See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I løpet av juni 2013 startet konfrontasjonene mellom demonstrantene og polititroppene i Istanbul
© #occupygezi/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyrkia

Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme

I hardt vær: Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan

© AKP/Kureren
Kureren, 3. januar 2014
- Den tyrkiske statsadvokaten har tatt ut tiltale mot 36 ytterligere demonstranter som i fjor sommer protesterte mot ombyggingen av Gezi-parken i Istanbul. De 36 anklages for å ha støttet en terroristorganisasjon. Samtidig "frikjennes" politiet for overdreven maktbruk.

Dette er de tøffeste tiltalene som er blitt tatt ut mot noen av de stort sett fredelige demonstrantene, som i sommer satt i gang en protestbølge mot regjeringen over hele Tyrkia. På lille julaften ble 255 andre demonstranter, deriblant 7 utlendinger, presentert for en mildere tiltale.

Det er den tyrkiske dagsavisen Hürriyet som i dag hatt fått tak i en kopi av tiltaleskriftet mot de 36 demonstrantene. Hürriyet siterer fra tiltalen og skriver at de 36 blant annet anklages for "å utføre aksjoner og produsere propaganda på vegne av en terroristorganisasjon," i tillegg til å være "i besittelse av farlige gjenstander."

Ifølge anklagen var det ni politimenn og en hotelleier som hadde vært offer for den angivelige terrordåden. De fornærmede hadde lidd fysisk og materiell skade på både Taksim-plassen og i Gezi-parken, der de protesterende støtte sammen med tyriske polititropper.

Statsadvokaten tilbakeviser samtidig at politiet skal ha gjort noe galt under aksjonene mot demonstrantene i sommer. Tyrkisk politi og regjeringen til statsminister Tayyip Erdogan har fått hard internasjonal kritikk for den voldsomme konfrontasjonen med de protesterende folkemassene, men ifølge statsadvokaten var maktbruken mot demontrantene på Taksim-plassen "proporsjonell" i forhold til utfordringen de sto overfor.

Ifølge Hürriyet vil de første rettshøringene i "terrorsaken" finne sted i begynnelsen av mai, nesten ett år etter at de første demonstrasjonene i Gezi-parken startet.

Spontane demonstrasjoner
Demonstrasjonene oppsto spontant da det ble kjent at regjeringen, uten noen offentlig høring, hadde godkjent planer for en utbygging av parken, som ligger sentralt i Istanbul og er et av de aller siste grøntområdene i millionbyen ved Bosporosstredet. Det som startet som en lokal borgerprotest ble møtt med en fullstendig avvisning fra tyrkiske myndigheter. Dermed sluttet flere og flere seg til protestene.

I løpet av kort tid ble demonstrasjonene på Taksim-plassen og i Gezi-parken til en mer generell protestbevegelse mot regjeringen Erdogan og den autoritære styringsmodellen i Tyrkia. I løpet av sommermånedene spredde protesten seg til de fleste tyrkiske byer, uten at statsminister Erdogan ville komme med n

I slutten av juni fjernet tyrkisk politi demonstrantene fra Gezi-plassen med tåregass

© #occupygezi/Kureren
oen innrømmelser.

Da protestene begynte å lamme landet, satt regjeringen inn store polititropper mot demonstrantene på Taksim-plassen og i Gezi-parken. I løpet av de påfølgende sammenstøtene over hele Tyrkia ble fem demonstranter og en politimann drept, og flere tusen ble såret.

Les mer om protestene i Tyrkia i denne artikkelen: "Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen".

Stort press mot Erdogan
Den kontroversielle terrortiltalen mot 36 av fjorårets demonstranter kommer samtidig med at regjeringen Erdogan nå er under stort politisk press. Det er blitt avdekket storstilt korrupsjon som går langt inn i regjeringsapparatet til den islamistiske statsministeren, og fire eksministere er allerede blitt tiltalt.

Les mer om korrupsjonsskandalen i Tyrkia i denne artikkelen: "Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale".

Regjeringen hevder seg samtidig å være utsatt for en konspirasjon, eller en slags revansje fra de militære og de sekulære partiene, som angivelig ønsker å kuppe seg tilbake til makten.

I et forsøk på å hindre opprullingen av korrupsjonsskandalen har regjeringspartiet prøvd å benytte seg av metoder som nå kritiseres sterkt i Tyrkia. Blant annet besluttet regjeringen å nekte journalister adgang til landets politistasjoner mens ettersøkningen foregikk, noe en domstol i Ankara i dag har erklært som en grunnlovsstridig beslutning.

Regjeringen Erdogan beskyldes også for å prøve å manipulere det tyrkiske rettsvesenet i den pågående dragkampen om korrupsjonsanklagene. Blant annet skal partiet ha sørget for at statsadvokater som støtter islamistpartiet håndterer korrupsjonsskandalen. Det rapporteres også at statsminister Erdogans sønn på urettmessig vis skal ha sluppet å komme med vitneutsagn i saken, selv om en dommer hadde krevd dette.

Denne politiske og økonomiske skandalen dominerer nå totalt det tyrkiske nyhetsbildet, og det er flere kommentatorer som hevder at regjeringen Erdogan står for fall. Og samtidig som Erdogan for øyeblikket synes politisk handlingslammet, har også den tyrkiske økonomien begynt å vise svakhetstegn da det er frykt i markedet for at situasjonen i landet kan bli kaotisk.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no