See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 04.07.2013 - Tyrkisk domstol stopper ombygging av Geziparken
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen
» 14.02.2013 - Tyrkia innfører snikforbud mot abort











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hittil har det vært vanlig å se tyrkere drikke i gata, som her i bydelen Beyoglu i Istanbul
© Maciej Dakowicz /GNU/Kureren
Reise | Samfunn - Tyrkia

"Forbud" mot alkoholsalg i Tyrkia møter motstand

Kemaliye, Tyrkia: På landsbygda i Tyrkia er det te som gjelder når det er fest

© Evgeni Zotov/GNU/Kureren
Kureren, 30. september 2013
- Butikkeiere i Tyrkia kritiserer den nye alkoholloven som nå er trådt i kraft. Nå er det forbudt å selge alkohol i Tyrkia fra klokka 22 om kvelden til 06 om morgenen. Og det er heller ikke lov å selge alkohol på steder som er mindre enn hundre meter fra en moské eller en skole.

Det er mange rykter om den nye alkoholloven i Tyrkia. Noen snakker om totalforbud. Andre hevder islamistene i regjeringen vil alkoholen og turismen til livs. Men i praksis har muslimske Tyrkia fortsatt et av de mest liberale lovverkene rundt alkoholsalg i Europa.

Den kontroversielle loven ble godkjent av parlamentet i mai og signert av president Abdullah Gül etter mange dager med spekulasjoner om et mulig veto mot loven. Den nye alkoholloven har nemlig økt spenningsnivået mellom den islamistiske regjeringen og den sekulære opposisjonen.

Og loven, som trådte i kraft den 9. september, kritiseres nå av mange eiere av småbutikker. Mange av disse små familieforetakene hadde nemlig sin største omsetning i nattetimene, og de største inntektene kom fra alkoholsalg, både til tyrkere og utenlandske turister.

Lederen for den tyrkiske kjøpmannsforeningen, Bendevi Palandöken, sier til den tyrkiske avisen Hürriyet at omtrent 200.000 butikkeiere nå er "påvirket av loven, og kan miste store deler av sitt inntektsgrunnlag."

Palandöken peker på at mange av dem ikke kommer til å følge loven og vil fortsette å selge alkohol om natten. Men han beklager også at småbedriftene "er utsatt for falske beskyldninger fra religiøse naboer, som ønsker å få en slutt på nærværet av alkoholsalg i nabolaget sitt."

Den nye loven gjelder bare for butikkutsalg, ikke for barer og restauranter. Men alkoholholdige drikker servert i disse lokalene kan heller ikke lenger nytes på gaten, i parker eller på stranden.

Del to av loven er noe mer diffus. Det er delen som forbyr salg av alkohol i butikker som ligger innenfor en avstand av hundre meter avstand fra skoler, moskeer, kirker eller synagoger. Dette synes vanskelig å håndheve, særlig i, for eksempel, sentrum av Istanbul.

Det er heller ikke klart om den nye loven kun gjelder for nye butikker, eller om den også gjelder for eksisterende butikker som innehar lisens for å selge alkohol. Og det er ikke engang klart om det blir lov med serveringssteder som barer i nærheten av skoler eller religiøse bygg.

Det som imidlertid går klart frem av loven, er at det nå skal være slutt på alle former for alkoholreklame. Dette gjelder også sponsing av kulturelle, sosiale eller sportslige arrangementer. Noe som imidlertid blir vanskeligere å håndheve, er totalforbudet mot å vise alkohol i filmer eller tv-serier.

Siden debatten om loven startet i mai, har tyrkerne fått et nytt samtaleemne. Som i Norge, engasjerer alkoholpolitikken, på tross av at et antatt flertall av tyrkerne aldri har rørt en dråpe alkohol. Og som i Norge, er det i stor grad symbolpolitikk og verdiveivalg det er snakk om i alkoholdebatten.

Men i de store tyrkiske byene, særlig Istanbul og Izmir, er det også svært mange sekulære tyrkere som jevnlig nyter alkohol. Sammen med den tyrkiske kjøpmannsforeningen er det derfor nå mange vanlige borgere, som er vant til å ta en øl etter jobben, som hisser seg voldsomt opp mot den islamistiske regjeringen.

Men det regjerende islamistpartiet forsvarer at målet for den nye loven ikke er religiøs tvang, og at det er snakk om tiltak rettet mot folkehelsen. Og den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, sa nylig i et intervju at regjeringen med denne loven vil "gjøre noe med det store antallet trafikkulykker i landet."

Regjeringens kamp mot alkoholen startet i det små for noen år siden med en økning av alkoholavgiftene. Siden 2002 har avgiften på øl gått opp 737 prosent. Og alt tyder på at alkoholprisene, spesielt på utenlandske drikkevarer, vil fortsette å stige.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no