See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 03.04.2013 - Latvias økonomi friskmeldes
» 22.02.2013 - Latvia på stø kurs mot euroinnføring i 2014China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Latviske 2-euromynter rett fra innpregningen i Stuttgart (Tyskland)
© Latvias sentralbank/Kureren
Økonomi - Latvia

Nå er de latviske euroene i omløp

Latvias sentralbank er allerede klar med designen til landets første euromynter neste år

© Latvia/Kureren
Kureren, 11. desember 2013
- Denne uken ble de første euro- og centmyntene med latvisk pregning distribuert i Latvia. Borgerne kan kjøpe et introduksjonssett av de nye myntene, og salget går bra, beretter den latviske sentralbanken. Fra nyttår blir euroen gangbar mynt i Latvia.

Euroinnføringen er livsverket til Latvias populære statsminister Valdis Dombrovskis. Men selv fikk Dombrovskis ikke oppleve valutareformen i statsministerstolen, da han gikk av som følge av et kjøpesenter i Riga kollapset i november. Latvia er dermed fortsatt uten en fungerende regjering.

Likevel følger euroinnføringen i Latvia stø kurs, akkurat slik avgåtte Dombrovskis hadde planlagt det. Forretningsministeriet til Dombrovskis sørger for at alle forpliktelser blir levd opp til. Finansdepartementet i Riga kunne i går rapportere at "alle forberedelser for innføringen av euroen har gått ifølge planen."

Ifølge departementet har nasjonale og lokale myndigheter fått på plass alle lover og forordninger som er nødvendige for å endre valuta ved nyttår. Nå jobber departementet for at IKT-systemer skal fungere etter årsskiftet, og i den private sektoren jobbes det på spreng for at euroen skal fungere som betalingsmiddel. Kasser, minibanker og prising er kun det mest synlige av alt som må være på plass til nyttår, og departementet avholder seminarer over hele landet for å gi råd om gjennomføringen.

Nå arbeides det i større grad med å informere befolkningen om overgangen og hva denne betyr i praksis. Og euroen har fått en vanskelig vekslekurs for folk å forholde seg til. En latvisk lat er verdt 1,42 euro.

Men for at prisforholdet skal synke sakte men sikkert inn hos folk, har de fleste butikkene allerede begynt med å angi prisene både i lats og euro. Latvias første frimerke med pris i både lats og euro ble utgitt i januar i år. Og da den aller siste modellen av 1-lat-mynten ble utgitt i år, hadde baksiden påtrykt euroverdien 1,42 €.

Og siden tirsdag kan latvierne også kjøpe de første latviske euromyntene i banker og postkontorer over hele landet. Det er blitt distribuert hele 800.000 introduksjonssett med latvisk pregede euromynter pålydende en verdi av 14,23 euro (10 lats). Hver person får lov å kjøpe maksimum fem myntsett.

Latvierne er kritiske
Men kritiske røster hevder at det var mindre køer foran bankene i går for å kjøpe de nye nasjonale euromyntene enn det var da Latvias sentra

Euroinnfører: Latvias avgåtte statsminister Valdis Dombrovskis leder nå kun et forretningsministerium

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
lbank utstedte de aller siste 1-lat-myntene tidligere i år. Da hadde folk troppet opp i hopetall for å sikre seg det siste opplaget på 500.000 mynter som et nostalgisk adjø til den symboltunge nasjonale valutaen. Lats var også den latviske valutaen fra 1922 til 1940, og mynten er derfor et av de viktige nasjonale frihetssymbolene i landet.

Det er ikke noe folkeflertall for å innføre euroen i Latvia. Folk flest er kritiske, ikke kun av nasjonalromantiske grunner. Også latvierne har fått med seg eurokrisen og hvordan landene i Sør-Europa sliter seg gjennom en valuta som er dårlig tilpasset deres nasjonale behov.

I tillegg frykter de fleste "eurosjuken" slik den angivelig har rammet de fleste av de 17 landene som nå deltar i fellesvalutaen. I det ene landet etter det andre hevder befolkningen hardnakket at næringslivet benyttet sjansen til å skru opp prisene grundig, selv om nasjonale statistikkmyndigheter i de fleste av landene har kunnet tilbakevise dette.

I Riga sier vanlige borgere til avisen Eesti Päevaleht at de forventer flere prishopp når butikkene skal avrunde de nye prisene i euro. For eksempel nevnes det ofte at en kaffe typisk nok koster 1 lat på gata i Riga i dag, og man forventer at den nye vanlige prisen vil bli liggende på 1,50 euro, og ikke på 1,42 euro, slik vekslekursen ville tilsagt.

Også forbrukermyndighetene i Latvia har kontrollert 7600 eksempler på butikkpriser som står oppført både i lats og i euro. Ved 3000 tilfeller var det blitt regnet "feil", viste en nylig rapport. Dette er på tross av at lats og euro vil være parallelle valutaer i en tid etter 1. januar 2014, og de to prisene derfor må tilsvare hverandre nøyaktig.

Meningsmålinger har vist at så få som 20 prosent av latvierne ønsker euroen velkommen. Men ifølge forretningsministeriet til avgåtte statsminister Dombrovskis er folket i Latvia på gli i forhold til den nye valutaen, og det er i ferd med å danne seg en akseptants blant flertallet av latvierne.

Les mer om forberedelsene til euroinnføringen i Latvia i denne artikkelen: "Latvia på stø kurs mot euroinnføring i 2014".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no