See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 21.09.2013 - Vil Sveits avskaffe forsvaret på søndag?
» 26.08.2013 - Zürich åpner kommunal prostitusjonspark
» 24.04.2013 - Sveits begrenser innvandringen fra EU-landChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den sveitiske anti-vernepliktskampanjen GSoA demonstrerer mot forsvaret i Bern
© GSoA/Kureren
Samfunn - Sveits

Massivt flertall for å beholde verneplikten i Sveits

Corina Eichenberger, sikkerhetspolitisk talskvinne for sveitiske FDP

© FDP/Kureren
Kureren, 23. september 2013
- På søndag avviste det sveitsiske folket med stort flertall i en folkeavstemning å avskaffe allmenn verneplikt. Ifølge den endelige opptellingen har 73,2 prosent av befolkningen avvist initiativet, som ikke fikk flertall i noen av de sveitsiske kantonene.

I overkant av 1.760.000 personer stemte "nei" til forslaget fra Gruppen for et Sveits uten hær (GSoA), som sto bak søndagens folkeavstemning i alpelandet. Samtidig var 646.000 personer i favør av avskaffelsen av militærtjenesten, som er grunnlaget for det sveitsiske forsvaret.

Med en landsomfattende deltakelse på over 46 prosent, var det de tyskspråklige kantonene som var de mest fiendtlig innstilt til initiativet fra GSoA, med mer enn 80 prosent nei-stemmer. Kantonen Genève, vest i landet, var den mest positive til GSoA-initiativet, men også der stemte 57,9 prosent mot forslaget.

Etter at resultatene ble kjent, uttrykte gruppen GSoA sin skuffelse over at forslaget om å avskaffe allmenn verneplikt enda en gang var blitt nedstemt av det sveitiske folket. Men det var ikke en "overraskelse", siden "resultatet var forutsigbart," ifølge gruppen.

"Men det finnes positive aspekter. Den offentlige debatten om hæren er blitt mer omfattende. Og ifølge undersøkelser har en stor andel av borgerne som har stemt diskutert vårt initiativ," sa gruppen i en pressemelding. Gruppen utgår fra den sveitsiske fredsbevegelsen, og initiativet om å fjerne verneplikten fikk også støtte fra partiet De grønne og flere politikere på venstresiden.

Men dette er det verste resultatet noensinne for GSoA-initiativet, som har nå har fått presset gjennom den tredje folkeavstemningen om avskaffelsen av allmenn verneplikt gang siden 1989. Den gang fikk initiativet støtte av over 36 prosent.

Kun i 2003 stemte sveitserne "ja" i en folkeavstemning til en stor militærreform som skulle redusere hærstyrken gradvis og løpende tilpasse stridkreftene til det sikkerhetspolitiske bildet. Deretter ble datidens enorme folkehær på 400.000 menn (og noen få kvinner) redusert gradvis til dagens fortsatt høye nivå på rundt 100.000.

Det er fortsatt allmenn verneplikt i Sveits, men nå blir kun rundt 60 prosent av unge sveitsiske menn kjent som tjenestedyktige på sesjon. Og et flertall av disse tjenestegjør heller ikke i hæren. Enten velger de siviltjenester, eller de klarer å skaffe seg en legeerklæring om at de likevel er stridsudyktige.

Ifølge Corina Eichenberger, sikkerhetspolitisk talskvinne for det store liberale partiet FDP, ville en grunnlovsforankret avvikling av verneplikten få store sikkerhetskonsekvenser for Sveits. "Det dreier seg om en endring av grunnloven. Og dersom den geopolitiske sikkerhetssituasjonen plutselig forverrer seg igjen, så er det ikke gjort i en håndvending å korrigere dette," sa Eichenberger til statskringkasteren SRF før folkeavstemningen.

Eichenberger har videre lagt frem tall som skal vise at en yrkeshær på 50.000 mann vil koste skattebetalerne enda mer enn dagens utgifter på 27 milliarder kroner årlig. Men GSoA kontret argumentet hennes ved å henvise til kostnadene for næringslivet, samt tapte skatteinntekter fra de 100.000 vernepliktige.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Vil Sveits avskaffe forsvaret på søndag?".

Ja til døgnåpne butukker
Sveitserne kunne også stemme over ytterligere to stridspunkter på søndag: en liberalisering av åpningstidene på butikkene i landets bensinstasjoner, med mulighet for en 24-timerstjeneste, samt en åpning for obligatorisk vaksinasjon.

I det første tilfellet var 55,8 prosent av sveitsiske velgere enige om en revisjon av arbeidsloven, og dermed vil butikkene på bensinstasjoner etter hvert bli nattåpne i Sveits.

I folkeavstemningen om oppdateringen av "pandemiloven" fra 1970, som parlamentet hadde godkjent og som inkluderer bruk av obligatorisk vaksinering for å hindre pandemier, ble det også et "ja". Oppdateringen fikk en støtte på 60 prosent, mer enn 1,4 millioner sveitsiske velgere.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no