See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 23.01.2014 - Fredsavtale for Sør-Sudan i havn
» 18.12.2013 - Sør-Sudan står på randen av borgerkrig
» 10.07.2013 - Staten Sør-Sudan feirer sin toårsdagChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sør-Sudans president Salva Kiir
© Stein Ove Korneliussen/GNU/Kureren
Politikk - Sør-Sudan

Angivelig kuppforsøk i Sør-Sudan

Hilde Frafjord Johnson er nå FNs koordinator i Juba, Sør-Sudan (arkivbilde)

© Mark Garten/UN Photo/Kureren
Kureren, 16. desember 2013
- Det er bare litt over to år siden at Sør-Sudan ble en uavhengig stat. I dag hevder regjeringen at landet denne morgenen var utsatt for sitt første kuppforsøk. Det har vært tunge sammenstøt i Sør-Sudans hovedstad Juba siden i går kveld.

Sør-Sudans president Salva Kiir, iført militær uniform, sa i dag tidlig i en tv-overført tale at det hadde vært "et kuppforsøk, men vi har gjenvunnet kontrollen." Flere skal ha blitt arrestert. Deretter kunngjorde president Kiir at det blir innført portforbud i Juba fra seks om kvelden til seks om morgenen "på ubestemt tid."

I den tv-overførte talen anklaget Kiir "soldater som er alliert med tidligere visepresident Riek Machar og hans gruppe" for kuppforsøket. Machar står fremst i rekken blant politikere i regjeringspartiet SPLM som nå utfordrer det stadig mer autoritære styret til president Kiir.

Spenningen i landet økte sterkt for noen måneder siden, da Kiir i juli sparket visepresident Machar og hele regjeringen og ignorerte de interne prosessene i sitt parti SPLM ved utnevnelsen av nye toppolitikere. Machar, for sin del, har annonsert at han vil være en av presidentkandidatene ved det første valget i uavhengige Sør-Sudan, som er planlagt avholdt i 2015.

President Kiir har også lagt seg ut med generalsekretæren i partiet SPLM, Pagan Amum Okech, som står på Machars side i den interne maktkampen. Amum ble denne helgen nektet å delta på et partimøte i SPLM, og hevder at det var Kiir som sto bak dette. "Kiir har vist diktatoriske tendenser helt siden SPLMs leder og grunnlegger John Garang døde [i 2005]," hevdet Amum i går.

I de siste månedene har det også vokst frem nye spenninger mellom rivaliserende fraksjoner innenfor hæren. Spenningene avspeiler konflikten mellom de to største folkegruppene i Sør-Sudan, dinkaene (som presidenten tilhører) og nuerne (som avsatte visepresident Machar tilhører).

Det er fortsatt uklart hvem som står bak det angivelige kuppforsøket, som kan ses på som beleilig for den stadig mer omstridte presi

FN-styrker beskytter fortsatt sivile i urolige hjørner av Sør-Sudan, som her i Jonglei

© UNMISS/Kureren
dent Kiir. Rapporter fra Juba indikerer at det var et internt oppgjør i flere hæravdelinger utplassert i hovedstaden, og det spekuleres i at Machar sto bak et forsøk på å ta over kontrollen over presidentgarden. Det er også uklart hvor Machar befinner seg, eller om han er arrestert.

Flere hundre såret
Sør-Sudans helsestatssekretær Matur Korion bekreftet i dag at mer enn hundre mennesker ble såret og minst sju ble drept under kampene i Juba i dag tidlig. Samtidig har mer enn 1.300 sørsudanere søkt tilflukt hos FNs delegasjon i landet (UNMISS), som ligger i nærheten av den internasjonale flyplassen, og i FN-huset i Jebel Kujur-området.

Ifølge radiostasjonen Radio Miraya er mer enn 50 sivile blitt behandlet ved Juba universitetssykehus for skudd- og granatskader. Imens er den internasjonale flyplassen i Juba blitt stengt på midlertidig basis, og alle nasjonale og internasjonale flyginger er blitt kansellert. Også landegrensene er midlertidig stengt.

Hilde Frafjord Johnson, tidligere bistandsminister i Bondevik-regjeringen og nå FNs koordinator i Juba, ba i dag om ro og normalitet i landet. "Som spesialutsending for FNs generalsekretær, oppfordrer jeg alle parter om umiddelbart å slutte å kjempe i fiendtlighetene. Jeg har vært i jevnlig kontakt med sentrale ledere, inkludert de høyeste nivåene, for å be dem om å roe seg," sier Frafjord.

I juli var det to år siden Sør-Sudan ble en uavhengig stat. Frafjord Johnson sa den gang at feststemningen i hovedstaden Juba definitivt hadde lagt seg og at det unge landet overstrømmet av problemer. Regjeringen hadde ikke kapasitet til å leve opp til forventningene, sa hun.

Les mer om Sør-Sudans toårsdag i denne artikkelen: "Sør-Sudan feirer sin toårsdag".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no