See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 02.04.2014 - Brasils fotball-VM er dårlig for økonomien
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2013 - India kan fortsette produksjonen av billige legemidlerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Indias handels- og industriminister Anand Sharma på WTO-konferansen på Bali
© WTO/ANTARA/Kureren
Økonomi - India

India held fast på matsikkerheitskrav

Indiske bønder på veg heim frå eit hardt dagsverk i åkeren

© Abbie Trayler-Smith/DFID/Kureren
Analyse, Kureren, 5. desember 2013
- India held fast på sin posisjon i WTO-forhandlingane, men stenger ikkje døra for forhandlingar. Tida byrjar å renne ut for å få til ei avtale mellom ministrane som er samla på Bali. Fredag skal konferansen etter planen avsluttast.

Timeglaset er i ferd med å renne ut for ministrane som prøver å bli samde om ein pakke på Bali. Heile natta vil dei ha møte i mindre grupper for å finne ei løysing.

Størst merksemd får India, som kjempar for retten til å kjøpe matvarer frå bønder for å fylle opp matlager. Denne maten vil bli delt ut til fattige. Oppkjøpet strir imot WTO-regelverket fordi oppkjøpet ikkje skjer til marknadspris. India vil då bruke meir handelsforstyrrande gul støtte enn tillatt.

Det ligg på bordet eit forslag om å gi India og andre u-land ein fredsklausul på fire år. Det vil seie at ingen land vil kunne gå til sak mot India i denne perioden for å bryte WTO-reglane.

India meiner på si side at dei bør få bruke denne typen støtte fram til ei permanent løysing er funnen. Dei meiner det slår skeivt ut at den handelsforstyrrande gule støtta er rekna ut frå verdsmarknadprisen i 1986-1988.

India vil ikkje bli halden som gissel
"Eg vil ikkje forhandla fram noko som er i konflikt med matsikkerheit. Eg nektar å bli halden som gissel for 1980-talet," sa handels- og industriminister Anand Sharma i dagens pressekonferanse.

USA på si side fryktar å tape eksportmarknader som følgje av forslaget. Pakistan fryktar at matvarer frå Indias lager skal hamna på deira marknader, noko India på det sterkaste avviser.

Det blir samtidig forhandla om dei andre delane av Bali-pakken: Betre tilrettelegging for handel innan dagens tollsystem, reglar for tollkvoteadministrering og eksportstøtte. Ingen av desse inneber konkrete reduksjonsplikter.

Eit sett med reglar for dei minst utvikla landa (MUL) er også forhandla fram. Det er venta at det meste av dette vil falle på plass om ein finn ei løysing på oppkjøp til matvarelager. Mange tolkar India som meir på gli mot ei løysing på dagens pressekonferanse enn i gårsdagens opningsinnlegg.

Hildegunn Gjengedal er internasjonal konsulent i Norges Bondelag    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no