See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 03.01.2014 - Alt klart for en ny Gandhi i India etter valgetChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ikke statsministerkandidat, men kan likevel bli statsminister: Rahul Gandhi
© INC/Kureren
Politikk - India

Rahul Gandhi blir ikke statsministerkandidat i India

Kongresspartiets nestleder Rahul Gandhi, partileder Sonia Gandhi og statsminister Manmohan Singh på dagens landsmøte

© INC/Kureren
Kureren, 17. januar 2014
- Rahul Gandhi (43) blir ikke statsministerkandidat. Men han skal lede valgkampen for det regjerende Kongresspartiet i India. Partiet venter seg å tape i sommerens parlamentsvalg, og det ønsker derfor ikke å skade bildet av kronprinsen i Gandhi-dynastiet.

Den indiske Kongresspartiet bekreftet i dag at partiets nestleder, Rahul Gandhi, vil lede kampanjen for parlamentsvalget i år. Partiet kommer ikke til å ha en uttalt statsministerkandidat, noe som igjen gir en åpning for Gandhi dersom partiet mot formodning vinner valget.

"Beslutningen rundt Rahul Gandhi er endelig," sa lederen for Kongresspartiet og Rahuls mor, italienskfødte Sonia Gandhi, under landsmøtet som partiet avholdt i New Delhi i dag.

Sonia Gandhi annonserte allerede i går at sønnen hennes kom til å lede partiets valgkamp, men at han ikke ville bli nominert til statsministerkandidat, fordi det er noe Kongresspartiet "aldri" hadde gjort før, ifølge The Times of India.

Avgjørelsen til partilederen kolliderte imidlertid med ønsket til svært mange partimedlemmer som ville ha Rahul Gandhi som offisiell kandidat. Likevel har flere ledere innen partiet erklært til indiske medier at, dersom de vinner valget, "er det klart" at Rahul blir Indias neste statsminister.

"I den indiske grunnloven står det at statsministeren velges av medlemmene av parlamentet. Vi er et demokratisk parti, og må vi opptre på en demokratisk måte," sa Rahul Gandhi selv i dag i et forsøk på å forklare hvorfor han ikke, mot forventet, ble utpekt til kandidat.

Under sin tale minnet Gandhi om fremskrittene den asiatiske giganten har opplevd i løpet av de siste ti årene, takket være arbeidet til Kongresspartiet i regjeringen, ifølge ham.

"Vi må ikke miste motet, vi må ikke stoppe før slaget er vunnet," sa Gandhi til partimedlemmene i dag. Kronprinsen i Gandhi-dynastiet prøvde dermed å tale forsamlingen til mots, som en respons til de mange som hevder at Kongresspartiet allerede har tapt årets parlamentsvalg.

Rahul er oldebarn, barnebarn og sønn til tre statsministere fra familiedynastiet Nehru-Gandhi. Alle har ledet Kongresspartiet, som har styrt India i det meste av tiden siden uavhengigheten, og mange har forventet at Rahul skulle følge etter sine forfedre.

Kongresspartiet sliter
Kongresspartiet opplever imidlertid svært dårlige tider. I desember i fjor tapte partiet det lokale valget i New Delhi, der det etter tre sammenhengende perioder ble slått av det hindusistiske og nasjonalistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (B

Shri Narendra Modi leder det hinduistiske opposisjonspartiet Bharatiya Janata (BJP)

© Shri Narendra Modi/Kureren
JP) og det nye partiet Aam Admi Partiet (AAP), som ble til for kun ett år siden.

Og på målingene ligger BJP nå klart an til å overta makten etter sommerens valg.

BJPs toppkandidat Narendra Modi er for tiden Indias mest populære politiker. Han har i en årrekke ledet den viktige og folkerike delstaten Gujarat vest i India, som har utmerket seg ved politisk stabilitet og økonomisk vekst og utvikling. Modi har derfor høy troverdighet blant indere hva angår økonomisk utvikling, i motsetning til Kongresspartiet under nåværende statsminister Manmohan Singh.

Flere politiske analytikere påpeker at, ved å ikke oppnevne den uerfarne Gandhi som statsministerkandidat, søker Kongresspartiet å unngå at han må kjempe en nærmest håpløs kamp mot landets to mest populære politikere. Dette er den karismatiske Narendra Modi og Indias nye "politiske stjerne", Arvind Kejriwal, korrupsjonsjeger og leder av partiet AAP.

Statsminister Singh går av
For to uker siden annonserte Indias statsminister Singh at han, etter ti år ved makten, ville gi fra seg makten, uansett valgresultat.

"I løpet av noen måneders tid, etter parlamentsvalget, vil jeg overlate stafettpinnen til en ny statsminister," sa Singh. Han la til at en "ny generasjon" nå burde slippe til for å lede landet, og pekte deretter på Rahul Gandhi.

Manmohan Singh (81) har ledet regjeringen i India de siste ti årene. Han har ført en regjeringskoalisjon der Kongresspartiet er den ledende kraften. Tidligere, mellom 1991 og 1996, var Singh finansminister, og han var ansvarlig for de store økonomiske reformene som førte til en oppblomstring av den indiske økonomien.

Men i de siste årene har den økonomiske utviklingen i India gått noe i stå, og landet har vært plaget av flere store korrupsjonsskandaler. Singh har i økende grad blitt sett på som en tafatt politiker, og Kongresspartiet har dermed falt raskt på meningsmålingene og i regionale valg.

Singh har flere ganger gjort det klart at han ønsker å overlate makten til nettopp Rahul Gandhi. Dermed skapte han en allmenn forventning om at Gandhi nå ville utpekes som partiets statsministerkandidat.

Les mer om Singhs avgang i denne artikkelen: "Alt klart for en ny Gandhi i India etter valget".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no