See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 20.11.2013 - EØS-døren stenges for Andorra, Monaco, San MarinoChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Inneklemt: Monaco
© VisitMonaco/Kureren
Samfunn | Økonomi - Monaco

Lille Monaco skal øke territoriet

Prins Albert II av Monaco taler på en miljøkonferanse i regi av FN i Rio de Janeiro i 2012

© Guilherme Costa/UN Photo/Kureren
Kureren, 7. mai 2013
- Fyrstedømmet Monaco har annonsert en arkitektkonkurranse for å øke territoriet med 60.000 kvadratmeter, som skal vinnes fra Middelhavet. Ministaten har gått tom for byggearealer, noe som har bremset utviklingen i de siste ti årene.

Monaco består av 202 hektar landfast jord, inneklemt mellom Middelhavskysten og den franske grensen og bergknausene i Provence. Og her står det allerede tett i tett med høyhus, med unntak av et par grønne lunger og historiske, vernede bygg.

Det er med andre ord ikke én byggeklar tomt å oppdrive i hele landet, og dette bremser utviklingen i Monaco. Siden årtusenskiftet har befolkningen stagnert og holder seg rundt 35.000 - det er rett og slett ikke plass til flere. Samtidig er det mange som ønsker å flytte til fyrstedømmet og investere der.

Nå har prins Albert II personlig godkjent nye planer for å øke lilleputtstatens areal fra 202 til 208 hektar. Budsjettet er på 1 milliard euro (7,5 milliarder kroner), noe som tilsvarer omlag en femdel av fyrstedømmets totale BNP. Og dette beløpet går kun til å bygge fundamentet for den nye bydelen, som skal ligge på det som nå er opptil 20 meters havdyp.

Statsministeren i Monaco, Michel Roger, annonserte denne uken at landet har utlyst en anbudskonkurranse for utvidelsen av bystaten. Tidligere bekreftet Roger i avisen 'Monaco Hebdo' at prins Albert personlig "etter hans eget valg" hadde bestemt kriteriene for hvordan den nye bydelen skulle utformes og hvor den skulle lokaliseres.

Prinsen hadde valgt et område utenfor bydelen Fontvieille. Bydelen er også et område som ble vunnet fra havet gjennom utbygginger på 1960- og 70-tallet, og den gang økte fyrstedømmets areal med mer enn 10 prosent. Ifølge statsministeren, ligger den valgte kyststripen utenfor Fontvieille midt mellom to havområder som har stor økologisk verdi og derfor skal skånes fra utbygging.

Prosjektet som nå er lagt ut på anbud skal forhåpentligvis ha byggestart i løpet av 2014, og myndighetene ser for seg at den nye bydelen er ferdigstilt innen 2024. Prins Albert, som presenterer seg som svært miljøbevisst, har bestemt at luksusboligblokkene på opptil ti etasjer på det nye området skal bygges ut etter strenge miljøforskrifter og være mest mulig bærekraftige.

Forsøk nummer to

Ekspansjonen knytter opp til et liknende prosjekt som ble lagt på is i 2008. Den gang hadde fyrstedømmet vedtatt en ny bydel på hele 12 hektar med en litt annen plassering. De internasjonale stjernearkitektene Norman Foster og Daniel Libeskind hadde vunnet konkurransen om utformingen av det nyvunne landområdet. Men prosjektet ble vraket i 2008 etter at Monaco ble svært hardt rammet av finanskrisen, med den offisielle begrunnelsen at det nå var vanskelig å finne investorer til storprosjektet.

Nå har imidlertid regjeringen i Monaco forandret noe på historien. Statsminister Roger understreker i 'Monaco Hebdo' at det ikke kun var finansielle grunner for å avblåse byutvidelsen i 2008. Derimot var det hovedsaklig miljømessige grunner for vedtaket, hevder Roger. De gamle planene hadde i for stor grad berørt økologisk verdifulle kyst- og havområder, heter det nå.

Monacos statsminister sier at det nye prosjektet, som ble lansert denne uken, har helt andre miljøstandarder og ikke vil få noen negativ innflytelse på vernet flora og fauna utenfor den monagasiske kysten.

Dessuten har den finansielle situasjonen endret seg vesentlig siden 2008, legger Roger til. "Monaco har kommet seg ut av krisen og nå står vi igjen på et stabilt fundament," sa statsministeren ved lanseringen av anbudskonkurransen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no