See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 11.12.2013 - Nå er de latviske euroene i omløp
» 27.11.2013 - Latvias statsminister og regjering går av
» 03.04.2013 - Latvias økonomi friskmeldesChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Latvias statsminister Valdis Dombrovskis på et EU-møte i Brussel
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Økonomi - Latvia

Latvia på stø kurs mot euroinnføring i 2014

Latvias sentralbank er allerede klar med designen til landets første euromynter neste år

© Latvia/Kureren
Kureren, 22. februar 2013
- Det latviske parlamentet har i dag debattert den planlagte innføringen av euroen i 2014. Regjeringen er fast bestemt på å trosse folkeflertallet og opposisjonens ønske om en avstemming: Euroen blir innført som planlagt.

Latvias statsminister Valdis Dombrovskis er stolt over at han og regjeringen har klart å gjøre de økonomiske hjemmeleksene sine og komme i havn med alle EU-krav som stilles for å bli med i eurofelleskapet. Det gjelder finanspolitikken og begrensninger i statsgjelden og budsjettunderskuddene. Det har vært tøffe tak å komme i mål etter den økonomiske kollapsen i 2008-09, men nå registrerer de baltiske landene, fremfor alt Latvia, den sterkeste økonomiske veksten i hele Europa.

Nå er tiden kommet, og Latvias konservative regjering venter kun på et siste forpliktende ja fra EU-landene og Den europeiske sentralbanken i sommer. Det er egentlig bare en formalitet, har Dombrovskis forvisset seg om på sine mange møter utenlands i fjor og i år.

Også innenrikspolitisk er det egentlig ingenting som står i veien for en euroinnføring. Ifølge statsminister Dombrovskis har latvierne allerede sagt ja til en euroinnføring i og med folkeavstemningen om EU-medlemskap i 2003. EU-kontrakten tilsa nemlig at euroen skulle innføres i Latvia straks landet møtte de økonomiske vilkårene for dette. Også parlamentet i Riga har sagt ja til denne forpliktelsen.

EU-avstemningen i 2003 er dermed av stor betydning for den aktuelle debatten i Latvia. Dombrovskis bruker den som et nøkkelargument mot den venstreorienterte opposisjonens krav om en ny folkeavstemning om euroen. Opposisjonen fremmet igjen kravet i en parlamentsdebatt om euroen i dag, men regjeringsflertallet i Saeimaen blokkerer dette kravet.

Den populære regjeringssjefen vet at det ville b

Latvias første frimerke med pris i både lats og euro ble utgitt i januar 2013

© Latvia/Kureren
litt trangt for et "ja" i en folkeavstemning om euroen i Latvia. Ifølge alle meningsmålinger er et stort flertall av latvierne imot den europeiske fellesmynten. De siste målingene viser at nesten 60 prosent er imot euroen, mens kun 13 prosent er for en rask innføring og 21 prosent er for en innføring av euroen på et senere tidspunkt.

Men opposisjonen er heller ikke villig til å gå for hardt ut mot euroinnføringen. Populariteten til Dombrovskis kunne likevel gitt regjeringen et folkelig flertall dersom den hadde formulert folkeavstemningen som en tillitserklæring. Dessuten er opposisjonen ikke overbeviste euromotstandere og ønsker heller ikke å fremstilles som "uansvarlige".

Kommentatorer i Baltikum sier at det er tryggest for opposisjonen å la Dombrovskis trumfe gjennom euroen i begynnelsen av 2014. Skulle prisene stige eller deler av økonomien gå dårligere, vil befolkningen automatisk gi euroen og dermed Dombrovskis skylden. Og senere i 2014 er det valg i Latvia.

Bakgrunn
Latvia vil trolig innføre euroen den 1. januar 2014 dersom ingen av eurolandene legger ned veto. Latvia bytter da ut den lokale valutaen lats, som ble innført etter selvstendigheten fra Sovjetunionen i 1993. Lats var også den latviske valutaen fra 1922 til 1940, og myntenheten er derfor blant de viktige nasjonale frihetssymbolene i landet.

Det er nå 17 europeiske land som har innført euroen. Estland ble i 2011 det første baltiske landet med euro. Etter planen følges Estland i 2014 av Latvia og i 2015 av Litauen. Også Finland benytter euro.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no