See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 21.10.2013 - San Marino sier "ja" til EU, men ikke høyt nok
» 18.10.2013 - Folkeavstemning om EU-medlemskap i San Marino
» 07.05.2013 - Lille Monaco skal øke territoriet
» 02.04.2013 - Hva gjorde FNs generalsekretær i Andorra?
» 12.02.2013 - Kasinopartiet inntar parlamentet i Monaco











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Flyfoto av fyrstedømmet Monaco: Blir ikke EØS-partner
© Visit Monaco/Kureren
Politikk | Økonomi - Andorra | Monaco | San Marino

EØS-døren stenges for Andorra, Monaco, San Marino

Hovedstaden Andorra la Vella er et taxfreeparadis som tiltrekker seg 9 millioner turister i året

© Visit Andorra/Kureren
Kureren, 20. november 2013
- EU søker en nærmere tilknytning til lilleputtstatene Andorra, Monaco og San Marino og deres totale befolkning på 145.000. Men et fullt medlemskap er ikke aktuelt. Et forslag om å ta landene inn i EFTA og dermed EØS-avtalen, trekkes nå tilbake, ikke minst etter norsk motstand.

De tre småstatene i Sør-Europa har 3 promille av EUs totale befolkning og 7 promille av EUs samlede BNP. Likevel ser man seg i Brussel tjent med å integrere landene bedre i Europa, ikke minst for å få bedre kontroll med offshorefinanssektoren og smuglingen av taxfreevarer fra Andorra, Monaco og San Marino.

Samtidig har de tre små landene vist en plutselig interesse i å delta i fellesmarkedet og reformere økonomien sin etter at de ble spesielt hardt truffet av den økonomiske krisen og til dels straffetiltak fra nabolandene.

San Marinos økonomi har krympet med hele 25 prosent fra 2008 til 2011, og nedgangen fortsetter. I Andorra krympet BNP med 15,2 prosent i samme periode. Kun Monaco har i perioden klart å snu raskt nedgang til ny vekst.

Denne uken har EU-kommisjonen lagt frem en rapport om hvordan de tre småstatene kan bli integrert i EU-markedet. En arbeidsgruppe, som har besøkt de tre landene, skulle vurdere to mulige veier fremover: Et medlemskap i EFTA og dermed EØS-avtalen; eller en omfattende assosiasjonsavtale mellom EU og småstatene.

Norge signaliserte EFTA-nei
Ikke overraskende legger EU-kommisjonen nå EØS-sporet dødt. I praksis hadde nemlig allerede EFTA-landene, og spesielt Norge, gitt klare signaler om at frihandelssonen ikke på noen måte ønsket å oppta de tre landene. I Oslo ønsket man ikke at EFTA skulle omdannes til en interesseklubb for små skatteparadiser, samt at man påpekte at de tre landene ikke ville ha institusjonell kapasitet til å følge opp EFTA- og EØS-arbeidet.

Det sistnevnte påpeker også EU-kommisjonens rapport. Det største landet, Andorra, som ligger i Pyreneene mellom Spania og Frankrike, har kun 5.800 ansatte i hele den statlige sektoren. Lille San Marino, totalt omslynget av Italia, har 4.065 statsansatte, hvorav kun halvparten jobber i statsadministrasjonen. Og Monaco, ved den franske middelhavskysten, har totalt 3.500 statsansatte.

EU-rapporten tar inn over seg det norske argumentet at dette ikke er stor nok kapasitet for delta i alle forhandlingsnivåer EFTA og på EØS-nivå og senere utføringen av de politikkene som blir vedtatt. Bare et EFTA-medlemskap ville medføre store mengder ekstraarbeid for alle parter, fordi EFTA allerede har 26 frihandelsavtaler med alt fra Albania til Gulfstatene og Det sørlige Afrika, og alle disse ville måtte reforhandles.

Arbeidsgruppen nevner ikke motstanden fra først og fremst Norge direkte, men rapporten merker seg problemet ved at Andorra, Monaco og San Marino "først ville trengt å bli EFTA-medlemmer, noe

Vil bli med i EFTA men stenges ute: Guaitatårnet våker over lilleputtrepublikken San Marino

© Acediscovery/Flickr/Kureren
som krever en enstemmig støtte fra medlemslandene, før de deretter kan bli en del av EØS-avtalen. Til nå har ingen av småstatene søkt om EFTA-medlemskap," heter det videre.

Det er særlig San Marino som har vist en interesse i et EFTA-medlemskap og derigjennom å ta del i EØS-avtalen. Men som Kureren tidligere har rapportert, strandet dette på norsk motstand, ifølge regjeringskilder i San Marino.

Den lille italienskspråklige republikken slo seg ikke til ro med neiet fra Oslo. I oktober avholdt landet en folkeavstemning om man skulle starte prosessen med å søke om et fullt EU-medlemskap, selv om Brussel har indikert at dette neppe blir aktuelt. Det ble et knapt flertall på 50,26 prosent som sa ja til EU, men avstemningen ble kjent ugyldig fordi for få velgere deltok.

Les mer om EU-debatten i San Marino i denne artikkelen: "San Marino sier 'ja' til EU, men ikke høyt nok".

EU-kommisjonen har ikke på noe tidspunkt latt et fullt EU-medlemskap stå som et alternativ for de tre lilleputtstatene, selv om det formelt ikke står noe i veien for at de kan søke. Men dette er rett og slett ikke ønskelig i Brussel, hvor man har de samme betenkelighetene som i Oslo.

EUs minste medlemsland til nå er Malta, som med sine 420.000 innbyggere har en befolkning som er tre ganger så stor som i de tre småstatene til sammen. Og allerede i forhold til Malta var det mange i EU som syntes det var problematisk at middelhavsøya fikk en likeverdig rett til representasjon i kommisjonen på linje med store land som Tyskland, Polen og Frankrike.

Ingen medbestemmelsesrett
Rapporten fra EU-kommisjonen lander derfor også på en mindre gunstig løsning for småstatene. De skal tilbys en assosiasjonsavtale, som helst skal fremforhandles med de tre som en blokk.

Avtalen vil "ta hensyn til landenes særegenheter", kreve at EU-reglementet innføres og dermed gi full adgang til det indre markedet, og den vil innføre en tvisteinstans.

Men avtalen vil på ingen måte gi de tre landene noen form for medbestemmelse eller påvirkning når nye EU-regler skal formuleres. Mens EØS-land som Norge har rett til å høres når ny politikk skal vurderes, vil dette utelukkes helt for Andorra, Monaco og San Marino.

Derimot må det etableres et byrå i Brussel som "formidler" nye regulativer til de tre landene og sjekker at disse følges opp.

Les også om den økonomiske krisen i Andorra, Monaco og San Marino i denne artikkelen: "Europas lilleputtstater dras inn i eurokrisen".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no