See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 20.11.2013 - EØS-døren stenges for Andorra, Monaco, San Marino
» 21.10.2013 - San Marino sier "ja" til EU, men ikke høyt nokChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Guaita-tårnet i San Marino
© Filip Knezic/Kureren
Politikk - San Marino

Folkeavstemning om EU-medlemskap i San Marino

Parlamentet i San Marino

© Repubblica San Marino/Kureren
Kureren, 18. oktober 2013
- De 33.000 innbyggerne i lille San Marino skal i en folkeavstemning på søndag avgjøre om landet skal starte forhandlinger om et EU-medlemskap. Alt kan skje, siden befolkningen og partiene er svært delt i saken. Og Norge er delvis ansvarlig for folkeavstemningen.

Mens Island har stoppet forhandlingene med EU på grunn av sparetiltakene EU krever fra medlemmene, Storbritannia planlegger en mulig "Brexit" fra EU, tusenvis av mennesker protester mot EU i gatene i Hellas og et anti-EU-parti nå det største i Frankrike, banker San Marino på dørene til EU.

På søndag avholder San Marino en folkeavstemning om det lille landet skal søke EU-medlemskap. Splittelsen mellom politikere er total.

I opposisjonen er de fleste partiene for et EU-medlemskap, blant annet sosialistene og venstrepartiet. Men det er også politiske sentrumsgrupperinger i opposisjonen som ber innbyggerne om å stemme nei.

Og i koalisjonsregjeringen i San Marino er det ikke mindre uenighet. Mens sosialdemokratene er for EU, er et sentrumsparti sterkt i mot EU. Det tredje partiet i regjeringen, som er landets største parti, Partito Democratico Cristiano Sammarinese (PDCS), har ingen klar formening om saken og har bedt alle sine medlemmer om ikke å stemme på søndag.

Men det er opposisjonspartiet "Rete" som har ledet an kampen mot EU. Partiet forklarer i en pressemelding at "vi kan ikke akseptere den frie flyten av personer. Vi er 33.000 innbyggere i en omverden av 500 millioner mennesker, og vi har verdens mest avanserte sosialtjenester. San Marinos innbyggere får gratis sosialtjenester fra de blir født til den dagen de dør, og vi vil fortsette å ha det slik for kommende generasjoner."

Norsk nei fremtvang folkeavstemning
Likevel er San Marino havnet i en vanskelig situasjon der lilleputtlandet trenger å avklare sitt forhold til EU. Landet er fullstendig omslynget av Italia og har dermed allerede måttet inngå flere typer samarbeid med EU. Det hittil relativt rike landet er også i sitt sjette år med økonomisk tilbakegang. Fallet skyldes krisen i Italia og at landet har blitt svartelistet av nabolandet som et skatteparadis.

For å ha bedre forhandlingskort overfor den mektige EU-naboen, ønsket San Marino opprinnelig å bli medlem av EFTA for derigjennom å tiltre EØS-avtalen. Men ifølge den lokale avisen La Tribuna Sammarinese har "Norge lukket døren for San Marino." Den norske regjeringen skal "sterkt" ha motsatt seg opptaket av flere ministater i EFTA og EØS med begrunnelse at disse "har en svært begrenset administrativ kapasitet" for å kunne være medlemmer.

Ifølge den lokale avisen, skal det har foregått samtaler mellom San Marino og Norge om en mulig løsning i 2012, men i mars i år ble det et endelig nei fra Oslo. Deretter har et direkte medlem

Nei-til-EU-kampanjen til partiet Rete i San Marino

© Rete/Kureren
skap i EU vært på bordet som en mulig løsning i San Marino, og på søndag skal altså befolkningen stemme over om regjeringen skal innlede forhandlinger med Brussel.

Dyp økonomisk krise
Det er den vedvarende økonomiske krisen i ministaten som har fremtvunget EU-debatten. Ifølge en gjennomgang av San Marinos økonomi fra Pengefondet (IMF) i mars i år, er landet fortsatt ikke gjennom krisen. Fondet forutser at landets BNP ville krympe "med 3-4 prosent" i 2013.

Nedgangen startet med finanskrisen i 2008, som ble toppet med en BNP-nedgang på hele 12,8 prosent i 2009. Siden dette har økonomien fortsatt å krympe med mellom 2 og 5 prosent årlig.

Nå er den fortsatt relativt rike staten på vei mot tidligere ukjente finansielle og sosiale problemer som kan true den velferden EU-motstanderne er så stolte av. Arbeidsløsheten er på vei oppover, og har steget fra beskjedne 3 prosent i 2007 til over 6 prosent nå. Ledighetsveksten ventes å akselerere. I tillegg begynner bankene å merke at lokale kunder har problemer med å betjene lånene sine, noe som i lengden kan gi enda en bankkrise i landet, ifølge IMF.

Og selv om den lille republikken er i økonomisk konflikt med Italia og EU fordi den skal operere som et skatteparadis, er landet allerede svært tett bundet opp mot EU-økonomien. Gjennom en økonomisk overenskomst bruker San Marino euroen som sin eneste valuta og får lov til å produsere et begrenset antall mynter med sin egen design.

San Marino er ikke medlem i Schengen-avtalen, men holder grensene åpne for EU, selv om noen tilfeldige politikontroller blir gjennomfort. Landet har også har hatt en tollunion med EU siden 1991, noe som siden 2002 blant annet inkluderer landbruksvarer.

Det er uvisst hvordan Brussel vil reagere på en medlemskapssøknad fra lille San Marino. På mange felt oppfyller landet nemlig allerede kravene til medlemskap.

Men et fullverdig medlemskap for San Marino vil også sette spørsmålstegn ved mange av de grunnleggende institusjonene i EU, som for eksempel lilleputtstatenes likeverdige rett til representasjon i kommisjonen på linje med store land som Tyskland, Polen og Frankrike. Det kan også reises tvil om lille San Marino har administrativ kapasitet til å delta på lik linje med de andre landene, for eksempel i forhold til det roterende presidentskapet.

EUs minste medlemsland til nå er Malta, som med sine 420.000 innbyggere har en befolkning som er 12 ganger større en San Marinos. Det største er Tyskland, med 82 millioner innbyggere.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no