See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 28.01.2014 - 20 barn blir skutt på i USA, hver eneste dag
» 04.01.2014 - USA: Republikanerne blir et kreasjonistisk parti
» 06.12.2013 - 70 prosent av Hollywoods stumfilmer er tapt
» 17.09.2013 - Katastrofealarm fra USA om resistente bakterier
» 20.08.2013 - CIA bekrefter å stå bak kuppet i Iran i 1953
» 28.04.2013 - Eksamen i USA: Dinosaurer og mennesker levde samtidig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


USAs president Barack Obama under presentasjonen av hjerneforskningsprosjektet
© White House/Kureren
Viten - USA

USA skal kartlegge den menneskelige hjerne

Kureren, 3. april 2013 - Det er denne generasjon amerikaneres månelanding: USAs president Barack Obama presenterte i går et storprosjekt som skal tegne et detaljert kart over den menneskelige hjerne, som fortsatt i stor grad er et mysterium for forskere.

Obama presenterte prosjektet med brask og bram i Det hvite hus, og lovte at denne grunnforskningen vil gi mye ny kunnskap som kan nyttes til å bekjempe sykdommer. Amerikansk presse sammenliknet i dag prosjektet med tidligere bragder som erobringen av rommet eller det menneskelige genomprosjektet.

Prosjektet er offisielt kjent på engelsk som "Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies" (BRAIN), og tilgodeses med et statlige budsjettmidler på mer enn 100 millioner dollar (580 millioner kroner). Obama ønsker at forskningen skal inkludere både offentlige og private institusjoner. Det nasjonale Helseinstituttet NIH skal koordinere prosjektet.

"Dette er et tverrfaglig prosjekt med deltakelse fra dataingeniører, kjemikere, fysikere og hjerneforskere," forklarer Francis Collins, direktør for NIH. Men også private stiftelser og forskningsmiljøer deltar, som norskamerikanske Kavli Foundation, Howard Hughes Institute og Salk Institute.

Obama forsvarte behovet for å investere i vitenskap og forskning foran et publikum av forskere og gründere som er involvert i dette nye eventyret, og han understreket viktigheten av at staten bidro sterkt med budsjettmidler.

"Internet, mikrochips, Apolloprosjektet som tok oss til månen ... alt dette kom gjennom offentlige investeringer," sa presidenten. Spøkefullt la han til at, mens menneskeheten har vært i stand til å tegne kart over "de mest fjerntliggende galakser," var det utilgivelig at vi ikke vet hvordan "de 1300 grammene masse vi har mellom ørene" fungerer.

Ifølge forskerne som utvikler prosjektet, vil forskningsinnsatsen fremme teknologier som kan hjelpe oss å produsere dynamiske bilder av hjernen for å se hvordan individuelle celler og komplekse nervekretser samhandler.

Denne kunnskapen kan også bidra til behandling eller forebygging av lidelser som Alzheimer, Parkinson, epilepsi, autisme og schizofreni, ifølge de håpefulle forskerne.

Det ambisiøse amerikanske initiativet skiller seg fra et storstilt europeisk forskningsprogram om hjernen, som har et budsjett på over 1 milliard euro (7,6 milliarder kroner). Det europeiske prosjektet, som koordineres av Sveits, har som mål å konstruere en teknologisk hjerne fra data som allerede er kjent.

Det amerikanske prosjektet, slik det ble presentert av Obama, skal derimot etablere et detaljert kart om hvordan de tusenvis av nerveceller som utgjør den menneskelige hjerne samhandler.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no