See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 30.09.2013 - "Forbud" mot alkoholsalg i Tyrkia møter motstand
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen
» 14.02.2013 - Tyrkia innfører snikforbud mot abortChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrantene prøver fortsatt jevnlig å nå Taksimplassen, slik som her, forrige lørdag
© #occupygezi/Kureren
Samfunn - Tyrkia

Tyrkisk domstol stopper ombygging av Geziparken

Deniz Incedayi, lederen for Istanbuls arkitektforening, vant frem mot kulturdepartementet

© Mimdap/Kureren
Kureren, 4. juli 2013
- En domstol i Istanbul har stanset regjeringsplanene for å bygge om Taksimplassen og Geziparken, som tidligere i år utløste massive protester i hele Tyrkia. Geziparken er fortsatt okkupert av politistyrker for å hindre nye protester.

Ifølge tyrkiske medier, ble en klage fra arkitektforeningen i Istanbul tatt til følge av en lokal domstol, som har beordret stans i de omstridte ombyggingsplanene.

Ifølge kjennelsen, tok planene for ombygging av Taksimplassen og Geziparken ikke nok hensyn til bevaringen og vernet av stedenes opprinnelige struktur. Videre kritiserer kjennelsen at beboerne i områdene rundt plassen ikke hadde blitt informert godt nok om byggeplanene.

Den ledende tyrkiske dagsavisen 'Hürriyet' berettet i går om kjennelsen, som ble lest allerede den 6. juni, altså for nesten en måned siden, da protestene på Taksimplassen og i Geziparken var på sitt sterkeste. Deniz Incedayi, lederen for arkitektforeningen i Istanbul, sier til avisen at kjennelsen også legger vekt på at ombyggingsplanene ville skade områdets historiske identitet og sosiale liv.

"Den legger også vekt på at dette prosjektet ikke er i offentlighetens interesse og forenelig med moderne konsepter for urbanisering," forklarte Incedayi til avisen. Hun er en av de få som faktisk har sett den månedesgamle dommen, som tyrkisk presse fortsatt ikke har fått tilgang til.

Ifølge medierapporter, møtte prosjektene rettslig motstand allerede i mai, da en annen domstol stoppet planene midlertidig. Det tyrkiske kulturdepartementet anket avgjørelsen, men domstol nummer to satte den 6. juni en endelig stopper for ombyggingsplanene.

Det er noe uklart hvorfor dette først ble kjent i går, men avisen 'Hürriyet' indikerer at nok et forsøk fra kulturdepartementet på å anke avgjørelsen ble avist denne uken. Dermed har arkitektforeningen nå tilsynelatende vunnet en full og endelig seier på vegne av protestbevegelsen i Istanbul.

Planene om å hugge ned trærne i Geziparken, en av de få grønne lungene i millionbyen Istanbul, for å gi plass til et boligkompleks, og å reise en moské og et shoppingsenter på den historiske Taksimplassen, utløste i mai protester i de berørte bydelene. Myndighetenes og politiets arrogante og voldelige respons mobiliserte raskt misnøyde borgere fra hele byen.

I løpet av juni utviklet protestene seg til en massiv bevegelse mot den autoritære styringsstilen til statsminister Recep Tayyip Erdogan, først i Istanbul og så i hele Tyrkia. Protestene ble konsekvent slått ned av i en brutal politiaksjon på ordre fra en uforsonlig Erdogan. Sammenstøt mellom politiet og demonstranter kostet fire mennesker livet og minst 7.500 ble skadet.

Det er ingen rapporter om feiringer av kjennelsen i Istanbul i går eller i dag. En av grunnene er at byens naturlige festplasser fortsatt er avstengte og at politiet reagerer på alle større folkeansamlinger. Geziparken er hermetisk stengt av politistyrkene og Taksimplassen er strengt overvåket.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no