nødvendig med tiltak for at fjellreven skal klare seg," sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Og det gjøres allerede en stor innsats for å øke bestanden av fjellrev, som fortsatt er på et kritisk nivå i Fastlands-Norge. De viktigste tiltakene er avlsstasjonen på Oppdal, fôrautomater som er satt opp i leveområdene og felling av rødrev. Det er særlig utsetting av valper fra avlsstasjonen som har bidratt til å stanse nedgangen i bestanden.

"I tillegg til et år med oppgang av smågnagere i Sør-Norge, kan de mange registrerte kullene forklares med at utsettingen av fjellrev har god effekt," sier Miljødirektoratet i en kommentar til årets 24 barnekull i dag. "Valpene som ble satt ut i Snøhetta fra 2007 til 2010 har bidratt sterkt til å reetablere bestanden i området, som nå er den største i Norge. Utsettingen på Finse de siste fire årene har også gitt resultater, med fire valpekull i 2013," heter det videre.

Bro mellom nord og sør
I fjellområdene i Nord- og Sør-Trøndelag har fôrautomater og felling av rødrev trolig medvirket til at fjellrev har etablert seg. "Tre valpekull i Lierne i Nord-Trøndelag markerer en milepæl for en lokal delbestand, der det ikke har vært observert fjellrevkull siden tidlig på 2000-tallet," ifølge Miljødirektoratet.

"De tre kullene er svært verdifulle fordi disse områdene er viktige mellomstasjoner for fjellrev fra utbredelsesområdene i Børgefjell til Dovrefjell," sier Hambro. "Forbindelsen mellom områdene kan være i ferd med å bli gjenopprettet," legger hun til.

I Junkeren i Rana kommune ble det satt ut fjellrev fra 2008 til 2011, og disse bidrar til at bestanden på Saltfjellet framstår mer robust i dag enn for bare få år siden, ifølge direktoratet. Også bestanden i Vindelfjällen på svensk si

Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet

© John Petter Reinertsen/Miljødirektoratet/Kureren
de har økt som følge av disse utsettingene. "Dette viser at å sette ut fjellrev er et svært effektivt tiltak for å reetablere og styrke fjellrevbestander," heter det.

Men lengst nord i landet er det lite fremskritt med å få gjenetablert en levedyktig stamme av fjellrev. Nord for Saltfjellet ble 2013 nok et bunnår for fjellreven, viser tallene fra Miljødirektoratet. "For å øke den langsiktige overlevelsen til fjellreven i Nord-Norge og nordlige deler av Skandinavia er det i årene fremover behov for tiltak," melder direktoratet.

"Situasjonen nord for Saltfjellet er bekymringsfull," sier Hambro. "Her har fjellrevbestandene i lengre tid vært små, og det er svært lange avstander mellom de ulike delbestandene. Dette gjør utveksling av individer mellom fjellområdene vanskelig," legger hun til.

I Finnmark ser rødrev ut til å være en større utfordring for fjellreven enn i resten av Norge. Dette skal skyldes stor tilgang på kadaver som tiltrekker den fysisk overlegne rødreven. Det er bekreftet at fjellreven unngår områder med høy aktivitet av rødrev.

Fortsatt behov for hjelp
Men selv om fjellreven fortsatt trenger hjelp, er det lysninger i sikte, melder Miljødirektoratet.

"Det er forventet et godt år for smågnagere over hele landet i 2014. Med godt over 100 voksendyr i bestanden, og god vinteroverlevelse hos årets valper, kan vi forvente mange valpekull i 2014. Derfor kan intensivering av tiltak de to kommende vintrene ha stor effekt på fjellrevbestanden og gi et løft fram mot 2015," meldes det optimistisk.

Fjellreven er et av Norges mest utrydningstruede pattedyr, men etter en nedgang de siste tjue årene har utviklingen snudd.

De siste årene har særlig avlsprosjektet på Oppdal gitt positive resultater. Avlsstasjonen ble opprettet i 2005. Det er født i overkant av 300 valper på stasjonen, og i overkant av 200 av dem er satt ut. Likevel er totalbestanden av fjellrev i det fri i 2013 fortsatt kun på 120 dyr.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) lovte i dag videre støtte til tiltakene for å redde fjellreven. "Det er gledelig at vi ser en slik økning i antall ynglinger fra i fjor til i år, men vi må fortsette det viktige arbeidet med å bevare fjellreven. Det er fortsatt en jobb å gjøre før vi har sikret en levedyktig bestand," sier Sundtoft i en uttalelse i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no